Biyolojik Mücadele Gelecekte Kimyasalın Yerini Alacak | Elma İç Kurdunda Feromon Deneyi

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ve Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde elma üretimindeki pestisit kullanımını azaltmak amacıyla bir deneme gerçekleştirildi. 2020 sezonunda bir bahçede Feromon tuzakları ve az miktarda kimyasal ilaç kullanılarak yani entegre mücadele yaparak elma iç kurduna karşı mücadele yapılmaya çalışıldı. Sonuçlar iki kuruluşun ortak toplantısında açıklandı ve değerlendirildi.



Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Mehmet Sedat Sevinç:

"Elma üreticileri nasıl başa çıkacaklarını bilmediği durumlarda ilaçlama sıklığını ve dozunu arttırmayı tercih ediyor. Artan pestisit kullanımı nedeniyle direnç kazanan zararlı böceklerle mücadele edilemez noktaya gelinmesi ve toprak veriminde düşüş beklenen sonuçlardır. Bölgede kullanımı sürekli artan pestisitler, Eğirdir Gölü’nün geleceğini de tehdit ediyor. Ayrıca, tarımsal üretimde çok önemli rolleri olan faydalı böcekleri de riske atıyor. Bu sebeple çevre ve canlı sağlığı ile dost bir mücadele programı tasarlanması gerekir” dedi.

"Ayni zamanda, biyoteknik mücadele yapılan elma bahçesi ile geleneksel üretim yapılan yani sadece kimyasal pestisit kullanılan elma bahçesini karşılaştırdık. Biyoteknik mücadele yapılan elma bahçesinde, zararlı gözlemleri yaparak sadece 3 kez pestisit uygulamasına karar verdik. Sonuç olarak, bir sezon boyunca 3 kez ilaçlama ve feromon kullanımı neticesinde elmalarda iç kurdu zararına rastlanmadı. Öte yandan, geleneksel yani sadece kimyasal pestisit kullanılan elma bahçesinde ise; Tahmin ve Erken Uyarı Sistemlerinden gelen bilgiler ve bahçede yapılan gözlemlere göre 13 kez pestisit uygulaması yaptık. Buna rağmen elmalarda %69 oranında iç kurdu zararına rastlandı. Feromon yayıcı ve az miktarda kimyasal kullanımı ile iş gücü gereksinimi azaldı ve pestisit uygulama maliyetleri düştü."

**Umut vadeden, feromon tuzaklarının da içinde değerlendirildiği "Böceklerle Biyoteknik Mücadele" hakkında ilerleyen zamanlarda bilgilendirici paylaşımlarımız gelecek. Daha önceden paylaştığımız "Böceklerle Kültürel Mücadele Yöntemlerine" buradan ulaşabilirsiniz.

1616348708962.png
1616348815412.png
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt