Aramızda çiftçiliği bırakmayı düşünen var mı ?

Ynt: Aramızda çiftçiliği bırakmayı düşünen var mı ?

Ben tarım makineleri ve teknolojileri müh.okuyorum ailemde çiftçi abim bitki koruma mezunu çiftçiliği devam ettirmek istiyoruz hatta ek olarak besihane yapma planımızda var allaha şükür her sene ne kazanacağımız belli olmasa da kazandığımızla mutlu oluyoruz ileride çiftçinin değeri ve kazancı artacak buna adım gibi eminim

yavuz6470 link=topic=64648.msg935087#msg935087 date=1415827654' Alıntı:
Ben tarım makineleri ve teknolojileri müh.okuyorum ailemde çiftçi abim bitki koruma mezunu çiftçiliği devam ettirmek istiyoruz hatta ek olarak besihane yapma planımızda var allaha şükür her sene ne kazanacağımız belli olmasa da kazandığımızla mutlu oluyoruz ileride çiftçinin değeri ve kazancı artacak buna adım gibi eminim
İşallah değerimiz bilinir.Tek isteğimiz o saten

Arkadaşlar sonunda doğru dürüst bir iş buldum.Kısmet ise bankada çalışacağım ama topraktan kopmak benim için zor olucak...Sizce bir bankada gişe memuru olarak çalışmak mı yoksa senede ortalama 900 dönüm icar tarla işlemek mi?Hayvancılık yok....

aslan26 link=topic=64648.msg936617#msg936617 date=1416246529' Alıntı:

ÖNCELİKLE COK UZUN YAZMISIM KUSURA BAKMAYIN !!

Abi niye öle dedin ki? yani 900 dönüm icar diyo icar isi sakat fakat 900 yerine 500 dönüm sulu tarım yapsa gişe memurlugunda kazanacagı 2 3 yıllık parayı tek seferde kazanma imkanı var. gişe memuru olunca her ay eline para geliyo ve gelen para toplu olmadıgı için 3 oraya 5 suraya derken bitiyo birikim yapamıyosun .fakat cifcilikte para eline tüm geldigi için yatırım yapabiliyosun .yasım belki genc ama gözlemledigim bu benim şahsen .artık okuyan genclerin cogu inanki köyde kalıyo .aksine okumayıpta asgari ücretle sehire göç edenlerle kaynıyo ortalık .şimdi bakıyosun bizim köyden misal vereyim matematik ögretmeni var bıraktı geldi.halbuki millet atanabilmek için neler yapıyo .aynı sekilde iktisat bitiren var napcam gidipte ay sonu gelmesini bekliyecem diyo .bankacı olan var 3 yıl calıştı askere gitti geldi köyde pancar ekiyo şimdi . ne bileyim yaz oldugu zaman dahada cok gelen oluyo özelliklede ögretmenler. yani bi taraftan bakıyorum sen öle diyon bi taraftan bu adamlar safmıda geliyo belli ki karı var diyorum bi taraftan elde avucta var fakat asgari ucretle sehre göcende var anlamak mumkun degil??

900 donum kendi yeri olsa çiftcilik derdim ama icar olunca is degisir eger birde kuru tarım ise çok sakat bir yagmur yagmadimi işin biter ama 900 donum arazinin bir kısmı kendinin olsa gene yeter.

kuru tarım yapıyoruz.bu sene kuraklık oldu zaten... özellikle bu sene ki yaşadıklarımız yüzünden gitmeyi düşünüyorum...sabit maaş daha cazip geliyor ama çiftçiliği de seviyorum... iki ucu boklu değnek anlıyacağınız...

Bakin arkadaslar cifcilik isi kazandirabilir belki ama yaslilik diye bisey var vucut dayanmaz belli bir sure sonra bikkinlik baSlar hayat duzeni yok cifcinin maasli adam herzaman bi toprak agasindan duzenli yasar

seredes link=topic=64648.msg936688#msg936688 date=1416254705' Alıntı:
kuru tarım yapıyoruz.bu sene kuraklık oldu zaten... özellikle bu sene ki yaşadıklarımız yüzünden gitmeyi düşünüyorum...sabit maaş daha cazip geliyor ama çiftçiliği de seviyorum... iki ucu boklu değnek anlıyacağınız...
Kuru tarım oldumu maalesef riskli oluyor ama biraz kendi yeriniz var ise hafta sonlarinda ve tatillerde gene koyde ciftcilik yaparsınz.

100 dölüm sulak = 1000 kurak dönüm kârları bizim burda böyle gerçi burda kuraklar en fazla 100 dönüm 10 dekar sulaktan 100 dönüm kuraktan kalan para aynı

Ben yeni başladım sayılır hali hazırda 60 ineği olan bir aile işimin başına geçtim.Ben bu işi bırakmam hatta profesyonelleştirmeye çabalarım sürüyor traktör alarak başladım ve tarla arıyorum şuan geliştircem marka olacam zamanla inşallah

Tarımı değil de hayvancılığı bırakma gibi bi düşünce var kafamda şu aralar. 400 dönüm sulu tarla isliyoruz biraz da büyükbaş hayvanımız var ama gerek adam yokluğu gerekse hayvancılığı ufak yapıyosan emeğinin karşılığını tam alamamaktan dolayı hayvancılığı bırakabiliriz belki ama tarımı bırakmayı hic düşünmüyoruz.

Ufak bi hortlatma. Lise 3e devam. Fabrika dolayısıyla memleketten az uzakta yaşıyoruz. Babam 44 yaşında ortaokulda köyden çıkmış bidahada geri dönmemiş. Arasıra oturup laflıyoruz bütün ömrüm boşa geçti diye dövünüyo yani pişman. Bi baltaya sap olamamakta cabası. Ne ev ne araba var karın tokluğuna devam. Seneye lise bitiyo köyde 2 amcaoğlum var biriyle yaşıtız diğeri 3 yaş falan büyük. Kafalar uyuşuyo hiç birimiz milletin işinde çalışmaktan yana değil. Hayvancılık ve tarım ufaktan var. Okullar bitince askerliğe kadar bizde koyun alıp yavaştan büyütmeyi düşünüyoruz. Bu arada amcam babam gibidir amcaoğullarımda abi kardeş yani onlar beni kardeş gibi görür bende onları abi kardeş görürüm. Çalıştıktan sonra herşey olur düşüncesindeyim. En azından başımızda tecrübeli insanlar var bilgi alışverişi için ve en önemlisi 3 tane genç insanız. Bu yüzden çobana bağlılığımız yok planlı bi şekilde çalışıcaz Allah kısmet ederse. Korkarak olmuyo ileride keşke demektense şimdiden gireriz işin içine sonuçta sevdiğim işi yapmak çok daha cazip. İnsan istedikten sonra herşey olur bu yüzden zaman kaybetmemek için yüksekokul bile okumıycam zaten okuma heveside yok gitsemde bitiremem. Tavsiyesi olacak abilerim varsa dinlerim.

Cevap: Ynt: Aramızda çiftçiliği bırakmayı düşünen var mı ?

arkadaşlar küçük çiftçi 10 seneye kalmaz bitecek. hele hele icar ekip kaldıranlar kalmayacaklar. piyasa büyük çiftçilerin eline gececek. devlet çiftçiyi destekler görünüyor ama aslında desteklediği yok gibi.pancar ekme diye ceza koyar kota koyar, bugdaya kota koyar fazlasına destek vermem der girdileri arttırır.hani gübre düşecekti yahu hiçte düşmüş gibi görünmüyor.vay benim küçük çiftçime vayyy.

Değerli arkadaşlar hollanda nin toprağı bile yok dünyada bir numara sebebi koperatiflerin düzgün çalışması biz birlik olup tarımı modern hale getirirsek para kazanılir ornek olarak bizim koyde 70 80 traktor var aslinda benim hasaplarima gore surum icin birtane diger isler icin 3 tane yeterli ben butun ulke icin birsey yapilacaksa karsiliksiz calismaya kafa yormaya hazirim gelecek tarimda

Ortadirek kavramı bitti bütün sektörlerde zengini iyice zenginleşti ora sınıf dahada geri gitti. Biz üç kardeşiz abim askeri personel kızkardeşim istanbulda. Ben işleri yürütmek için köyde kalıyordum. 2008 yılında özel sektörde şöförlüğe başladım halen devam ediyorum izinleri iş zamanına denk getirip babama yardım ediyorum geçen yıl traktörüde yeniledik devam edeceğiz kısmetse.