Bakan Yumaklı: Besilik Dana Seferberliği Başladı

3.png

Besilik Dana Üretimi İçin Seferberlik Başladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, besilik dana üretiminin artırılması ve gıda-arz güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla yeni projeleri hayata geçirdiklerini duyurdu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Yumaklı, damızlık et ve sığır yetiştiriciliği projelerinin Iğdır ve Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) kapsamında başlatıldığını açıkladı.

Hedef: 70 Bin Başlık Kapasite

Bakan Yumaklı, Iğdır TİGEM işletmesinin önümüzdeki ay tam kapasiteyle çalışmaya başlayacağını, Ceylanpınar işletmesinin ise 2025 yılının Haziran ayında tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bu projelerin, toplamda 70 bin başlık kapasiteye ulaşması planlanıyor. Yumaklı, bu tür işletmelerin tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılmasının gıda güvenliği açısından önemini vurguladı.

Tarımsal Destekler ve Yeni Stratejiler

Son 22 yılda tarım sektörüne 1 trilyon 365 milyar TL tarımsal destek sağlandığını ifade eden Yumaklı, IPARD 3 çağrılarının başladığını ve IPARD desteklerinin 81 ile genişletildiğini hatırlattı. Ayrıca, hayvansal üretimde rekabet gücünü artırmak için Şubat 2024’te yeni bir yol haritasının belirlendiğini belirtti.

Su ve Kaynak Yönetimi Ön Planda

Yumaklı, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek suyun verimli kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı. Tüm sektörlerin bu doğrultuda harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Gıda-Arz Güvenliği İçin Çağrı

Bakan Yumaklı, ülkenin kaynaklarının etkin şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, işletmelerin kurulumunun desteklenmesi çağrısında bulundu. 100, 500 veya 1000 başlık damızlık etçi ırk işletmelerinin kurulmasının, ülkenin gıda güvenliğine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
 
30-50 başlık etırkı düve-inek sürüleri/çiftlikleri yaygın hale gelmeli...
mera olmayan yerlerde,( saman+pancar küspesi/mısır silajı+arpa+mineral-vitamin premikslerine) dayalı yem rasyonlarıyla sürülerde beslenme/yemleme yapılabilir...
bu yeni çiftlikleri kuracak çiftçiler, uzun vadeli (3-5 yıl ödemesiz), faizsiz kıredi ile desteklenmeli...

bu sürüleri yönetmek konusunda, çiftçilere kurs ve sertifika verilmeli...
genç çiftçiler desteklenmeli...
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt