Aramızda çiftçiliği bırakmayı düşünen var mı ?

Ynt: Aramızda çiftçiliği bırakmayı düşünen var mı ?

YAVUZ_13 link=topic=64648.msg731264#msg731264 date=1365793044' Alıntı:
taksimin göbegine çıkıp önüne gelene çiftçiliigi bırakmayı düşünüyormusun diyecek hali yok ya
çiftçilikle ilgisi olan kişilere soracak elbette sanal alemdede burası çiftçilere hitap ettigine göre burda sorması mantıklı
kamyoncular derneginin internet sitesinde soracak hali yok herhalde
ayrıca profil bilgilerinizde genel moderatör yazması sizin insanların aklına fikrine müdahale etmenize hak tanımaz
kimsenin birşeyine karışmadım kaldır demedim konuyu kiltliyorum demedim. ki yaşınızdan dolayı hitabımı bozmak istemem bozuk plak gibi ordan çıkmayada sizin hakkınız yok durun durduğunuz yerde siz muhattabım değilsiniz.
O kişi oraya konuyu açtıysa yorumumu yaparım iyi veya kötü bi konuşma geçer , onunla aram da. . . sizinle değil. . . szinde benim yorumuma karışmaya hakkınız yok. . .

dededen kalma hatırı sayılır mülkler ve kira gelirlerim var.bir o kadarda eşimin var tabi ki.çiftçiliği keyif için yapmaktayım.sabah 6 da başlıyoruz ineklere bakmaya.8 de tarlaya gidiyoruz.akşam 6 da eve dönüyoruz. 20.00 da akşam yemeği.21.00 de yat var.bu günlerde traş olmaya bile fırsat yok.istesem bırakırım da benim hoşuma gidiyor fiziksel gücümün sınırlarını keşfetmek.kara ciğer yağlanması ve şeker hastalığım da devam ediyor bu arada.

şans oyunlarında bir şey çıkarsa biraza arazi almak şart.

çifçi olarak ikinci iş yapmak çok mümkün hayvan besliyosan şehirde yada bir ilçede kasap aç kuru tarım yapıyosan zaten yıkda iki hafta çalışın kalan 50 hafta ne iş istiyosan onu yap sulu yapıyosan basına bi sucu koy yine istediğin işi yap ben öğretmenim abim emekli ikimiz bu sene 160 pancar 50 mısır sulu tarım söküm makinası ve kamyon aldık bide hem kendi işimiz hem piyasaya çalışıyoz toprak seven için bi hastalık azalaca yere iş hergecen gün artıyo bu hastalık ama çifçi kesinlikle aylık getirisi olan bi iş bulmalı yada kurmalı benim tavsiyelerim kamyon söküm makinası taş toplama makinası trencher dalgıç ve kuyu işleri beko loder hurdacılık serviscilik yem ve ilaç sulama malzemesi pazarlaması kasaplık vs bu meslekleri çifçilikle birlikte rahatça sürdürebilirsin ama 1.derecede cesaret istediğin hayatı göç etmedende yaşayabilirsin

Çiftçiliğe başlayalı daha 3 sene oldu kendimize ait arazimiz 0 kuru tarım tritikali yetiştiriyoruz ne yalan söyleyim daha şöyle para kazandık diyemem ama seviyorum. 1000 dönümde olsa yine ekerim. Zararını çıkarsa yine şükür. Elbetteki başka bir ek gelir şart. Bu devirde tek bir meslek tek bir işe dayanıp ekmek beklemek zor oluyor. :(

Babam ilerde bırakmayı düşünüyor bütün herşeyi satıp bankaya yatırcak faizini yeriz derdimiz tasamız olmaz diyor. Zaten köyde yaşamıyoruz yan gelirimizde var herşeyi satıp bankaya attınca aylık 5bin kadar faiz getiriyor.

sonununa kadar devam tarıma tarım tek başına değil hem besilik hemde mera hayvancılığına devam ediyoruz son sürat şimdilik

çiftçiliği bırakmak yok şimdi hem hayvancılık hemde reçberlik yapıyoruz babam ben büyük ahır yapayım sende veteriner ol gel beraber yaparız dedi ölmezde sağ olursak gelecekte aynen bu şekil olmasını istiyorum

Ya çiftçiliği bırakmak da öyle kolay değil ama imkanlar olmayınca mecbur kalınabiliyor. Mesela almanyada çiftçilik yapanlar veya hayvancılıkla uğraşanlara devlet ek destek veriyor. Yani en az 200 dönüm arazi çalıştırmak zorundasın.. Eğer o kadar arazin yoksa devlet yardımcı oluyor ve parayı sonra ödüyorsun.Şimdi küçük çiftçiliği bitirmelerindeki yanlışlık bu. Eğer destek sağlasalar o küçük çiftçi de büyüyecek sonrada ne arazi kaybı olacak ne de üretimde azlık... Benim düşüncem bu..

Tarım bizi bıraktıda biz tarımı toprağı bırakamadık bırakırsak ne iş yapılır bir güvenlik sertifikası alınıp asgari ücretle büyük şehirde yüz üstü sürünmeye başlayabiliriz mesela ama biz toprağı kutsal bildik toprak ana gibidir merhametli bereketli biz bunun kıymetini biliyoruz gün gelir bilmeyenlerde öğrenir.bu devran böyle sürmez

babamın kendi üzerine 400 dekar yeri var çiftçiliği daha önce vazgeçilmez mesleğim olarak görüyordum ama şuan ki düşüncem artık tarla içinde kolay kolay uğraşmam zevk alarak yaptığım bir değil artık aşırı derecede soğudum yaklaşık babamında isteği ile kapalı dorse ile takım aldık 1 senedir tırcılığa başladım eve bile zor gidiyorum artık o yüzden çiftçiliği kafamda sildim babam eksin biçsin... Sürekli sabit bir işte tırı çalıştırdığın zaman 1 senede 200 dekar tarladan daha çok kazandırıyor

650 dönüm yerimiz var Yıllardan beri çiftçilikle uğraşıyoruz orta anadolunun en büyük riski kuraklıktır 2000 ' den 2009 ' a kadar ektiğimiz yerleri bile biçemedik kuraklıktan ekinler 10 cm ' ken yandı ama pes etmedik her zaman ektik Çiftçinin Yiyeceği umududur Tarla İşini Çiftçiliği bırakmayı düşünmüyoruz daha yeni 60 dekar yer aldık bıraksak tarla almazdık :)

para her zaman ticarettedir, çünkü günlük gelir. ama geleceğe yönelik yatırımda her zaman topraktadır. hangi köylü tarla alabiliyormuş, nakit parayla. ya başka biri alır yada kredi imkanıyla alabilirse alır köylü. onun dışında çok zor. iş yeri alırsın zamanla iş kaybın olur. vs , vs ama toprak ölmez yatırımdır her zaman. ve her zaman değeri yükseliyor. bizim bur da 25,30 sene önce dönümü 1 kaç bin liraya giden topraklar şimdi 15 bin civarı gidiyor.

Bizde çok düşündük...Bir zamanlar petrol vardı kaydı gitti.Şuanda petrolü satmamış olsaydık çiftçilik yapmazdım.Mimari yatırımlar ve Araba bayiiliği satın almaya niyetlenmiştik, daha sonradan vazgeçtik...

biz geçen sene çiftçiliğe ve hayvancılığa başladık. yani tam bir kuraklık senesinde. bizim arazilerimizin hepsi kıraç suyumuz yok. ama yine bu seneyi zarar etmeden çıktık sayılır. diğer arkadaşların dediği gibi artık devlet küçük işletmeleri bitirmek istiyor. bunların hepsi bu devletin yapmış olduğu çalışmaların sonucudur. ama biz bu işi sonuna kadar götürecez. kendi gayretlerimizde büyütmeye çalışacaz. çünkü şehir yerine gittiğin zaman yapabileceğin hiçbir şey yok. birinin yanında asgari ücretle çalışacaksın. yada en fazla sana verecekleri 1500 lira geçmez yani bu fiyatları. bunun yanında verecen ev kirası doğalgazı vs. yani karın tokluğuna birilerine amelelik yapacaksın. ama köyde yaşayan biri nekadar kuraklık olursa olsun köyde aç kalmaz. yine karıntokluğuna emek çek ama kendi köyünde çek. ben böyle düşünüyorum. bu dediklerim kendi köy şartlarımda söylüyorum. inşaalllah bırakmassınız çiftçiliği inşaallah başka insanların emrinde çalışmassın. olmuyorsada yapacak bişey yok allah yadımcınız olsun.. :)

Konu bayaca bir sapmış yerinden.Ama sonuç olarak yattığımız yerden para kazanamayacağımıza göre vede yapacak yada yapmasını bildiğimiz başka bir işimiz olmadığına göre ölmeyecek kadarda kazandırsa yapacağımız tek iş yine kara toprağı karıştırmak olacaktır.En azından ben böyle düşünüyorum ve çiftçiliği bırakma gibi bir niyetim yok diyorum.

Konudaki sıkıntıyla ilgili gerekli açıklama yapılmış,herkes de görmüştür onun için konu ile alakasız mesajları sildim.Değişik bir konu olmuş onun için kilitlemiyorum lütfen konuyla ilgili yorumlarınız kaldığı yerden devam etsin.

Yaşım genç olmakla beraber,taa çocukluktan beri tarla toprak içinde olduğumdan dolayı bende tutku gibi birşey.Açıkçası allahtan başımıza birşey gelmez,karnımız aç kalmadığı sürece ben çiftçilikten vazgeçmem.Birşey eksek kafamı kemirir çıktı mı nasıl oldu diye,kesinlikle hayvan olsun tarla olsun,yaptığımız her işi takip ederim merak ederim.Zaten bence ilgi yoksa böyle merak yoksa,sadece mecburiyetten yapıyorum diyen varsa yapmasın,hakkıyla yapacak olsun bence bin kat iyi olur.Herkese uygun bir iş illaki vardır.Çiftçiliği son çare veya mecburiyet olarak görmemek lazım.Benim çevremde çok var,ne hakkıyla yapabiliyor ne de kendisi bu işe uygun ancak çiftçiyim diye geçiniyor.Önce çiftçilerin zihniyeti değişecek ki sonra dışardan bakanların düşünceleri değişsin.İnsan önce kendisine işine saygı duymalı.Biz kendimizi adam yerine koymadıktan sonra kim bizi sayar dinler :)

Gelecek tarımda, çünkü ben 39 yaşındayım dünyanın nufusu 7 milyar. Bundan 10-15 sene önce dünyanın nufusu 6 milyardı. İnsan herşeyden vazgeçebilir ama yemeden yaşayamaz. Yiyeceğin tek kaynağı tarım olduğu için gelecek tarımda. Tarlayı satarsın, ister faizde değerlendirirsin ister taksi alırsın, istersen tır ama taksi plakası dışında hiç birisi sana reelde kazandırmaz. 10 sene sonra sattığınız tarlanın dörtte birini bile geri alamazsınız.

biz tekstil de yapıyoruz ama tarım başka bişey bende severek ve bilinçli yapıyorum ve yapmaya çalışıyorum.... kendim şuanda inşaat okusam da ilerde o işi yapmayacak gibiyim zor yani... çifçiliği bırakır mısınız derseniz hayır bırakmayız.. daha tarla alıyoruz kaç dönüm olursa olsun... stulu nickli abinin dediği gibi dünya nufusu çoğalıyor onlar ne yiyip içeçek??? bana göre ilerde çifçilik çok paralar kazandıracak...

çiftçilik zor iş bu şartlarda herşeye inat devam diyoruz ama nereye kadar mazot ve diger girdiler çok fazla bunun için kazanç az oluyor ama allaha şükür ne yapalım..

Azaltmaya karar verdik bu seneden itibaren etrafta bırakmayı düşünen var bayağı bizde geçen sene ev almak için satmıştık 100-150 dönüm bu senede icara vericez ekersekte 100 dönüm anca ama ömrüm oldukça topraktan tarladan ayrılmam zevk alıyorsam aç bırakmadığı sürece...Maliyetler yükseldi bizim traktör yetmemeye başladı yeni alsan bi ton masraf almasan ayrı masraf zaman kaybı iki ucu b.klu değnek işte ;D