Ynt: arkadaşlar yardım(hayvan hastalıkları)
İSHAK ÇAVUŞ AYDIN link=topic=72721.msg845004#msg845004 date=1392126589' Alıntı:
Sevgili güzel kardeşim öncelikle benim için beslediğin güzel düşüncelerden dolayı çok teşekkür ederim.Benim burda söylemek istediğim mesela arkadaşın 15 sağmalı var ama sadece 3-5 hayvanı hasta.Eğer ahırı karantinaya alınırsa belki bir yıl boyunca ne hayvanların sütünü nede kendisini satabilecek.El altından özel bir yerde şüpelendiği hayvanlarını veya bütün hayvanlarını tahlil yaptırırsa hasta ve hasta olmayan hayvanlarını tespit edebilir.Hasta hayvanlarını ete satarak ayıklamış olur.Ama il ilçe tarıma direk bildirirse büyük ihtimalle ahırı karantinaya alınır 3-5 ayda hatta 1 yılda da kurtulamaz.
6 Yıl önce kooparatif aracılığıyla kasabaya 240 gebe düve alımı yapıldı.Bizde 6 tane aldık.Arkadaşın biride şüphe üzerine hayvanlarını il tarım aracılığı ile tahlil yaptırdı.Hayvanlarda tüberkiloz çıktı.Belkide kasabadaki hayvanların %30 u deyim hastalık sebebiyle kestirildi.ve 6 ay karantinada kaldık.Bütün veteriner arkadaşlar hastalık teşhisi için yapılan tahlilerin (deriden yapılan) saçma olduğunu ve tutarlılığının olmadığını söylediler.Neyse biraz uzun oldu belkide vicdanım sızladığı içindir.Eğer yannış düşünüyorsam affola.
İshak abi asıl ben 2 yılı aşkındır yazılarını okuyorum. Hatta Nevşehir ' de bulunduğum sıralar ziyaretine gelmeyi bile düşündüm. Saygısızlığım olduysa kusura bakma.
Lakin bu tarz durumlar çok hassas. En ufak hatada bir daha geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuruyor. O nedenle çok dikkatli olunması lazım. Salgın sizin de başınıza gelmiş. Sen de çok iyi bilirsin. Bazen küçük bir menfaat için yapılan hata ileride çok daha büyük zararlara sebeplabiliyor.
Arkadaşın yapacağı şey önce hastalığı teşhis ettirmek. Yavru atmaya sebep olabilecek 'listeyia ' dan ketosiz ' e leptospira ' dan vibriosis ' e hatta tüberküloz ' a kadar çok çeşitli nedenler olabilir. Ama Brucella bunların içinde en bilineni be en tehlikelisi.
Hepsinden önemlisi insana da bulaşan bir hastalık. Şakası yok. Arkadaşım ölümden döndü. Kısır kaldı. Üstelik bekar. Hayatı boyunca çocuğu olamayacak. 3-5 hayvanı kurtarıcım diye değer mi sence. Benim tepkim bulaydı.
Yoksa Brucella bildirilmesin mecburi ama karantina zorunluluğu 'olmayan' bir hastalıktır. Bu yüzden arkadaşın endişe etmesini gerektirecek de bir durum yok.
Allah ' a çok şükür başımıza gelmedi ama çevremde çok kötü yıkımlarını gördüm.