Arkadaşlar ilgi duyan olursa limuzin damızlık inek beslemeyle ilgili ayrıntılar vereb

Sarole cifligi olan biriyle sohbet etmistim dol tutmama problemi olmadi diyordu ve duvelerin 12 13 ayda kizginlik gösterdigini soylemisti. Yani sarole okadar sorunlu bir irk degil merada yetistirilir ise sadece yabani biraz. Ama limuzinler cok insancil.

Yani ben bordoya gitmiştim orda limuzin ve şaroleler vardır montbeliard pek yoktu orda duyduğum daha sonra herkesten ve heryerden duyduğum şaroleler 3 yaşı civarı doğum yapıyor 12-13 aylık kızgınlık gösteren şarole hiç duymadım angusları bile o yaşlarda tohumluyorlar yani belki yanlış anlamışsınızdır 22-23 aydır, barış abiye de sorabilirsin

Yani cidden iyi iş çıkarmışsınız bizim çocukların simental işletmelerinde 750 kg lara 18-19 aylık ken ulaşıyorlardı hayvanlar ve dişiler yıllık 6000 lt yi geçmiyorlardı ve yani o dişilere 35 litre süt veren holstein rasyonu hazırlatmıştık o yemle bu sütü veriyorlardı ve danalardada yem cidden yoğun ve kaliteliydi ama olmadı yani çok sıkıntıya soktu çok küçük karlar alabildiler o yüzden kapattılar şuan baktığımda beslemede bi hata yapmadılar ve bu hayvanları cidden işinin ehli insanlarla aldılar ama simentalde sonuç fiyaskoydu yani simental holstein karışıktı holsteinler sütte kar ederken simentaller kendi karınlarını anca doyuruyorlardı ve danalardada max 50-60 kg karkas farkı oluyordu o yüzden biz nefret ettik simentalden yani o birbirini emme kör doğan buzağılar sürekli topallayan hayvanlar.... yaşadığımız sorunları saysam sabah olur o yüzden ciddi ciddi genetiğinden de ırkındanda nefret ettik ama siz bilinçli bir şekilde seleksiyonlar ve çok üst kalite spermalarla bu seviyelere gelmişsiniz yani bizim asla inanmayacağımız şeyleri cidden başarmışsınız tebrik ederim gerçekten.

Simental çok problemsiz bir hayvandır. Sen nasıl böyle bir kanıya vardın enteresan.
Sürekli topallama, kör doğma :))
Topallık arada olur ama bu her ırkta her çiftlikte olur. Emme de öyle. Ama çok seyrek. Kör doğum hiç başıma gelmedi.
Yukarıda yazdığım buzağı yemi benim aynı zamanda süt yemim :)
Bundan günde 8 kg veriyorum ineklere. 18 proteinli. 4 kg yonca, 3 kg saman, 1 kg yulaf otu, 20 kg silaj.
Rasyon bu. Pik döneminde 30 litrenin altında süt veren inek yok bende. 40 litre üstü verenler var. Çiftlik ortalamam 24-25 civarı.
Gel kardeşim, Balıkesir bize çok yakın.
Gel bir kahvemi iç. :)

Simental çok problemsiz bir hayvandır. Sen nasıl böyle bir kanıya vardın enteresan.
Sürekli topallama, kör doğma :))
Topallık arada olur ama bu her ırkta her çiftlikte olur. Emme de öyle. Ama çok seyrek. Kör doğum hiç başıma gelmedi.
Yukarıda yazdığım buzağı yemi benim aynı zamanda süt yemim :)
Bundan günde 8 kg veriyorum ineklere. 18 proteinli. 4 kg yonca, 3 kg saman, 1 kg yulaf otu, 20 kg silaj.
Rasyon bu. Pik döneminde 30 litrenin altında süt veren inek yok bende. 40 litre üstü verenler var. Çiftlik ortalamam 24-25 civarı.
Gel kardeşim, Balıkesir bize çok yakın.
Gel bir kahvemi iç. :)

Yok bizi deli etti simental abi adını duyunca bile şeytan görmüşe dönüyoruz [emoji28] şimdi istanbudayım ders seçimlerim var ve biraz işim bayram sonu ayarlayabilirsem gelmek isterim tabi
Abi birde merak ettim o melezlemelerini neden angus ve hereford ile yaptın ikiside limuzin ve şaroleden küçük hayvanlar ?

Yok bizi deli etti simental abi adını duyunca bile şeytan görmüşe dönüyoruz [emoji28] şimdi istanbudayım ders seçimlerim var ve biraz işim bayram sonu ayarlayabilirsem gelmek isterim tabi
Abi birde merak ettim o melezlemelerini neden angus ve hereford ile yaptın ikiside limuzin ve şaroleden küçük hayvanlar ?

Ben aslında bu sisteme Fransa gezim sırasında merak saldım. Orada gördüğüm Limuzinler çok hoşuma gitti, sistem de.
Ama oradaki çiftlik yetkililerinden öğrendiğim kadarıyla Limuzinler ilk doğumlarını 28-30 aylıktan önce yapmıyorlar. Bu bana çok uzun geldi.
İngiliz ırkları Angus ve Hereford bu konuda çok daha başarılı. Kırmızı Anguslar siyahlara göre biraz daha iri cüsseli. Hereford'lar da küçük cüsseli değil.
Simental ile melezlendiğinde çok başarılı olduğu kanısı bende Amerika'daki yaygınlığından oluştu.
Amerika'da SimAngus tescillenip birlikleri kurulmuş.
Hereford simental melezlerine de "Red superbaldies" ismini takmış Amerkalılar. Çok yaygın ve başarılı.
Yani Fransız ırklarındaki geç ergenlik durumu aslında fikrimde etkili oldu.

Simental zaten en iri ırklardan biri. Angusta olmayan sakinlik de Simentalde var.
Aslında birbirini iyi tamamlıyor bu iki ırk.

Ben aslında bu sisteme Fransa gezim sırasında merak saldım. Orada gördüğüm Limuzinler çok hoşuma gitti, sistem de.
Ama oradaki çiftlik yetkililerinden öğrendiğim kadarıyla Limuzinler ilk doğumlarını 28-30 aylıktan önce yapmıyorlar. Bu bana çok uzun geldi.
İngiliz ırkları Angus ve Hereford bu konuda çok daha başarılı. Kırmızı Anguslar siyahlara göre biraz daha iri cüsseli. Hereford'lar da küçük cüsseli değil.
Simental ile melezlendiğinde çok başarılı olduğu kanısı bende Amerika'daki yaygınlığından oluştu.
Amerika'da SimAngus tescillenip birlikleri kurulmuş.
Hereford simental melezlerine de "Red superbaldies" ismini takmış Amerkalılar. Çok yaygın ve başarılı.
Yani Fransız ırklarındaki geç ergenlik durumu aslında fikrimde etkili oldu.

Yani doğru tabi ama sanırım ben hayvancıkta fransız ekolünü tercih ediyorum yani o hayvanlar cezbediyor beni sonuçta insan yaptığı işi ve beslediği hayvanı sevmeli bence o yüzden limuzinler hoşuma gitti benimde ama belki sen biliyorsundur abi italyan ırkları var piedmentosa,chiania gibi ırklar bunlar en iri inek ırkları yani 1500 kg filan geliyor yetişkin erkekler bunlar hakkında hiçbirşey bilmiyorum senin bir bilgin var mı acaba ?

Yani doğru tabi ama sanırım ben hayvancıkta fransız ekolünü tercih ediyorum yani o hayvanlar cezbediyor beni sonuçta insan yaptığı işi ve beslediği hayvanı sevmeli bence o yüzden limuzinler hoşuma gitti benimde ama belki sen biliyorsundur abi italyan ırkları var piedmentosa,chiania gibi ırklar bunlar en iri inek ırkları yani 1500 kg filan geliyor yetişkin erkekler bunlar hakkında hiçbirşey bilmiyorum senin bir bilgin var mı acaba ?

Çok bi bilgim yok. Ama Piedmentosa eti kolesterolsüzmüş, hindi eti gibi. İlginç. Egevet'te sperması mevcut.
Ve melezlemelerde çok başarılı bulunmamış, okuduğum kadarıyla.

Çok bi bilgim yok. Ama Piedmentosa eti kolesterolsüzmüş, hindi eti gibi. İlginç. Egevet'te sperması mevcut.
Ve melezlemelerde çok başarılı bulunmamış, okuduğum kadarıyla.

Abi vaktini alıyorum ama inşallah seneye uygulayacağım bir proje var ; bizim bu bölgenin yerli ırkı boz beyaz hayvanlar var abi bilirsin sen belki çocukken filan sizdede vardır geçen edremite gittim dedemin arkadaşı yaşlıca bi amcada hala onlardan 10-12 tane var zaten aklımdaydı bu proje biraz konuştuk amcayla inekler ayakta 350-370 kg filan geliyormuş( bizim ineklerin yarısı kadar[emoji28]) sütünü kendilerine kadar sağıyo günlük 3-5 lt veriyormuş zaten bir tane 1 haftalık buzağı da vardı onuda güç bela el terazisinde ölçtüm 25 kg nun üzerinde yani 27-28-29 kg filan yani doğum ağırlığı heralde 25 kg dı, ineklere 4 ay hariç hiçbirşey vermiyo amca bilirsin edremit ezine havran tarafları taşlık kuraktır yani bizim meralar daha iyi ordan orda bile doyuyorsa bu inek bizde tıka basa doyar şimdi bu hayvana çok küçük buzağısı olan bi tohum atsak yani 30 kg filan doğuran anguslar var yada daha küçük doğuran var mı bilmiyorum bu inek bu melez yavruyu doğursa acaba yavrunun 17-18 aylık ağırlığı ne olur yani 500-550 kg filan gelir mi? Yani bu sistemi uygulayabilirsek çok karlı olur bir limuzini şaroleyi bizim meralarda doyuramayız abi 700-800 kg hayvan evde zor doyuruyoruz[emoji28]ama bu küçücuk inek ve çok dayanıklı amca ben bize veteriner geldiğini bilmiyorum diyo yani abi koruyucu aşılar bile yapılmamış hayvanlara yinede taş gibiler cidden bu konu baya önemli bir etraflıca eleştirel bi yorum yaparsan çok mutlu olurum abi :)

AHA!
f5270cca46eb4c1b7bbb097a9f55bd1c.jpg

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Sevgili Kandemir sutun 10 litreye yakin olmasi sart zaten, olmasa disaridan ek sut verilmeden buzagisini nasil buyutur ki ? Bu sut verimi ile 7 ay yani 200 gun civari emzirecek, laktasyonunu 300 gun desek kalir 100 gun ki zaten sagmaya degmez denmesi bundan. Kaldiki bu et irki hayvanlarda hem limuzin hen angus yavrulari bir yila kadar zaman zaman anneyi emiyor. Bir de su var, surudeki anneler diger yavrularin emmesine izin verebiliyor. Hayvan der geceriz ama kendi annesinin sutu yetmeyince o yavruya diger anne sut veriyor. Bazen kediyi emziren kopek resimleri cikar ya, oyle birsey. Annelik duygusu kuvvetli dedikleri bu.

Sevgili Kandemir sutun 10 litreye yakin olmasi sart zaten, olmasa disaridan ek sut verilmeden buzagisini nasil buyutur ki ? Bu sut verimi ile 7 ay yani 200 gun civari emzirecek, laktasyonunu 300 gun desek kalir 100 gun ki zaten sagmaya degmez denmesi bundan. Kaldiki bu et irki hayvanlarda hem limuzin hen angus yavrulari bir yila kadar zaman zaman anneyi emiyor. Bir de su var, surudeki anneler diger yavrularin emmesine izin verebiliyor. Hayvan der geceriz ama kendi annesinin sutu yetmeyince o yavruya diger anne sut veriyor. Bazen kediyi emziren kopek resimleri cikar ya, oyle birsey. Annelik duygusu kuvvetli dedikleri bu.
Abi bence ortalama 10 litre süt veriyor sut yemi verince de 15 e cikiyor mustafa abinin dedigi bu. Bide abi sence ahirda sadece kaba yemle bu damizlik etci irk yapmak mantikli mi kafama tam yatti sayilmaz hala da

Kafama takilan ilk buzagi icin hamile kalma ve ilk dogum ile ikinci dogum arasi suresi. Bu sureler okudugum yazilara gore angus icin diger et irklarindan daha kisa. Yani angus erkek buzagi besiden cikip kesime giderken kardesi olan disi boga altinda oluyor. Limuzin ve digerlerinde bu kadar erken olmuyor ilk hamilelik. Bu uzun surede ve 50 uzeri surulerde epey farkediyor. Yani, diyelimki bir duve iyi bakilip 8 kez doguracaksa bu angus ise 11 kez doguruyor ayni surede, bu da bir buzagi fazla demek oluyor, masraflar ayni kaliyor. Bu yazdiklarim da hata varsa bilenler duzeltir lutfen.

Angusla hereford ve limuzin arasinda angusa biraz soguk kalinmasi bizlerin bu irklarla ilk tanismamizda angus icin yapilan kotu propaganda galiba, bir de renk itibarile limuzin daha sicak geliyor bize. Hani okulda cocuklara inek resmi yap dense cogunlugu kahverengi yapar, cok az siyah ve beyaz olur. Gul resmi yap deseniz cogunluk kirmizi olur halbuki her renk gul var.
Et irki deyince ilk cevap , mera yoksa asla olmaz, halbuki yeterli yem yetistirebilen ve ucuza arazi alip kendi merasini yapip hayvani salmak yerine bicip onune taze dokebilen icin oluyor. Zaten surekli kuruda besleniyor hayvan.

Angus icin vahsi deniyor hep, saclilar ciftliginin youtube videolarina bakinca pek oyle olmadigi goruluyor halbuki.

Irk secimi cok onemli, is ticari olacak suru buyuk olacaksa profesyonel yardim sart, angus, limuzin hereforrd yetistiren ciftliklerden tam bilgi almak lazim.

Abi bence ortalama 10 litre süt veriyor sut yemi verince de 15 e cikiyor mustafa abinin dedigi bu. Bide abi sence ahirda sadece kaba yemle bu damizlik etci irk yapmak mantikli mi kafama tam yatti sayilmaz hala da

Kandemir yazinca polemik deniyor ama ne yapayim. Hayvani meraya goturup sonra sutunden sagip para kazanmaya calismak ne kadar mantikli, bu israr nedir anlamiyorum. Istersen sag sat cok kazn ama ben sagilabilir diyeni gormedim.

Bu et irklarini ahirda bakarken kapali ahir egil acik ve ya yari acik sistem. Duve ve buzagi cifti icin 100 m2 acik alan birakip yapiyorlar. Yakinda ki yerlerinden taze ot getirip dokuyorlar, taze yoksa kuru ot, zaten epeyce saman veriliyor, hayvan biraz dolasabiliyor.

Bu taze ot verme icin resim koyayim yoksa hemen olmaz deniverir.
ZERO GRAZER WAGON 2.png

Bu da taze ot toplama sistemi araci

ZERO GRAZER WAGON.png

Otu toplayip getirip padokta dolasabilen hayvana veriyorlar. Orada sadece buzaginin girebilecegi sekilde yapilmis yerde yem var ki onlar yeme alisabilsin, o yemi anneye vermiyor ki fazla yag baglayip sismanlamasin.

Ust resimdeki vagonu kullanarak ipi cozulmus saman balyasi ile istenildiginde misir silaji falan da verilebiliyor.

Kafama takilan ilk buzagi icin hamile kalma ve ilk dogum ile ikinci dogum arasi suresi. Bu sureler okudugum yazilara gore angus icin diger et irklarindan daha kisa. Yani angus erkek buzagi besiden cikip kesime giderken kardesi olan disi boga altinda oluyor. Limuzin ve digerlerinde bu kadar erken olmuyor ilk hamilelik. Bu uzun surede ve 50 uzeri surulerde epey farkediyor. Yani, diyelimki bir duve iyi bakilip 8 kez doguracaksa bu angus ise 11 kez doguruyor ayni surede, bu da bir buzagi fazla demek oluyor, masraflar ayni kaliyor. Bu yazdiklarim da hata varsa bilenler duzeltir lutfen.

Angusla hereford ve limuzin arasinda angusa biraz soguk kalinmasi bizlerin bu irklarla ilk tanismamizda angus icin yapilan kotu propaganda galiba, bir de renk itibarile limuzin daha sicak geliyor bize. Hani okulda cocuklara inek resmi yap dense cogunlugu kahverengi yapar, cok az siyah ve beyaz olur. Gul resmi yap deseniz cogunluk kirmizi olur halbuki her renk gul var.
Et irki deyince ilk cevap , mera yoksa asla olmaz, halbuki yeterli yem yetistirebilen ve ucuza arazi alip kendi merasini yapip hayvani salmak yerine bicip onune taze dokebilen icin oluyor. Zaten surekli kuruda besleniyor hayvan.

Angus icin vahsi deniyor hep, saclilar ciftliginin youtube videolarina bakinca pek oyle olmadigi goruluyor halbuki.

Irk secimi cok onemli, is ticari olacak suru buyuk olacaksa profesyonel yardim sart, angus, limuzin hereforrd yetistiren ciftliklerden tam bilgi almak lazim.
Valla abi benim politikam şu şekilde (politikam lafı da amma artis bi laf oldu:D ) bir hayvanı beslerken her ay tartıp maliyeti ile kazandığı ağırlığı karşılaştırıcaz kâr sağlamaya devam ediyorsa kesmicez. Angus buna imkan vermiyor. Şarole limuzin daha uygun gibi. Ama şunu sorcam bu dediğim sekilde beslendiğinde artık kazanılan ağırlık ve gider eşit olduğunda biz bu hayvanı kestiğimizde bu hayvan kaç aylık kaç kilo karkas vericek? Şuan bunun cevabini ariyorum. Bizim insanimiz klasik biran önce kesip yeni hayvan bağlama derdinde. Ya zaten hayvan kıtlığı var kullanabildiğimiz kadar kullanak sonra kesek. Yanlış mıyım. Buna da en elverisli limuzin ve sarole gözukuyor. Ama buda dedigim sekilde max kac kilo karkas yakaliyor bunu bulmaliyiz. Angus hemen cok hizli et bağlar kemik firesi çok azdir ama besiyi hemen tamamliyor ve 350 400 kilo arasi karkas kesiliyor. Bence iyi biseu degil

Kandemir yazinca polemik deniyor ama ne yapayim. Hayvani meraya goturup sonra sutunden sagip para kazanmaya calismak ne kadar mantikli, bu israr nedir anlamiyorum. Istersen sag sat cok kazn ama ben sagilabilir diyeni gormedim.

Bu et irklarini ahirda bakarken kapali ahir egil acik ve ya yari acik sistem. Duve ve buzagi cifti icin 100 m2 acik alan birakip yapiyorlar. Yakinda ki yerlerinden taze ot getirip dokuyorlar, taze yoksa kuru ot, zaten epeyce saman veriliyor, hayvan biraz dolasabiliyor.

Bu taze ot verme icin resim koyayim yoksa hemen olmaz deniverir.
Ekli dosyayı görüntüle 20837

Bu da taze ot toplama sistemi araci

Ekli dosyayı görüntüle 20838

Otu toplayip getirip padokta dolasabilen hayvana veriyorlar. Orada sadece buzaginin girebilecegi sekilde yapilmis yerde yem var ki onlar yeme alisabilsin, o yemi anneye vermiyor ki fazla yag baglayip sismanlamasin.
Abi ot mot gibi ayrintiya inecekseeek ben fleckvieh den vazgecmem ki ozaman günluk 30 tl lik süt çıkartir.:)) zaten abi yarisini sagip yarisini buzagiya iciremeyiz ki galiba sagim basladiktan 5 dakika sonra tamamen sagilmis olmasi lazim diye biliyom

Abi ot mot gibi ayrintiya inecekseeek ben fleckvieh den vazgecmem ki ozaman günluk 30 tl lik süt çıkartir.:)) zaten abi yarisini sagip yarisini buzagiya iciremeyiz ki galiba sagim basladiktan 5 dakika sonra tamamen sagilmis olmasi lazim diye biliyom

Anlamadim, ot vermeyeceksin, fabrika yemi vermeyeceksin de ne vereceksin ? Yagmur suyu mu ?
Saman bu ac gozlu obur et irki icin sart zaten.

Gercekten sen bu et irkina ne yedirecegini saniyorsun ?

Ekeceksin yem bezelyesi, fig, bugdaygil tazesini dedigim gibi vereceksin, yagmurlu zamanda girip toplayamazsan kuruttugun fazlalardan vereceksin, kisin hep kurulari vereceksin. Istersen suni mera karisik tohumlar var onlari ekeceksin. Senin oldugun bolgeye gore hepsi ayni zamanda yetisen bitkilerinden yapilmis karisim bunlar.

Bak bir resim daha adamlar holsteina ne veriyor et irkini kapaliya almak istersen otu boyle vereceksin dikkat et bak sut hayvani holsteini nasil besliyorlar.

ZERO GRAZER WAGON 3.png

Seyrettigin videolara birdaha dikkatle bak, oradaki meralar Allah vergisi yesillik midir yoksa suni mera mi ?

Sonra bir dusun ne vereceksin bu hayvanlara ottan daha ucuz, ama belki sen ot denince yonca anladin bilemem.

Anlamadim, ot vermeyeceksin, fabrika yemi vermeyeceksin de ne vereceksin ? Yagmur suyu mu ?
Saman bu ac gozlu obur et irki icin sart zaten.

Gercekten sen bu et irkina ne yedirecegini saniyorsun ?

Ekeceksin yem bezelyesi, fig, bugdaygil tazesini dedigim gibi vereceksin, yagmurlu zamanda girip toplayamazsan kuruttugun fazlalardan vereceksin, kisin hep kurulari vereceksin. Istersen suni mera karisik tohumlar var onlari ekeceksin. Senin oldugun bolgeye gore hepsi ayni zamanda yetisen bitkilerinden yapilmis karisim bunlar.

Bak bir resim daha adamlar holsteina ne veriyor et irkini kapaliya almak istersen otu boyle vereceksin dikkat et bak sut hayvani holsteini nasil besliyorlar.

Ekli dosyayı görüntüle 20839

Seyrettigin videolara birdaha dikkatle bak, oradaki meralar Allah vergisi yesillik midir yoksa suni mera mi ?

Sonra bir dusun ne vereceksin bu hayvanlara ottan daha ucuz, ama belki sen ot denince yonca anladin bilemem.
Yoo abi bak eşref abi ne diyor tamam ot üretip damizlik et ırkına verirsen olmazmı tabiki olur. Ama şuan ottan daha değerli ne var? Diyor. Ben diyom ki tarladan 10 değilde 5 6 ton çıkan %32 kuru maddeli bol nişastalı bi mısır silajından 20 kilo 8 kilo saman 3 kilo da bira posasi bence iş görebilir. Şimdi dicen ki bedava mi silaj ondan değil. Ben simdi 200 bas simentale 15 kg ryegras silajı 7 kilo misir silajı 5 kilo kuru ryegras 2 kg bol yapraklı kuru yonca 3.5 kg bira posası 5 kg de süt yemi planlıyorum. Ryegrastan 2 biçim alsam birini silaja biçsem dekardan 2 ton silaj öteki bicimi kuru balyaya bicsem 1 ton kuru da ondan alsam bana "450 DEKAR" yer lazım ryegras için. Ryegras sezonundan sonra silajlık mısır ekeceğim. Ama 85 dekarlık mısır silajı benim ihtiyacimi görüyor kalan 365 dekardan 5 tondan 1825 ton silaj çıkıyor. Ben bunu satacağıma limuzin anaçlara verirsem kârımı artırırım. Yani çiftlikte toplam 4 ahır olmalı
1 sağmal simental
2 anaç limuzin
3 genç mallar
4 ızgara sistem besi ahırı
Yani kıymetli abim proje bu şekilde. Ama: 1)16 aylıkken simental erkeği 400 kg karkasla kesebiliyoruz. Limuzin aynı bakımla 16 aylıkken kaç kg karkas gelir? 2)Anasına o kadar baktığıma değer mi? 3)Önceki yazılarda zikrettiğim gibi hayvanı kâr ettiği sürece ahırda uzun süre beslesek kâr etmenin durduğu zamana kadar simental kaç kilo canli ve kac kilo karkas gelir limuzin kac kilo canli kac kilo karkas gelir? Eğer simental besi performansiyla limuzin aynı olacaksa hiiç gerek yok. Bana bu kafamdaki sorularin cevaplarini verebilecek babayiğit lazım.