Bazen farklı pencereden bakmak gerekir. Geçen sene 12000 lirayken, 5 yıl vadeli krediyle alsaydı, yıllık faiz %4 olsa , totalde maksimum 18000 olacakti. Bu yıl ilk taksidi 3600 tl ödeyecekti, şuan dediği gibi ekipman 45000. %80 enflasyon varken, seneye en az 80000 olacak. Önümüzdeki sene de geçen sene 45000 di diyeceğine adim atmak gerekir. Demire bu kadar para verilmez bakış açısıyla bakarsan, herkes birseyler alıp, ekipman traktör buyuturken, sen ancak çok pahalı dersin. Kriz ortamlarında aklini kullanan, fırsatı değerlendiren her zaman kazanır.
Geçen sene 5 ton buğday, 2.5 ton aycicegi parasiymis, bu sene 2 ton buğday, 1 Ton aycicegine denk gelmiş. Diger ürünlere gore de bakabilirsiniz. Seneye bu enflasyon devam ederse, daha da aşağıya gelecektir.
Kendimden örnek vereyim. 3-4 sene önce ara capa sordum 11000 tl dediler pahalı geldi almadım. O dönem 4.5 ton aycicegi parasıydı. Bu sene 38000 e aldim 2.9 ton aycicegi parasına denk geldi. ( daha iyi marka aldim) Bu açıdan bile bakarak, uygun mu pahalı mı karar verilebilir. 4 senedir pottinger alma niyetim var, ilk sene 25000 di, neredeyse 20 ton buğday parasiydi, geçen sene sordum 45-50 arasaydi yine 20 ton buğdaydi. Dün kredi başvurusu yaparak 85 e denk geldi kredi kullanarak aldim, 12 ton buğday parasi. Benim borcum kredi vs 100 olsun , 5 sene boyunca hep 100 olacak, ama minimum enflasyonda bile parasını çıkaracaktır. Zaten amacımız ekipmani al sat değil, kullanmak. Ama yarın takasla büyütmek daha iyisini almak istediğinde, Senin eski mal 10 lirayken benim mal 100 lira olacak. Ben daha kolay alabileceğim ve ayrıca daha iyi işçilik yapmış olacağım. Mazot tasarrufu, derin işçilik, zamandan kazanç, traktörün saatinin daha az artmasi, bunları da eklemek lazım. Ha dersen, ekipman yerine arazi yatırımı yapıyorum tarla alıyorum, en doğrusu o zaten. Ama burada tarla dekari 100000 den başlıyor, mevcudu korusak yeterli.