Ynt: Bir teneke?
Yav sizin tenekeler mi büyük, bizim buğdaylar mı hafif kafam karışmaya başladı..
Bizim şu an kullandığımız yağ tenekeleri standart 16 litre.
Buğdayın yoğunluğu türe göre değişmekle birlikte 750-820 gram/litre civarında.
Hemen hemen tüm ekmeklik buğdayların hektolitre değerlerine bakarsanız durumun aynı olduğu anlaşılır. Ha makarnalıklarda bir tek iş değişir. (Yoğunlukları +800gr/litre civarında)
Bu hesapla:
16 litre X 750gr = 12 kg çıkar hesap. Bu işin bilimsel hesabı.
Bu noktadan sonra buğdayınızın kalitesine göre ağırlık artar. Buğday ne kadar kaliteli ise, teneke o denli ağır çeker.
Kısaca yukarıda mesaj yazan üyeler eğer hayvan bakıyorsa, rasyonda büyük hata yapıyorlar bilgileri olsun.
Gelelim kendi ölçümlerime.
Not: ağzı açık boş bir teneke, malzemenin kalitesine göre değişmekle birlikte 0,8 ile 1.2 kg arası gelmektedir. Ortalama 1 kg diyebiliriz.
Bu güne kadar belki de yüzlerce kez ölçüm yaptım (aylak bakkal hesabı) ve şu ana kadar 14 kg gelen bir teneke olmadı.
Minimum 12.2 kg
Maksimum 13.85 kg
Ki teneke ile birşey doldururken, tartım esnasındaki hassasiyeti gösterebilmemiz zordur. O nedenle ben, yem koyma esnasında bir teneke buğdayı her daim '12 kg' olarak hesap ederim ki hiç yanılmadım bu işte.
Rakamları, hassas tartım yapabilen bir terazi ve 16 litrelik yağ tenekesi ile dilediğiniz gibi test edebilirsiniz. Aksi bir sonuç çıkarsa, buraya yazın.