Arkadaşlar ilgi duyan olursa limuzin damızlık inek beslemeyle ilgili ayrıntılar vereb

Kardeşim bizim inekler 700 kilo canlı ağırlıkta bir hayvanın 700 kilo karkas vermesi için 1150-1200kg canlı ağırlığa sahip olması lazım ki bu limuzinlerin ulaşabileceği bir ağırlık değil
Abi bak şimdi anguslar 14-15 aylikken 650 kiloda besiyi bitiriyor 350-400 arasında karkas çikartıyor. Eğer birazdaha beslersen yağlanıyor. Ben böyle biliyorum. Limuzin şarole B. Mavisi de uzun süreli ve çok karkas hedefleyen hayvanlarmis. Limuzin kaç aya kadar beslenebilir? Kaç aylıkken kac kilo canli agirlikta kesmek uygun düser?

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

c08a1268e8c6df8a2cfb351bb81fa5ee.jpg
b3eb87f63654408b9b52186b47c9ff74.jpg
29a1a70bc51b7e22aff5c892c5f56994.jpg
bide abi bu melezleme konusunda ne düşünüyorsun

Abi bak şimdi anguslar 14-15 aylikken 650 kiloda besiyi bitiriyor 350-400 arasında karkas çikartıyor. Eğer birazdaha beslersen yağlanıyor. Ben böyle biliyorum. Limuzin şarole B. Mavisi de uzun süreli ve çok karkas hedefleyen hayvanlarmis. Limuzin kaç aya kadar beslenebilir? Kaç aylıkken kac kilo canli agirlikta kesmek uygun düser?

Ben 15 ayda 650 kilo gelen angus görmedim amasyaya ve sakaryaya da gittim angus çiftliklerine bilgş almak için 17-18 ayda canlı 650 ye ulaşıyorlar bizim limuzinlerimiz bunu yeni öğrendim yani kanında red angus olmayan limuzinler 15-16 ayda 700 kg a geliyor yada yaklaşıyor bundan daha fazla büyütmenin karlı olacağını düşünmüyorum yani 26-28 aylık artık ergin canlı ağırlığına ulaşmış erkekler 1000 kg a yaklaşıyor saf limuzinde yani 16 ayda 700 kg
28 ayda 1000 kg
Buna göre bu hayvan 12 ayda 300 kg alıyor aylık ortalaması 300:12=25kg
O yuzden 16 aydan daha fazla beslemeye gerek yok bence hatta 16 aydan bile daha erken kestirilebilir çünkü alttan yeni hayvan gelecek ve onu beslemek daha karlı

c08a1268e8c6df8a2cfb351bb81fa5ee.jpg
b3eb87f63654408b9b52186b47c9ff74.jpg
29a1a70bc51b7e22aff5c892c5f56994.jpg
bide abi bu melezleme konusunda ne düşünüyorsun

Hayvanın babasının ve annesinin kesinlikle büyük önemi var yada farklı spermaların
Melezleme konusuna gelirsek:
Melezlemede istenilen şey melez azmanlığı dediğimiz heterozis rna ve dna ipliğinin benzersizce eşleşmesi demek bundan yani melezlemeden en yüksek başarıyı ve melez azmanlığını tamamen saf olup yıllar önce farklılaşmış tamamen farklı dna ların biraraya gelmesi gerekli o yüzden tamamen saf olan genleri sıralarsak:
Limuzin(güney fransa ve suud limuzinleri),şarole,hereford,maine anjou
Bunlar tamamen saf genler tamamen yani bunların kendi arasında melezlenmesi çok daha heterojen dna lar ve hibrid hücreler üretir yani melez azmanlığı zirveye çıkar.
Bu arada holstein ve angus kısmen melez kısmen safkandır yani tarihin bilinen zamanlarında biz bu ırkların oluştuğunu biliyoruz yani bunlarda melez ama çok uzun yıllar sonucu dna kendini kısmen eşlemiştir ve bu ırkları kısmen safkan olarak niteleyebiliriz.
Melez hayvanlara gelirsek:
Belçika mavisi,blonde d'aquitaine,simental,montofon bunlar melez hayvanlar
Yani heterozis in en mükemmel gözlemlenebileceği çaprazlamalar şu ırkların kendi aralarındaki ikili kombinasyonudur:
Hereford
Limuzin
Şarole
Maine Anjou
Yalnız maine anjou daha küçük yapılı bir hayvan ve süt özellikleri daha çok gelişmiş yani et için yapılan ticari melezlemeler en iyi ; hereford,limuzin ve şarole arasındakilerdir.

Hayvanın babasının ve annesinin kesinlikle büyük önemi var yada farklı spermaların
Melezleme konusuna gelirsek:
Melezlemede istenilen şey melez azmanlığı dediğimiz heterozis rna ve dna ipliğinin benzersizce eşleşmesi demek bundan yani melezlemeden en yüksek başarıyı ve melez azmanlığını tamamen saf olup yıllar önce farklılaşmış tamamen farklı dna ların biraraya gelmesi gerekli o yüzden tamamen saf olan genleri sıralarsak:
Limuzin(güney fransa ve suud limuzinleri),şarole,hereford,maine anjou
Bunlar tamamen saf genler tamamen yani bunların kendi arasında melezlenmesi çok daha heterojen dna lar ve hibrid hücreler üretir yani melez azmanlığı zirveye çıkar.
Bu arada holstein ve angus kısmen melez kısmen safkandır yani tarihin bilinen zamanlarında biz bu ırkların oluştuğunu biliyoruz yani bunlarda melez ama çok uzun yıllar sonucu dna kendini kısmen eşlemiştir ve bu ırkları kısmen safkan olarak niteleyebiliriz.
Melez hayvanlara gelirsek:
Belçika mavisi,blonde d'aquitaine,simental,montofon bunlar melez hayvanlar
Yani heterozis in en mükemmel gözlemlenebileceği çaprazlamalar şu ırkların kendi aralarındaki ikili kombinasyonudur:
Hereford
Limuzin
Şarole
Maine Anjou
Yalnız maine anjou daha küçük yapılı bir hayvan ve süt özellikleri daha çok gelişmiş yani et için yapılan ticari melezlemeler en iyi ; hereford,limuzin ve şarole arasındakilerdir.
Ya abi benim şahsi düşüncem şu: etci ırkın anasına bakıyoz o kadar süt almadan. O yüzden 500 kilo karkasın altında kesilmemeli. Angusla hereford buna imkan vermiyor. Bu işte en birinciler şaroleyle b.mavisi diye düşünüyorum. Zaten biz bu işe girsek besicilik yapmıyoz yani hayvanı satın alıp hemen kesip ikinci parti malı alma gibi derdimiz yok ki. Bi dogumdan bi doguma kadar suremiz var. Zaten bu işin besisinde hayvanlar aylık tartılacak. Bakarız aylık X liralık maliyet yemis. X+100 liralık ağırlık kazanmış. Ahırda dursun sorun yok. Benim fikrim bu sekilde. Çünkü ülkede hayvan azlığı var. Bu sebepten ötürü her bir hayvanı kârlılığını muhafaza ettiği müddettçe besisine devam edilmeli. Ben böyle düşünüyom sen ne diyon bu işe?

Şimdi dışarıdan besi hayvanı alacak olsam aynı yaşta aynı canlı ağırlıkta ve aynı fiyatta; 3 tane seçeneğim olsa; limuzin,şarole,belçika mavisi ben şaroleleri alırım şarole olmazsa belçika mavilerini alırım olnlarda olmazsa en son limuzini alırım ama!!!!
Damızlık üretiminde bu tam tersine olur evet belçika mavisi ve şarole 20-30 kg fark atar limuzine ama şarolenin zaten doğum zamanından limuzine göre 1 yıl eksiği var yani bu eksiği 20-30 kg karkas farkıyla 14-15 buzağıda kapatır ki şaroleler her yıl doğurabilen hayvanlar değil 1 başarılı gebelik için şarolede 2.8 payet kullanılıyor bu çok yüksek yani hayvanı üçüncü tohumlamada tutturuyorsun ve doğumdan sonraki ilk kızgınlığı diğerlerinden bir kızgınlık daha geç güsteriyor yani 20-25 günde ordan kaybediliyor yani 15-16 ay filan şarolenin buzağılama periyodu o yüzden şarole damızlığını besleme açısından mantıklı değil hiç mantıklı değil, belçika mavisine gelirsek zaten melez bir hayvan şarole kanı var ondada ve çok problemli doğumlarıyla meşhur yani %20 oranında sezaryanle doğum yapıyorla ki ben hiç sezaryen le inek doğurtabilecek veteriner görmedim belki %99 u hayatında böyle birşey yapmadı o yüzden bu büyük bir problem bunun haricinde şarole ve belçika mavisi inekleri limuzinlerden 70-100 kg daha ağır yani bu hayvanlar günlük limuzinlerden 3-4 kg daha fazla yem tüketecekler yani ne gerek var buna derdin ne ki bunları doyurmaya uğraşacaksın 10 şarolenin yediğini 11 limuzin yer 100 şarolenin yediğini 110 limuzin yer bunları da düşün [emoji6]

Ve abi 15-16 aylıkken kaç kilo canlı ağırlık ve kaç kilo karkas geliyor?
Benim gördüğüm bütün simental buzağıları hatta 1 yaşında danalar bile birbirini emiyor buna nasıl çözüm buldun?
Ve bu melez hayvanların dişilerinin yani yavrulu ineklerinin tam rasyonu ne yada ne vermeyi planlıyorsun ?
Birde hiç denedin mi sağmayı kaç litre süt verdiler ?

15 aylık kesim ortalamamız yaklaşık 750 kg canlı, 400 kg civarı da karkas.
Senin gördüğün bütün Simental buzağılar ve danalar birbirini emiyorsa benim diyeceğim birşey kalmıyor. :))
Simentalde emme problemi vardır. Ama senin söylediğin gibi değil. Benim çiftliğimde 150 civarı Simental var ve her yıl yaklaşık 60 doğum oluyor ve her yıl 1-2 hayvanda oluyor. Onlara da burunluk takıyoruz ve 1-2 ay içinde unutup gidiyor.
Bu yıl hiç olmadı mesela.
21 yıldır 2 hayvanımızda çok uzun süre devam etti, onları da 10 dakikalık basit bir cerrahi işlemle hallettik.
SimAngus'lara vermeyi planladığım rasyon bolca saman, bir miktar yonca, bir miktar da silaj olacak gibi duruyor.

15 aylık kesim ortalamamız yaklaşık 750 kg canlı, 400 kg civarı da karkas.
Senin gördüğün bütün Simental buzağılar ve danalar birbirini emiyorsa benim diyeceğim birşey kalmıyor. :))
Simentalde emme problemi vardır. Ama senin söylediğin gibi değil. Benim çiftliğimde 150 civarı Simental var ve her yıl yaklaşık 60 doğum oluyor ve her yıl 1-2 hayvanda oluyor. Onlara da burunluk takıyoruz ve 1-2 ay içinde unutup gidiyor. 21 yıldır 2 hayvanımızda çok uzun süre devam etti, onları da 10 dakikalık basit bir cerrahi işlemle hallettik.
SimAngus'lara vermeyi planladığım rasyon bolca saman, bir miktar yonca, bir miktar da silaj olacak gibi duruyor.

Yani 15 ayda 750 kg çok ciddi bir rakam yani ne veriyorsunuz son 3-4 ay rasyonu yazarmısın abi

Baris Bey guzel videolar, tesekkurler. Mera alaninin elliser yuzer donum cevrili oldugunu soylemissiniz, bu hayvanlar hergun surekli burda degiller sanirim yoksa kisa surede perisan olur. Sordunuzmu acaba ne sureyle otlamaya cikip gerisini ahirda geciriyorlar.

Siz bunlarin sagildigina sahit oldunuz ya da duydunuzmu orada ? Elbette aile ihtiyaci icin bazi hayvanlardan 5-10 litre sagilmis olabilir.

Boyle bir suru olsa sizce melezleme iyi midir, yoksa irki saf tutmak mi iyidir ?

Yani 15 ayda 750 kg çok ciddi bir rakam yani ne veriyorsunuz son 3-4 ay rasyonu yazarmısın abi

Çok yazdım bunları. Çok da resim yayınladım.
Gelişim dönemi yaza denk gelen partilerde biraz daha aşağı olabiliyor ama diğer dönemler böyle.
Ben danalarım 15 ayını doldurunca pazarlama arayışına girerim ve kesime veririm. Yani 15 aylık olur, 15,5 aylık olur. Duruma göre.
Bu genetikle de ilgili tabi. tohumlarımı ithalatçı firmalardan alırım ve dikkatlice seçerim. İneğe göre tohum kullanıyorum.
Ama şunu da ekliyim: benimkiler sütçü Simental. Etçi değil. Etçi olsalar belki de daha iyi sonuçlar olacaktır.
Besleme şöyle:
1-10 hafta süt + sınırsız yem (18 proteinli kendi yaptığım toz yem) + yulaf otu
3-7 ay aynı yemden sınırsız + sınırsız yonca
7-12 ay sınırsız besi başlangıç yemi (kendi formulüm) + yonca + saman
12-16 ay sınırsız besi bitirme yemi (kendi formulüm) + saman + çok az yonca

0-7 ay yemi: 300 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 160 kg atk, 160 kg ptk, 50 kg sfk, 12 kg mermer tozu, 8 kg tuz, 10 kg premix

7-12 ay besi 1: 350 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 160 kg atk, 150 kg ptk, 12 mermer tozu, 8 tuz, 10 premix

12-16 ay besi 2: 450 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 120 kg atk, 100 kg ptk, 12 mermer, 8 tuz, 10 premix

Atk:30 protein
Ptk: 32 protein
Sfk: 47 protein

Çok yazdım bunları. Çok da resim yayınladım.
Gelişim dönemi yaza denk gelen partilerde biraz daha aşağı olabiliyor ama diğer dönemler böyle.
Ben danalarım 15 ayını doldurunca pazarlama arayışına girerim ve kesime veririm. Yani 15 aylık olur, 15,5 aylık olur. Duruma göre.
Bu genetikle de ilgili tabi. tohumlarımı ithalatçı firmalardan alırım ve dikkatlice seçerim. İneğe göre tohum kullanıyorum.
Ama şunu da ekliyim: benimkiler sütçü Simental. Etçi değil. Etçi olsalar belki de daha iyi sonuçlar olacaktır.
Besleme şöyle:
1-10 hafta süt + sınırsız yem (18 proteinli kendi yaptığım toz yem) + yulaf otu
3-7 ay aynı yemden sınırsız + sınırsız yonca
7-12 ay sınırsız besi başlangıç yemi (kendi formulüm) + yonca + saman
12-16 ay sınırsız besi bitirme yemi (kendi formulüm) + saman + çok az yonca

0-7 ay yemi: 300 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 160 kg atk, 160 kg ptk, 50 kg sfk, 12 kg mermer tozu, 8 kg tuz, 10 kg premix

7-12 ay besi 1: 350 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 160 kg atk, 150 kg ptk, 12 mermer tozu, 8 tuz, 10 premix

12-16 ay besi 2: 450 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 120 kg atk, 100 kg ptk, 12 mermer, 8 tuz, 10 premix

Atk:30 protein
Ptk: 32 protein
Sfk: 47 protein

Yani cidden iyi iş çıkarmışsınız bizim çocukların simental işletmelerinde 750 kg lara 18-19 aylık ken ulaşıyorlardı hayvanlar ve dişiler yıllık 6000 lt yi geçmiyorlardı ve yani o dişilere 35 litre süt veren holstein rasyonu hazırlatmıştık o yemle bu sütü veriyorlardı ve danalardada yem cidden yoğun ve kaliteliydi ama olmadı yani çok sıkıntıya soktu çok küçük karlar alabildiler o yüzden kapattılar şuan baktığımda beslemede bi hata yapmadılar ve bu hayvanları cidden işinin ehli insanlarla aldılar ama simentalde sonuç fiyaskoydu yani simental holstein karışıktı holsteinler sütte kar ederken simentaller kendi karınlarını anca doyuruyorlardı ve danalardada max 50-60 kg karkas farkı oluyordu o yüzden biz nefret ettik simentalden yani o birbirini emme kör doğan buzağılar sürekli topallayan hayvanlar.... yaşadığımız sorunları saysam sabah olur o yüzden ciddi ciddi genetiğinden de ırkındanda nefret ettik ama siz bilinçli bir şekilde seleksiyonlar ve çok üst kalite spermalarla bu seviyelere gelmişsiniz yani bizim asla inanmayacağımız şeyleri cidden başarmışsınız tebrik ederim gerçekten.

Baris Bey guzel videolar, tesekkurler. Mera alaninin elliser yuzer donum cevrili oldugunu soylemissiniz, bu hayvanlar hergun surekli burda degiller sanirim yoksa kisa surede perisan olur. Sordunuzmu acaba ne sureyle otlamaya cikip gerisini ahirda geciriyorlar.

Siz bunlarin sagildigina sahit oldunuz ya da duydunuzmu orada ? Elbette aile ihtiyaci icin bazi hayvanlardan 5-10 litre sagilmis olabilir.

Boyle bir suru olsa sizce melezleme iyi midir, yoksa irki saf tutmak mi iyidir ?

Evet çekim yapan arkadaşım 50-100 dönüm diyor. Tahmini tabi. Herbiri farklı boyutta olabilir. Çekimde görüldüğü gibi 60-70 dekar büyük bir alanda otluyorlar. Bir köşede saman da vardı. Bir de buzağıların sadece girebildiği alçak kapılı bir bölme vardı uzak bir noktada. Orada da buzağılar için büyütme ve alıştırma yemi falan vardır.
8 ay buradalarmış. 4 ay kadar içerdeler. Tabi yıla göre hava şartına göre ayarlıyorlar bunu.
Buzağılar da 8 ay boyunca annelerinin yanındalar. Daha sonra içlerinden ihtiyaçları kadar dişi damızlık düveyi ayırıp geri kalanı erkek dişi demeden besiye alıp kestiriyorlar.
Sağım yok. Limuzin ırkında sağım olmasını düşünmek komik.
Bu bölgede seyyar sağımhane vagonla otlağa gelip sağım yapanları gördük çokça. Ama bunların hepsi Montbeliarde ırkı hayvanlardı.
Melezleme veya saf mı ? Bilemiyorum. Saf her zaman saftır. Ne ile uğraştığını bilirsin. Ama besi de melezlik verim açısından avantajdır. Hatta üçlü melezleme en iyi sonucu veriyormuş.
Henüz tecrübe etmedim işin bu tarafını yanıltmak da istemem. Bakalım zaman ne gösterecek...

Sarole cifligi olan biriyle sohbet etmistim dol tutmama problemi olmadi diyordu ve duvelerin 12 13 ayda kizginlik gösterdigini soylemisti. Yani sarole okadar sorunlu bir irk degil merada yetistirilir ise sadece yabani biraz. Ama limuzinler cok insancil.

Videolarda gordugumuz sanirim ekilmis mera ( suni mera ) tahminen ana+buzagi cifti icin ortalama buyukluk nedir ki 8 ay kalabiliyorlar, belki munavebeli olarak bolunmus arazideler. Sizce ana ve yavrusu icin toplam alan nekadar ?

Melezlemenizde basarilar.