Belediye dağıtıyor, aileler satıyor!


Türkiye Özel Okullar Birliği’nin “Dijital Çağda Eğitimde Fırsatlar ve Sorumluluklarımız” başlıklı sempozyumunda konuşan eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Kocaeli Belediyesi’nin 3 yıl önce 6. sınıf öğrencileri için başlattığı ve bugüne kadar 80 bin öğrenciye dağıtılan notebook’ların (dizüstü bilgisayar) nasıl kullanıldığına ilişkin çarpıcı örnekler verdi.

Prof. Selçuk, “Bazı dershaneler çocuklar notebook’ları yanlarında getirdikleri ve derslerde Facebook’a girdikleri için dershaneye getirmelerini yasaklamış. Bazı aileler ise ucuz fiyata dağıtılan notebook’ları satmış. Bazı aileler de güvenlik gerekçesiyle, yani çalınacak diye istemiyor. 6. sınıfların başarısı düşmüş” dedi.

BAŞARI ARTMADI


Prof. Dr. Selçuk, “Bazen teknolojiyi kullanmakta çok acele etmemek gerektiğini” söyledi. Temel eğitimsorunlarını çözememiş ülkelerde de teknolojinin bu sorunları çözemeyeceğini vurguladı. ABD’de okulların dijitalleştirilmesi projesine 2005’ten bu yana 33 milyon dolarlık yatırımyapan Arizona’daki Kyrene okulları ile ve Türkiye’de her öğrenciye bir bilgisayar projesini uygulayan Kocaeli’nde bilgisayarların eğitimde kullanılmalarının sonuçlarını karşılaştıran Selçuk, şöyle konuştu: “Kyrene’nin ulusal sınavlardaki test sonuçları yükselmedi, ama artık öğrenciler internette araştırma yapar hale geldi. Teknoloji kullanımı yaygınlığı açısından eyaletin saygınlığı arttı, ama öğrenme başarısı artmadı. Kocaeli’ndeki örneklerden çıkan sonuçlardan 6. sınıflarda başarının düştüğünü, bazı ailelerin dağıtılan bu notebook’ları sattığını, sınıf düzenini bozduğunu, dershanelere getirmelerinin yasaklandığını öğrendik.”

TEKNOLOJİNİN ETKİSİ


Yapılan araştırmalara göre bir öğrencinin okul başarısına, yani öğrenmesine teknolojinin etkisinin yüzde 1 olduğunu söyleyen Selçuk, şöyle konuştu: “Bir öğrencinin okul başarısının öğrenme yeteneğinin yüzde 50’si genetik donanımlara bağlıdır. Öğretmen yüzde 30 oranında etkilidir. Geriye kalan yüzde 20, aile, okul, akran ve teknolojinin de aralarında olduğu 114 faktöre bölünüyor. Bunların içinde teknolojinin öğrenme başarısındaki etkisi yüzde 1’i geçmiyor. İyi öğretmenlerin eğittiği çocukların başarısı yüzde 80’e çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde de 1 dolar teknolojiye yatırımyapılıyorsa, 1 dolar da öğretmene yapılıyor.”

‘NİTELİKLİ EĞİTİM YOK’


20 yıldır nitelikli eğitim veremediğimizi belirten Selçuk “FATİH Projesi başlıyor. Durdurulamaz, ok yaydan çıkmış. Şu anda yapılacak şey bir yıl önceden öğretmenlere tablet bilgisayarları dağıtmak ve dijital pedagoji eğitimi vermek. Öğretmenleri dijitalize etmek, zihniyeti dönüştürmek” dedi.

(Haberturk)

528220120128074147224.jpg
 
Ynt: Belediye dağıtıyor, aileler satıyor!

;D türk insanı. bu b,ilgisayardan hocalar nereye girdğimizi görür kendi bilgisayarından bizde kopya çekemeyiz.eğitimde anti teknoloji
 

Benzer Konular