Antep fıstığına destekle üretim 4 katına çıkabilir

Antep fıstığına destekle üretim 4 katına çıkabilir
Ana Sayfa» Ekonomi» Ekonomik Meslek Kuruluşları
28.06.2014 12:42

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, alan bazlı verilecek destekle ihracat artışının yanı sıra tüketiciye uygun fiyattan ürün sunmanın da mümkün olacağını belirtti

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antep fıstığı üretimine destek sağlanması durumunda üretimin 3-4 katına çıkarılabileceğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye ' de Antep fıstığı yetiştiriciliğinin genellikle sulama imkanlarının yeterli olmaması nedeniyle kuru tarım alanlarında yapıldığını ifade etti.

Antep fıstığında ' kendine yeten ' değil, ihracatçı konuma gelinebileceğine işaret eden Bayraktar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 'Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkındaki Tebliğ'i ile bu noktada önemli bir adım daha atıldığını kaydetti.

Türkiye ' de üretilen Antep fıstığının çoğunluğunun iç tüketime gittiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

'Türkiye Antep fıstığı ihracatından 2013 yılı için 3 bin 947 ton karşılığında 48 milyon dolar gelir elde etti. İthalat yok denilecek düzeyde. Ülkemizde Antep fıstığının tüketiminin 2008-2013 döneminde yıllık ortalama 103 bin ton civarında olması nedeniyle üretilen ürünün hemen hepsi iç tüketime gidiyor. Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi ' ne (INC) göre yıllık kişi başına tüketilen Antep fıstığında, Suriye ilk sırada bulunurken, Türkiye ikinci, İran üçüncü sırada.'

Dünya üretimi

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü ' nün (FAO) 2012 rakamlarına göre, 21 ülkede Antep fıstığı yetiştiriciliği yapıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

'Son 10 yılda yıllık ortalama 730 bin ton kabuklu Antep fıstığı üretiliyor ve üretim her yıl bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 6 büyüme gösteriyor. 2012 yılında Antep fıstığı üretiminin yüzde 98 ' i Türkiye ' nin de içinde bulunduğu 5 ülke tarafından yapılıyor. İran, 2012 yılında üretilen 1 milyon 5 bin 436 ton olan Antep fıstığının; yüzde 46,95 ' ini yani 472 bin 97 tonluk kısmını tek başına karşılıyor. İkinci sırada 231 bin ton üretim, yüzde 23 ' lük payla ABD, üçüncü sırada 150 bin ton üretim, yüzde 14,92 ' lik payla Türkiye geliyor. Çin, yüzde 7,36 ' lık pay ve 74 bin tonluk üretimle dördüncü, Suriye yüzde 5,69 ' luk pay ve 57 bin 195 ton üretimle beşinci sırada yer alıyor.'

Türkiye ' de Antep fıstığının ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerin yanı sıra ülke genelinde 41 ilde yetiştirildiğini ifade eden Bayraktar, üretimin yaklaşık yüzde 90 ' ının Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman ve Kahramanmaraş ' tan karşılandığını belirtti.

Lezzet ve aroma yüksek ama meyve küçük

Türkiye ' de üretilen Antep fıstıklarının, lezzetli ve yüksek aromalı olduğunu kaydeden Bayraktar, bunun yanında meyvelerin genellikle küçük olması ve kabukta çıtlamanın sonradan yapılmasının rekabet gücünü azalttığını ifade etti.

Çıtlatma gibi işlemlerin maliyeti arttırdığına dikkati çeken Bayraktar, 'Öte yandan İran fıstıkları tat ve aroma bakımından Türk fıstıklarıyla rekabet edemese de meyve büyüklükleri bakımından avantajı elinde bulundurmaktadır' ifadesini kullandı.

Bayraktar, Antep fıstığına destek sağlanması durumunda üretimin 3-4 katına çıkarılabileceğini, alan bazlı destekle ihracatta artışın yanı sıra tüketiciye uygun fiyattan ürün sunumunun mümkün olacağını kaydetti.
 
'Cep yakan' fıstık fiyatı düşüşe geçti

' Cep yakan ' fıstık fiyatı düşüşe geçti
Ana Sayfa» Güncel
06.08.2014 13:12

Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Eralp, yaklaşık iki hafta önce başlayan hasadın ardından fiyatlarda yüzde 15 ila 20 düşüş olduğunu duyurdu

GAZİANTEP - Geçen sezon fahiş artışla adeta cep yakan fıstık fiyatı hasat mevsimiyle düşüşe geçti.

Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Eralp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık hasadının başladığını ve bu sezon mahsulün bol olacağını belirtti.

Boz fıstık alımına başladıklarını ifade eden Eralp, 'Yaklaşık iki hafta önce başlayan hasadın ardından fiyatlarda yüzde 15 ila 20 düşüş oldu. Fiyatların daha da düşeceğini düşünüyoruz. Bu yıl geçen yıla göre 2-2,5 kat fazla fıstık olduğunu söyleyebilirim. Bu da piyasaları rahatlatır' dedi.

Fiyatların gelecek yıl daha istikrarlı olacağını vurgulayan Eralp, seneye rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi. Fıstık sanayicilerinin önümüzdeki 2 yıl daha rahat edeceğine işaret eden Eralp, 'Daha istikrarlı piyasada çalışma imkanı bulurlar' diye konuştu.

Fıstığın ucuz olmasından yana olmadıklarını aktaran Eralp, şunları kaydetti:

'Fiyatın makul düzeyde olması gerekiyor. Geçen yıl 90 liraya kadar yükselen boz fıstık şuanda 60-70 liradan satışa sunuluyor. Yine geçen sene 26 liradan satılan kırmızı kabuklu fıstık 20 liraya düştü. Kuru kırmızı kabuklu fıstık 14-15 lira civarında olmalıdır. Şuanda ise 21-22 lira arasında değişiyor. Fiyat düşüşüyle sektörümüz de rahatlayacak.'

Eralp, fıstık fiyatının yıllık yüzde 200 ya da 300 oranında artmaması gerektiğini söyledi.

Fiyatın yüzde 15 ila 20 arasında dalgalanması halinde sektör temsilcilerinin buna göre plan yapacağını belirten Eralp, 'Üretim arttı, tüketimi de artırmalıyız. İç piyasa tüketimi geliştirilebilir. Geçen yıl fıstık artışını bahane edip ürünlerine zam yapanlar oldu. Özellikle baklavacıların fiyat düzenlemesi yapması gerekiyor' diye konuştu.
 
Ynt: Antep fıstığına destekle üretim 4 katına çıkabilir

eline sağlık...
sistem üretimde pahalıyı aşağı çekmeyi maşallah iyi biliyor....
fakat çiftçinin üretimi olan ucuz maddeleri yukarı çekmeyi bi türlü öğrenemedi..
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt