Bölgenizde kasaplık kuzularınızı nereye kestiriyorsunuz ?


S.a. Özellikle batı karadeniz de yetiştiriciler hangi kombinaları tercih ediyor veya bir tercih lüksü var mı ? Kastamonu da yaşıyorum burada hiç görmedim duymadım sanki bu işin burada piyasası pazarı yok gibi . Bu bölge de kasaplık kuzu yetiştiren illa ki vardır. Bu üreticiler bu işin finalini nerede yapıyor acaba ? 6 aydır hobi amaçlı yaptığım bu işi profesyonel evreye geçirmek ve kasaplık kuzu yetiştirmek istiyorum. Bir de fiyatlar bölgeler arası çok farklılık gösterir mi ?
 
Ve Aleyküm Selam.
Hobi olarak yapılmasına kadar varan bu kasaplık kuzu tabiri yanlış bir uygulamanın tezahürü olduğunu düşünüyorum.
Bir senedir başlığınıza cevap verilmemesinin sebebi de aynı şekilde görülüyor olabilir.
Hoşa gitmese de doğruyu söylediğim veya meramımızı tam olarak anlatamadığım için benim başlığıma da rağbet olmayabilir.

Cevap olarak, yaptığım ilgili yorumlardan buraya yapıştırayım:

Amiyane tabirle "birinin yaptığını diğerinin bozmaması için" sürü içerisinde koç sayısını dengelemeye yönelik olarak hayvanların iğdiş edilmesi, kuzu iken değil de yetişkinliğe eriştikten sonra yapılınca hayvanın etinin sert ve lifli olmasının tecrübe edilmesi sebebi ile, henüz kuzu iken kesilmelerine sebep olduğunu düşünüyorum.
Kendi açtığım başlığımda (Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları) direkt olarak kuzu etinin israf edilmesi olarak ifade etmemiş olsam da memleketimizde kuzu etine rağbet sebebi ile kardan zararımızın çok fazla.
Kuzu etine en yakın seçenek olarak, hemen kesilmesindense erkek kuzuların burularak hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması başlığımda değerlendirmek istedim.

Hobi olarak yapmış olduğunuz bu kasaplık kuzu yetiştirme işi esasen düğmenin baştan yanlış iliklenmesi sebebiyle yaygınlaşmış olabilir belki ama bunun telafisi mümkün.
Kuzu etinin israf edilerek belki vebale bir girmenin aksine bir sünneti ihya ederek çok büyük hayırlara da sebep olabilirsiniz.
Bir hadis-i şerifte:
“Ahir zamanda bir sünnetimi ihya edene yüz şehit sevabı ihsan edilir. (İbn-i Mace)
Burulmuş koç ile alakalı Peygamber efendimizin uygulamaları var.
“Hz Peygamber sallallahu eleyhi ve sellem Kurban Bayramı günü, hayaları buruk, alacalı (ve)boynuzlu iki koç kesti, onları (kesime hazırlayıpta yönlerini) kıbleye çevirdiği zaman dua etti ve sonra kesti.” (Ebu Davud, Edehi,4, Ahmed bin Hambel 5,196)

Bu konu ile alakalı başka hadis-i şerifler de mevcut olmakla beraber bu sünnet müstehap tır, müekked bir sünnet gibi değildir.
Özellikle memleketimizde, artık kuzu kesmenin yaygın olmasından mıdır bilemiyorum ama kuzuların burulmasına karşı bir ön yargı mevcut. Keçi burmayı sorsanız karşı çıkmıyorlar ama kuzu burmak ile alakalı itirazlara rastladım şahsen.

Başlangıçta ben de hobi olarak bu sünnetin ihyasına yönelik hayvan pazarlarında araştırma yapıyordum ama olayın sadece sünnetin ihyası olmadığını, israfa varan bir sektöre dönüştüğünü görünce "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" 'nı araştırmaya başladım. Zira, farz sünnetten önce gelir, bir şeyin yapılması haram noktasına doğru gidiyorsa şayet, yapılmaması farza doğru gideceğini düşündüm.

Hobi olarak yapılmak isteniyorsa şayet, kasaplık kuzu yetiştirileceğine burulmuş koç ta yetiştirilebilir.
Açmış olduğum "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" başlığında benzer yorumlarım mevcut hatta omurgasını oluşturan paragrafı yapıştırayım:

"Burma işleminde hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması gibi menfaatler kastedilmektedir.
Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur. Bunun izalesi için koçlar, henüz kuzu iken burulup beslenebilirler.
Normal koçlara göre kuzu iken burulmuş koçlar, daha iri ve semiz olmakla beraber etlerinin daha lezzetli ve koyunsu kokmaması için bu işlemden geçirilebiliyorlar.
Fakat, kuzuluk'tan çıkıp, artık koç olduktan sonra burulanların etleri ise, sert ve lifli olurlar. Bunu anlamak için hayvanlara bakılır, kuzu iken burulan koçların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalırlar."

Bu bilgilere ek olarak araştırmalara katkısı olması bakımından :
Normal bir kuzunun koç oluncaya kadar periyodik olarak ne kadar yem tükettiği ve burulmuş bir kuzunun iri bir koç olana kadar tükettiği yem oranına dair (Yetişkinliğe ulaşıncaya kadar ve yetişkinliğe ulaştıktan sonraki dönemlerde) paylaşımda bulunurlarsa, yetiştirmek niyetinde olanlar hangi aralıkta besiye çekeceklerine dair fikir sahibi olabilirler.

Ayrıca, besicilerin verdiği röportajlarda; lezzet olarak kuzu eti her tür koyun türünde aynı olduğu, yetişkin olduktan sonra cinsine göre, yemlenmesine göre lezzetinin değiştiği söyleniyor. Bu minvalde;
burulmuş bir erkek kuzunun, yetişkin bir koç olduktan sonra etinin lezzeti, yemlenmesi ve hayvanın cinsine göre ne kadar değişiyor? Bilgi sahibi olan arkadaşlar katkıda bulunabilirler.
 
Son düzenleme:
Ve Aleyküm Selam.
Hobi olarak yapılmasına kadar varan bu kasaplık kuzu tabiri yanlış bir uygulamanın tezahürü olduğunu düşünüyorum.
Bir senedir başlığınıza cevap verilmemesinin sebebi de aynı şekilde görülüyor olabilir.
Hoşa gitmese de doğruyu söylediğim veya meramımızı tam olarak anlatamadığım için benim başlığıma da rağbet olmayabilir.

Cevap olarak, yaptığım ilgili yorumlardan buraya yapıştırayım:

Amiyane tabirle "birinin yaptığını diğerinin bozmaması için" sürü içerisinde koç sayısını dengelemeye yönelik olarak hayvanların iğdiş edilmesi, kuzu iken değil de yetişkinliğe eriştikten sonra yapılınca hayvanın etinin sert ve lifli olmasının tecrübe edilmesi sebebi ile, henüz kuzu iken kesilmelerine sebep olduğunu düşünüyorum.
Kendi açtığım başlığımda (Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları) direkt olarak kuzu etinin israf edilmesi olarak ifade etmemiş olsam da memleketimizde kuzu etine rağbet sebebi ile kardan zararımızın çok fazla.
Kuzu etine en yakın seçenek olarak, hemen kesilmesindense erkek kuzuların burularak hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması başlığımda değerlendirmek istedim.

Hobi olarak yapmış olduğunuz bu kasaplık kuzu yetiştirme işi esasen düğmenin baştan yanlış iliklenmesi sebebiyle yaygınlaşmış olabilir belki ama bunun telafisi mümkün.
Kuzu etinin israf edilerek belki vebale bir girmenin aksine bir sünneti ihya ederek çok büyük hayırlara da sebep olabilirsiniz.
Bir hadis-i şerifte:
“Ahir zamanda bir sünnetimi ihya edene yüz şehit sevabı ihsan edilir. (İbn-i Mace)
Burulmuş koç ile alakalı Peygamber efendimizin uygulamaları var.
“Hz Peygamber sallallahu eleyhi ve sellem Kurban Bayramı günü, hayaları buruk, alacalı (ve)boynuzlu iki koç kesti, onları (kesime hazırlayıpta yönlerini) kıbleye çevirdiği zaman dua etti ve sonra kesti.” (Ebu Davud, Edehi,4, Ahmed bin Hambel 5,196)

Bu konu ile alakalı başka hadis-i şerifler de mevcut olmakla beraber bu sünnet müstehap tır, müekked bir sünnet gibi değildir.
Özellikle memleketimizde, artık kuzu kesmenin yaygın olmasından mıdır bilemiyorum ama kuzuların burulmasına karşı bir ön yargı mevcut. Keçi burmayı sorsanız karşı çıkmıyorlar ama kuzu burmak ile alakalı itirazlara rastladım şahsen.

Başlangıçta ben de hobi olarak bu sünnetin ihyasına yönelik hayvan pazarlarında araştırma yapıyordum ama olayın sadece sünnetin ihyası olmadığını, israfa varan bir sektöre dönüştüğünü görünce "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" 'nı araştırmaya başladım. Zira, farz sünnetten önce gelir, bir şeyin yapılması haram noktasına doğru gidiyorsa şayet, yapılmaması farza doğru gideceğini düşündüm.

Hobi olarak yapılmak isteniyorsa şayet, kasaplık kuzu yetiştirileceğine burulmuş koç ta yetiştirilebilir.
Açmış olduğum "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" başlığında benzer yorumlarım mevcut hatta omurgasını oluşturan paragrafı yapıştırayım:

"Burma işleminde hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması gibi menfaatler kastedilmektedir.
Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur. Bunun izalesi için koçlar, henüz kuzu iken burulup beslenebilirler.
Normal koçlara göre kuzu iken burulmuş koçlar, daha iri ve semiz olmakla beraber etlerinin daha lezzetli ve koyunsu kokmaması için bu işlemden geçirilebiliyorlar.
Fakat, kuzuluk'tan çıkıp, artık koç olduktan sonra burulanların etleri ise, sert ve lifli olurlar. Bunu anlamak için hayvanlara bakılır, kuzu iken burulan koçların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalırlar."

Bu bilgilere ek olarak araştırmalara katkısı olması bakımından :
Normal bir kuzunun koç oluncaya kadar periyodik olarak ne kadar yem tükettiği ve burulmuş bir kuzunun iri bir koç olana kadar tükettiği yem oranına dair (Yetişkinliğe ulaşıncaya kadar ve yetişkinliğe ulaştıktan sonraki dönemlerde) paylaşımda bulunurlarsa, yetiştirmek niyetinde olanlar hangi aralıkta besiye çekeceklerine dair fikir sahibi olabilirler.

Ayrıca, besicilerin verdiği röportajlarda; lezzet olarak kuzu eti her tür koyun türünde aynı olduğu, yetişkin olduktan sonra cinsine göre, yemlenmesine göre lezzetinin değiştiği söyleniyor. Bu minvalde;
burulmuş bir erkek kuzunun, yetişkin bir koç olduktan sonra etinin lezzeti, yemlenmesi ve hayvanın cinsine göre ne kadar değişiyor? Bilgi sahibi olan arkadaşlar katkıda bulunabilirler.
8 senedir damızlık koyun yetiştiriciliği ve bunun yanısıra kasaplık kuzu ve kurbanlık toklu yetiştiriciliği yapmaktayız. sizin bu yazdıklarınızdan pek bişey anlamadım. burulmak nedir ilk başta bunu bi açıklarsanız sevinirim. ayrıca siz bu işi yapıyormusunuz yoksa makalelerden araştırmalardan bir görüş elde edip bu bilgilerle mi yazıyorsunuz bunları.
kuzu besisi ile alakalı bilgimi almak istiyorsunuz ?
 
S.a. Özellikle batı karadeniz de yetiştiriciler hangi kombinaları tercih ediyor veya bir tercih lüksü var mı ? Kastamonu da yaşıyorum burada hiç görmedim duymadım sanki bu işin burada piyasası pazarı yok gibi . Bu bölge de kasaplık kuzu yetiştiren illa ki vardır. Bu üreticiler bu işin finalini nerede yapıyor acaba ? 6 aydır hobi amaçlı yaptığım bu işi profesyonel evreye geçirmek ve kasaplık kuzu yetiştirmek istiyorum. Bir de fiyatlar bölgeler arası çok farklılık gösterir mi ?
hocam adı üstünde kasaplık kuzu gitseniz bölgenizdeki kasaplara sorsanız daha iyi olmaz mı ? fiyatlara da google ye ukon karkas et fiyatları yazarsanız her hafta perşembe günü haftalık fiyat yayınlıyor üç aşşağı beş yukarı fiyatlar o seviyelerde oluyor.
 
8 senedir damızlık koyun yetiştiriciliği ve bunun yanısıra kasaplık kuzu ve kurbanlık toklu yetiştiriciliği yapmaktayız. sizin bu yazdıklarınızdan pek bişey anlamadım. burulmak nedir ilk başta bunu bi açıklarsanız sevinirim. ayrıca siz bu işi yapıyormusunuz yoksa makalelerden araştırmalardan bir görüş elde edip bu bilgilerle mi yazıyorsunuz bunları.
kuzu besisi ile alakalı bilgimi almak istiyorsunuz ?
Elbette. Burulma; igdiş etmek demek, yani; hayvanın hayalarına giden ve üremeye yönelik olarak kan akışını sağlayan damarların irtibatına mani olmaktır. Bu işlem hayvan henüz kuzu iken yapılırsa şayet, yaratılış itibari ile cinselliğe vereceği gücü bedeninin gelişmesine yönelir, böylece normal gelişiminin üzerinde bir büyüme gerçekleştir, daha iri daha semiz bir yapıya ulaşır. Cinselliği olmayan bu hayvanımızı esasen gelişimi devam eden koç görünümlü bir kuzu gibi de değerlendirebiliriz esasen. Bu gelişmişliğin yanı sıra başka bazı avantajlarda sağlanıyor. Mesela, etinin diğer koyunlar gibi ağır ve koyunsu kokmaması ve daha lezzetli olması.

Damızlık koyun yetiştiricisi olarak malumuzdur ki, sürü içerisinde koç sayısının fazla olma sebebi ile gebelik sürecinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Yukarıda da belirttiğim üzere amiyane tabirle bir koçun yaptığını diğer koç bozabiliyor, yani gebelik sürecini baltalıyor. Bunun önüne geçmek için değişik tedbirler alınıyor. Hayvanların sürüden ayrılması, koçun ön tarafına önlük gibi bir engel koyulması vs. Ama üreme kabiliyetine sahip gelişmiş olan bir koçun sürü düzeninin sağlanması için iğdiş edilmesi ise bu önlemler arasında yer almamalıdır, çünkü; erişkinliğe erişmiş, koç olmuş bu hayvanın eti, kuzu iken iğdiş edilmiş olan gibi yumuşak ve lezzetli olmaz, aksine sert ve lifli olur.
Burma, yani iğdiş etme olayının koç iken değil de henüz kuzu iken yapılması gerektiğini bilmedikleri için, en başta daha kuzu iken ve tabii eti lezzetli iken erkek kuzuları elden çıkarmanın daha karlı olduğunu düşünerek hareket ederler ve ettiler de.
Bunun neticesinde kasaplık kuzu sektörü oluştu. Kuzu eti o kadar yaygınlaştı ki bu sadece erkek kuzularla kalmadı, dişi kuzularda kullanılmasına varacak düzeyde kuzu eti için yapılan bir kısım olarak memleketimize iyice yer etti.

Koyundan ziyade et ve süt bakımından keçi daha avantajlı görüldüğü için iğdiş edilmeleri bilindik bir husus olmakla beraber, koyunun genelde sürü halinde kolay beslenip yününden istifade edilmesi ve yukarıdaki sebeplerden kuzu eti olarak kıymete binmesi mevzu bahis olmakla beraber her iki tür de doğru planlama, uygun ırk seçimi ile daha da karlı hale getirilebiliyorlar.
Bu planlama içerisinde koyun etinin kokusu vs dez avantaj olarak görülen hususların izalesine de vesile olup veriminin arttırılması için, henüz kuzu iken değil de daha ileri zamanlarda daha karlı et üretimini sağlamak için erkek kuzulardan sürüde fazla olanları burabiliriz. Hem böylece dişi kuzularımızın da koyun olmadan, henüz kuzu iken kesilmesinin önüne bir nebze geçip üremelerinden istifade ederiz.

Umarım bir miktar daha açıklayıcı olmuştur.
Kuzu kesmeden verimliliği arttırma yolları. İsimli açtığım konu başlığından da istifade edebilirsiniz. Mesele bir miktar daha açığa kavuştuysa yeniden bu başlığa göz atabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt