Selamlar Arkadaşlar;
Bir süredir dolmalık biberlerim de yaşamış olduğum takoz meyve problemi için çareler aramaya başladım biraz araştırınca problemin çözümüne yönelik bikaç yol buldum ilki gübrelemenin değiştirilmesiydi onu değiştirdik yeni gübreleme sistemimiz fosfor ve potasyum ağırlıklı oldu üsten yapılabilecek yol ise bugün uygulamasını yaptığım preparatları içeriyor bunlar;
HEKTAŞ-Biozyme TF(Çinko ve Mangan İçerikli) Meyve Bağlamayı Teşvik Edici
CIFO-Agr(Azot,Potasyum,Magnezyum,Çinko,Mangan İçerikli) Fotosentez ve Çiçeklenmeyi Teşvik Edici
CİFO-NeoBit(Kalsiyum Klorür Çözeltisi) Bi Kaç Bölgede kalsiyum Noksanlığı Gözlemlendiği İçin Uygulandı
TAKOZ MEYVE NEDİR?
Takoz meyve tam olarak döllenememiş,erkek yada dişi organlarından birinde sorun oluşmuş,zarar görmüş çiçeklerin oluşturduğu meyvelerdir.Bu meyveler ticari değeri olmayan boy olarak küçük ve yeterli iriliğe ulaşamadan hasat oldunluğuna erişmiş meyvelerdir.
Takoz meyve fiziksel zarar yada döllenme problemleriyle oluşabileceği gibi yetersiz ve dengesiz sulama,yetersiz gübreleme,aşırı sıcak ve soğuk,stres gibi nedenlerle de oluşabilir.
Ayrıca yeşil aksam olarak aşırı güçlü gelişen bitkilerde tüm bu nedenler olmasa dahil rastlanabilmektedir.Fakat bu düzenli gübreleme ile dizginlenebilecek bir olasılıktır.
Bizdeki Sıkıntı Nedir Bu Durum Nasıl Oluştu
İşletmemizdeki takoz meyve sıkıntısı güçlü gelişen yeşil aksamdan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Kış ayları boyunca soğuklar sebebiyle dizginlenebilen fotosentez faaliyeti ışık yoğunluğunun artması ve havaların ısınması sebepleriyle dizginlenememiş ve dikim öncesi organik madde yönünden zenginleştirilmiş toprağın etkisiyle dahada artmıştır
Sıkıntı bir süre değişken hava şartlarından dolayı normal olarak değerlendirilmiş fakat geçici olmadığının fark edilmesini takiben gübrelemedeki azot oranı düşürülmüş fosfor ve potasyum yönünden zenginleştirilmiş gübre karışımı kullanılmaya başlanmıştır.Buna göre;
Halihazırda kullanılan 16-8-24+Me gübresi MKP(Mono Potasyum Fosfat) gübresi ile fosfor ve potasyum yönünden zenginleştirilmiş ve dün(03-04-2015) tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Bunun yeterli olmayacağı düşünülerek yapraktan gübreleme yoluna başvurulmuştur.
Kullanılan Preparatların İçerikleri;
CİFO--Agr(15-0-5+9MgO+ME)
Toplam Azot (N)---------------------------------% 15
Nitrat Azotu (N)---------------------------------% 1,4
Üre Azotu (N) (Düşük bi üretli)---------------% 13,6
Suda çözünür Potasyum Oksit (K2O)--------% 5
Suda çözünür Magnezyum Oksit (MgO)-----% 9
Suda çözünür Mangan (Mn)--------------------% 5
Suda çözünür Çinko (Zn)------------------------% 4
HEKTAŞ---Biozyme TF
Suda çözünür Mangan (Mn).....................%0,5
Suda çözünür Çinko (Zn).........................%2,0
CİFO----NeoBit(Kalsiyum Klorür Çözültisi)
Suda çözünür Kalsiyum Oksit (CaO) -------% 15
Suda çözünür Bor (B)-------------------------% 0,25
fOTOĞRAFLAR;
Preparatlar
Uygulama Yapılan Parsel
Takoz Meyveler
Takoz Meyve
Takoz Meyve İç Yapısı 'Döllenme Olmadığı İçin Çekirdek Oluşumu Yok'
Bunlarda Olmasını İstediğimiz Meyveler
Takoz Olmayan Meyve İç Yapısı
Çekirdek Oluşumu Bu Şekilde Olmalı
Sonuçları bu konu üzerinden duyuracağım yaklaşık 10 güne 2.uygulama öncesi herşey belli olur...
-SON-
Bir süredir dolmalık biberlerim de yaşamış olduğum takoz meyve problemi için çareler aramaya başladım biraz araştırınca problemin çözümüne yönelik bikaç yol buldum ilki gübrelemenin değiştirilmesiydi onu değiştirdik yeni gübreleme sistemimiz fosfor ve potasyum ağırlıklı oldu üsten yapılabilecek yol ise bugün uygulamasını yaptığım preparatları içeriyor bunlar;
HEKTAŞ-Biozyme TF(Çinko ve Mangan İçerikli) Meyve Bağlamayı Teşvik Edici
CIFO-Agr(Azot,Potasyum,Magnezyum,Çinko,Mangan İçerikli) Fotosentez ve Çiçeklenmeyi Teşvik Edici
CİFO-NeoBit(Kalsiyum Klorür Çözeltisi) Bi Kaç Bölgede kalsiyum Noksanlığı Gözlemlendiği İçin Uygulandı
TAKOZ MEYVE NEDİR?
Takoz meyve tam olarak döllenememiş,erkek yada dişi organlarından birinde sorun oluşmuş,zarar görmüş çiçeklerin oluşturduğu meyvelerdir.Bu meyveler ticari değeri olmayan boy olarak küçük ve yeterli iriliğe ulaşamadan hasat oldunluğuna erişmiş meyvelerdir.
Takoz meyve fiziksel zarar yada döllenme problemleriyle oluşabileceği gibi yetersiz ve dengesiz sulama,yetersiz gübreleme,aşırı sıcak ve soğuk,stres gibi nedenlerle de oluşabilir.
Ayrıca yeşil aksam olarak aşırı güçlü gelişen bitkilerde tüm bu nedenler olmasa dahil rastlanabilmektedir.Fakat bu düzenli gübreleme ile dizginlenebilecek bir olasılıktır.
Bizdeki Sıkıntı Nedir Bu Durum Nasıl Oluştu
İşletmemizdeki takoz meyve sıkıntısı güçlü gelişen yeşil aksamdan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Kış ayları boyunca soğuklar sebebiyle dizginlenebilen fotosentez faaliyeti ışık yoğunluğunun artması ve havaların ısınması sebepleriyle dizginlenememiş ve dikim öncesi organik madde yönünden zenginleştirilmiş toprağın etkisiyle dahada artmıştır
Sıkıntı bir süre değişken hava şartlarından dolayı normal olarak değerlendirilmiş fakat geçici olmadığının fark edilmesini takiben gübrelemedeki azot oranı düşürülmüş fosfor ve potasyum yönünden zenginleştirilmiş gübre karışımı kullanılmaya başlanmıştır.Buna göre;
Halihazırda kullanılan 16-8-24+Me gübresi MKP(Mono Potasyum Fosfat) gübresi ile fosfor ve potasyum yönünden zenginleştirilmiş ve dün(03-04-2015) tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Bunun yeterli olmayacağı düşünülerek yapraktan gübreleme yoluna başvurulmuştur.
Kullanılan Preparatların İçerikleri;
CİFO--Agr(15-0-5+9MgO+ME)
Toplam Azot (N)---------------------------------% 15
Nitrat Azotu (N)---------------------------------% 1,4
Üre Azotu (N) (Düşük bi üretli)---------------% 13,6
Suda çözünür Potasyum Oksit (K2O)--------% 5
Suda çözünür Magnezyum Oksit (MgO)-----% 9
Suda çözünür Mangan (Mn)--------------------% 5
Suda çözünür Çinko (Zn)------------------------% 4
HEKTAŞ---Biozyme TF
Suda çözünür Mangan (Mn).....................%0,5
Suda çözünür Çinko (Zn).........................%2,0
CİFO----NeoBit(Kalsiyum Klorür Çözültisi)
Suda çözünür Kalsiyum Oksit (CaO) -------% 15
Suda çözünür Bor (B)-------------------------% 0,25
fOTOĞRAFLAR;
Preparatlar

Uygulama Yapılan Parsel

Takoz Meyveler



Takoz Meyve

Takoz Meyve İç Yapısı 'Döllenme Olmadığı İçin Çekirdek Oluşumu Yok'


Bunlarda Olmasını İstediğimiz Meyveler




Takoz Olmayan Meyve İç Yapısı

Çekirdek Oluşumu Bu Şekilde Olmalı


Sonuçları bu konu üzerinden duyuracağım yaklaşık 10 güne 2.uygulama öncesi herşey belli olur...
-SON-