ARİ ÇİFTLİK, ONAYLI SÜT ÇİFTLİĞİ VE PERAKENDE SÜT SATIŞI


Arkadaşlar yaklaşık 3 aydır sütü değerlendirmek için bir çıkış noktası arıyorum. Hayvan varlığı olarak 25 tane montofon kırması ineklerimiz var sütlerini buzağıları içiyor; ancak artan maliyetlerden dolayı buzağı üretip satma işi bir kar bırakmıyor artık. bizim sütü değerlendirmemiz lazım onuda sütçüye versek amelelikten başka bir şey değil. Bir aile işletmesi olduğumuz için ve yaşadığım şehirde organize çiğ süt satış ağı olmadığından, perakende süt satışında başarıya ulaşabileceğimi düşünüyorum. BU işle iştigal eden veya bir yakını yapan konuyla ilgili fikri önerisi teklifi olan arkadaşlardan yorum bekliyorum. Ben araştırdığım bilgileri aşağıya yazıyorum eklemek ve düzeltmek istedikleriniz varsa bir fikir vermenizi isterim.

1. Ari çiftlik belgesi olmayan çiğ süt satamıyor yasa ile sabit.( ancak şu an bu yasayı devlet uygulamıyor, özellikle eve serviste karışmıyor. bir yerde duraklma yaparsanız veya bir dükkan açarsanız muhtemelen şikayet gideceği için karışırlar)
2. Onaylı süt çiftliği belgesi ekstradan bir belge. tüketiciye güven vermesi açısından. kaliteyi belgelendirmek açısından önemli. bu belgeyi alıyorsanız sütü 4 tlden aşağı satmamalısınız ki kurtarsın. çünkü bu belgeyi almak için ahır şartlarının alet ve ekipman olarak son sistem(sıyırgı-yatak-seperatör vs...) olması lazım.
3. 1.ve 2 maddeler ilk 6 aylık bir süreçten sonra alınabilir diye düşünüyorum iş tutacakmı tutmayacakmı devam edebilecekmisiniz nedir ne değildir. ari çiftlik belgesi almak zor değil. tabi hayvanlarınızda brucella ve tüberküloz yoksa.

4. bir tane süt soğutma tankı olması lazım. bu kesinlikle şart.
5. bir adetde frigolu araç olması lazım. bu da kesinlikle şart. 4.ve 5. madde neden şart onuda açıklayayım. bu işi yapanlarla görüştüm hepsi günlük 100 lt süt satışına geldiklerinde soğutuculu sisteme dönmüşler. daha küçük çaplı iken idare ediliyor ama sonrası için şart diyorlar. yaz aylarında kesilme bozulma oluyor ve buda müşteri kaybına yol açıyor. hemde 1 tane değil 1 apartman insanı kaybetmenize yol açıyor.

6.bidon 3ve 5ltlik. bunlarda önemli bir maliyet. ( öenmli bir maliyet. şu anda 1,8tl 5 ltlik boş pet.)
7. satamadığınız sütün değerlendirilmesi. (yani akşam kalan sütü yoğurt yapıp işlenmiş sütde satmanız gerekiyor. ancak bu durum yasal değil. ses çıkaran yok)
8. yan ürünler satmak.(tereyağ,yumurta,vb...)
9. en önemlisi reklam ve tanıtım.(bunun pek çok yolu var magnet dağıtmak,broşür dağıtmak,facebookdan ilinize sponsorlu reklam vermek vb...)

işin hesap kısmına gelirsek. günlük 100lt sütten hesaplayalım. çünkü altı pek te ekonomik değil. bulunduğum ilde süt mandıralarda 2,5tlye satılıyor. köy yoğurdu kasaplarda vs. 15tlye satılıyor. eve teslim süt ve yoğurt 3 tlden satmamız gerekiyor. günlük 100lt sütten 300 tl gelirimiz var. ayda 9000 tl gelir olur.

maliyetler. 2700tl asgari ücretli bir işçi.(kendiniz araç sürüp satarsanız size kalır)
1800tl yakıt gideri
1000tl plastik pet gideri
500 tl araç yağ bakım sigorta vergi giderleri ve diğer giderler

kalan 9000-6000 3000 tl kalıyor size. bu para için değmez gibi düşünebilirsiniz ancak işi tuturusanız bu giderler sabit ikici bit 100 lt de hepsi kar kalacak. işi tutturmak içinde bir yerden başlamak gerekir. diye düşünüyorum.

not: burada hayvanların yediği yem maliyeti hesaplanmadı çünkü 25 hayvandan 100 lt süt alsakta almasakta o yemi yiyor biz sağmıyoruz şu an satışı yok diye buzağı içiyor. daha yüksek verimlerde yem maliyetide eklenecektir gider kısmına ama ona görede gelir artacaktır.
 
Arkadaşlar yaklaşık 3 aydır sütü değerlendirmek için bir çıkış noktası arıyorum. Hayvan varlığı olarak 25 tane montofon kırması ineklerimiz var sütlerini buzağıları içiyor; ancak artan maliyetlerden dolayı buzağı üretip satma işi bir kar bırakmıyor artık. bizim sütü değerlendirmemiz lazım onuda sütçüye versek amelelikten başka bir şey değil. Bir aile işletmesi olduğumuz için ve yaşadığım şehirde organize çiğ süt satış ağı olmadığından, perakende süt satışında başarıya ulaşabileceğimi düşünüyorum. BU işle iştigal eden veya bir yakını yapan konuyla ilgili fikri önerisi teklifi olan arkadaşlardan yorum bekliyorum. Ben araştırdığım bilgileri aşağıya yazıyorum eklemek ve düzeltmek istedikleriniz varsa bir fikir vermenizi isterim.

1. Ari çiftlik belgesi olmayan çiğ süt satamıyor yasa ile sabit.( ancak şu an bu yasayı devlet uygulamıyor, özellikle eve serviste karışmıyor. bir yerde duraklma yaparsanız veya bir dükkan açarsanız muhtemelen şikayet gideceği için karışırlar)
2. Onaylı süt çiftliği belgesi ekstradan bir belge. tüketiciye güven vermesi açısından. kaliteyi belgelendirmek açısından önemli. bu belgeyi alıyorsanız sütü 4 tlden aşağı satmamalısınız ki kurtarsın. çünkü bu belgeyi almak için ahır şartlarının alet ve ekipman olarak son sistem(sıyırgı-yatak-seperatör vs...) olması lazım.
3. 1.ve 2 maddeler ilk 6 aylık bir süreçten sonra alınabilir diye düşünüyorum iş tutacakmı tutmayacakmı devam edebilecekmisiniz nedir ne değildir. ari çiftlik belgesi almak zor değil. tabi hayvanlarınızda brucella ve tüberküloz yoksa.

4. bir tane süt soğutma tankı olması lazım. bu kesinlikle şart.
5. bir adetde frigolu araç olması lazım. bu da kesinlikle şart. 4.ve 5. madde neden şart onuda açıklayayım. bu işi yapanlarla görüştüm hepsi günlük 100 lt süt satışına geldiklerinde soğutuculu sisteme dönmüşler. daha küçük çaplı iken idare ediliyor ama sonrası için şart diyorlar. yaz aylarında kesilme bozulma oluyor ve buda müşteri kaybına yol açıyor. hemde 1 tane değil 1 apartman insanı kaybetmenize yol açıyor.

6.bidon 3ve 5ltlik. bunlarda önemli bir maliyet. ( öenmli bir maliyet. şu anda 1,8tl 5 ltlik boş pet.)
7. satamadığınız sütün değerlendirilmesi. (yani akşam kalan sütü yoğurt yapıp işlenmiş sütde satmanız gerekiyor. ancak bu durum yasal değil. ses çıkaran yok)
8. yan ürünler satmak.(tereyağ,yumurta,vb...)
9. en önemlisi reklam ve tanıtım.(bunun pek çok yolu var magnet dağıtmak,broşür dağıtmak,facebookdan ilinize sponsorlu reklam vermek vb...)

işin hesap kısmına gelirsek. günlük 100lt sütten hesaplayalım. çünkü altı pek te ekonomik değil. bulunduğum ilde süt mandıralarda 2,5tlye satılıyor. köy yoğurdu kasaplarda vs. 15tlye satılıyor. eve teslim süt ve yoğurt 3 tlden satmamız gerekiyor. günlük 100lt sütten 300 tl gelirimiz var. ayda 9000 tl gelir olur.

maliyetler. 2700tl asgari ücretli bir işçi.(kendiniz araç sürüp satarsanız size kalır)
1800tl yakıt gideri
1000tl plastik pet gideri
500 tl araç yağ bakım sigorta vergi giderleri ve diğer giderler

kalan 9000-6000 3000 tl kalıyor size. bu para için değmez gibi düşünebilirsiniz ancak işi tuturusanız bu giderler sabit ikici bit 100 lt de hepsi kar kalacak. işi tutturmak içinde bir yerden başlamak gerekir. diye düşünüyorum.

not: burada hayvanların yediği yem maliyeti hesaplanmadı çünkü 25 hayvandan 100 lt süt alsakta almasakta o yemi yiyor biz sağmıyoruz şu an satışı yok diye buzağı içiyor. daha yüksek verimlerde yem maliyetide eklenecektir gider kısmına ama ona görede gelir artacaktır.

fikir güzel.
25 inekten ortalama 15-20 litre süt ile, 375-500 litre alınmalı.

o zaman, kazançlı bir durum ortaya çıkar.

bu nasıl yapılır.

1-sürü sağlıklı olmalı

tüberküloz, brusella vs hastalıklar olmamalı. sürü belli aralıklarla hastalıklar bakımından taranmalı,
biyogüvenlik tedbirleri alınmalı
ineklerde, mastit -meme iltihapları olmamalı
temiz sağım yapılmalı

2-sürü iyi beslenmeli:
ineklerden istenen seviyede süt alınması için
doğru bir temel rasyon verilmeli (bu temel rasyon, yaklaşık 10 -15 litre süt verecek şekilde ayarlanmalı)
temel rasyon, ayçiçek küspesi ve soya ile desteklenmeli
iyi bir süt yemi kullanılmalı (4-10 kg)

pazarlama çok önemli.
bir seferinde, sokakta soğutmalı süt tankı bulunan, pikabta süt ve sebze satan, ve haftada iki gün gelen sütçüden, sebze meyve yanında, 5 litre süt aldım.
ikinci defa almak üzere gittiğimde, pikabda,bir çuval küflü ekmek bulunduğunu gördüm. bunu ne yaptığını sordum. çiftlikteki ineklere götürdüğünü söyledi.

bunun üzerine, sadece meyve sebze alıp, eve gittim.

sokakta satılan sütten,bir daha süt almadım.

süt kaliteli olmalı,
inekler temiz su içmeli
temiz yemler verilmeli
sağım kuralına göre yapılmalı
süt soğutma tankında tutulmalı vs

süt alanlar/müşteriler, satıcıya güvenmeli.

bu durumda,10-30 inekli bir işletme, sütü doğrudan tüketenlere satarsa, mesela 3 tl den, iyi bir kazanç elde eder.

trakkulup.net
 
  • Beğen
Tepkiler: ismailozmen74
fikir güzel.
25 inekten ortalama 15-20 litre süt ile, 375-500 litre alınmalı.

o zaman, kazançlı bir durum ortaya çıkar.

bu nasıl yapılır.

1-sürü sağlıklı olmalı

tüberküloz, brusella vs hastalıklar olmamalı. sürü belli aralıklarla hastalıklar bakımından taranmalı,
biyogüvenlik tedbirleri alınmalı
ineklerde, mastit -meme iltihapları olmamalı
temiz sağım yapılmalı

2-sürü iyi beslenmeli:
ineklerden istenen seviyede süt alınması için
doğru bir temel rasyon verilmeli (bu temel rasyon, yaklaşık 10 -15 litre süt verecek şekilde ayarlanmalı)
temel rasyon, ayçiçek küspesi ve soya ile desteklenmeli
iyi bir süt yemi kullanılmalı (4-10 kg)

pazarlama çok önemli.
bir seferinde, sokakta soğutmalı süt tankı bulunan, pikabta süt ve sebze satan, ve haftada iki gün gelen sütçüden, sebze meyve yanında, 5 litre süt aldım.
ikinci defa almak üzere gittiğimde, pikabda,bir çuval küflü ekmek bulunduğunu gördüm. bunu ne yaptığını sordum. çiftlikteki ineklere götürdüğünü söyledi.

bunun üzerine, sadece meyve sebze alıp, eve gittim.

sokakta satılan sütten,bir daha süt almadım.

süt kaliteli olmalı,
inekler temiz su içmeli
temiz yemler verilmeli
sağım kuralına göre yapılmalı
süt soğutma tankında tutulmalı vs

süt alanlar/müşteriler, satıcıya güvenmeli.

bu durumda,10-30 inekli bir işletme, sütü doğrudan tüketenlere satarsa, mesela 3 tl den, iyi bir kazanç elde eder.

trakkulup.net
İlk başta günlük 300 litre süt satmak çok zor. İşler yoluna girdikçe dediğiniz gibi rasyona önem verilir. Talep fazlası süt başınıza bela olur bu sistemde. Burda en önemlisi süt yağını yüksek tutmak. Müşterinin kalite anlayışı sadece sütun yağından ibaret. Sizin dediğiniz gibi küflü ekmekten anlayan yok. Bu yeni bir fikir değil aslında yapanlar var. Tutturan parayı kazanıyor tutturamayan 50 bin liralık bir masrafı boşa yapmış oluyor
 
İlk başta günlük 300 litre süt satmak çok zor. İşler yoluna girdikçe dediğiniz gibi rasyona önem verilir. Talep fazlası süt başınıza bela olur bu sistemde. Burda en önemlisi süt yağını yüksek tutmak. Müşterinin kalite anlayışı sadece sütun yağından ibaret. Sizin dediğiniz gibi küflü ekmekten anlayan yok. Bu yeni bir fikir değil aslında yapanlar var. Tutturan parayı kazanıyor tutturamayan 50 bin liralık bir masrafı boşa yapmış oluyor

temel rasyonda, yeterli yonca/kuru çayır otu (4-5 kg), saman (4-5 kg), mısır silajı (15-16 kg), 1 kg atk, 0,6 kg soya verilerek,
ilave olarak 6-8 kg süt yemi ile istenen kalitede ve miktarda süt elde edilebilir.Tuz, mineral, vitamin ilavesi de önemli.

bilgi amaçlı verildi.
 
temel rasyonda, yeterli yonca/kuru çayır otu (4-5 kg), saman (4-5 kg), mısır silajı (15-16 kg), 1 kg atk, 0,6 kg soya verilerek,
ilave olarak 6-8 kg süt yemi ile istenen kalitede ve miktarda süt elde edilebilir.Tuz, mineral, vitamin ilavesi de önemli.

bilgi amaçlı verildi.
l

bizim buralar da birisi çok ugrastı alama dı bildigim kadarıyla en son inkeleri kontrole gelmişler bu inekler olmaz demişler yeni ital inek almalısın diyince vaz geçmiş ankara 1 tane firma 3 farklı markayla satış yapıyo dayıları millet vekili imiş kendi çiftlikleride yokmus galiba köylerden toplayım gimattın oralarda bidonlayıp agri çiflik sütü diye satıyorlar diyorlar baska kimseyede vermiyorlar resmi satışı diyorlar
 
l

bizim buralar da birisi çok ugrastı alama dı bildigim kadarıyla en son inkeleri kontrole gelmişler bu inekler olmaz demişler yeni ital inek almalısın diyince vaz geçmiş ankara 1 tane firma 3 farklı markayla satış yapıyo dayıları millet vekili imiş kendi çiftlikleride yokmus galiba köylerden toplayım gimattın oralarda bidonlayıp agri çiflik sütü diye satıyorlar diyorlar baska kimseyede vermiyorlar resmi satışı diyorlar

ankarada var ari çiftlik sertifikası olan çiftlikler. uğraşmaya gerek yok aslında hayvan ithal falan olmayacak orda eksik bilgi var. ahırınız asgari hijyen şartlarına uygun olacak. hayvanlarınızda brucella ve tüberküloz olmayacak. o ilçe tarımdan önce el altından yaptırıp tedbir almak istemiştir. tüberküloz testinide bulmak çok zor dışarda.
 
  • Beğen
Tepkiler: GÖKHAN0606
beyoğullARI süt var ya bizim kaletepede satıyor dükkanda ibrahım oranın kirasıda pahalıdır zor kalkar altından galıba ben dondurma yaparsam kendım senden sütü alırım merak etme
balışeyhli onlar. o memnun da onun ari belgesi vs yok birde onlar fırıncılık falanda yapıyor çarşıdada dükkanları var. onlarda sektör çok. parakende satmam lazım başka türlü olmuyor.
 

Benzer Konular