boz ırk sığır nerede bulabiliriz?

Ynt: boz ırk sığır nerede bulabiliriz?

üretici elinde ıslah projesi diye proje var.
tarım bakanlığı destekliyor.
sanırım trakya üniversitesi veterinerlik fakültesinin denetimi altında.
Kırklarelinde bir kaç kişi Boz ırk üretiyorlar.
tarım & hayvancılık TV ' lerinin birinde onlardan bahsediyordu.
sağlam hayvanlarmış. dağda bayırda bulduklarıyla yetiniyorlarmış.
kolay kolay hasta olmuyorlarmış, kışın bile dışarda kalıyorlarmış.
ayak rahatsızlığı hiç yokmuş..
belki o videoyu bulabilirsiniz...

Zor dostum zor... ben de gerçek yerli ırk aradım çok zaman ama yok.... hep sunni tohumlama kırma oldu ülke. Büyükbir yanlış yapıldı bu son dönem politikalarla.... simmental iyi et ..:) holstein iyi süt verir ... :) reklam reklam gazla gitsin... geliri az insana krediyi ve de ver... ama bir sürü hata oldu bu işte ... hem kazanamadık hem de hayvan ırklarımızı yitirdik.

irfansagdinc link=topic=80662.msg958339#msg958339 date=1421365744' Alıntı:
Zor dostum zor... ben de gerçek yerli ırk aradım çok zaman ama yok.... hep sunni tohumlama kırma oldu ülke. Büyükbir yanlış yapıldı bu son dönem politikalarla.... simmental iyi et ..:) holstein iyi süt verir ... :) reklam reklam gazla gitsin... geliri az insana krediyi ve de ver... ama bir sürü hata oldu bu işte ... hem kazanamadık hem de hayvan ırklarımızı yitirdik.

Yanlış yerde aramışsanız. Siteye bu başlığı açan arkadaşa da dedim. Çevremde, hem de yakın arkadaşım-akrabam bu hayvanlardan bakan çok kişi var. 50-100 başlık sürüler halimde sürekli balkanda, ormandalar.

belki eskisi kadar kolay değildir ama illaki vardır. mesela sebazios nickli arkadaş sağolsun yardımcı olurum dedi.fakat benim anlamadığım konu şu geçen gün tarım il müdürlüğünde desteklemelerle alakalı bi broşür geçti elime buzağı desteklemelerine baktım eğer yerli ırk hayvana suni tohumlamayla etçi ırk aşılatırsan o buzağının desteği diğerlerinden daha çok bana saçma geldi bir yandan koruyacağım de bir yandan melezlemeye teşvik et.

Yerli ırklar et ve süt yönünden verimsiz olduğu için devletin -işin kolayına kaçarak- yerli ırkları verimli hayvanlar ile melezlemeye teşvik etmesi normal. Ancak yerli ırkları ırk ıslahı sonucu verimli hale getirmeye çalışmak, biraz daha zor ve zaman alsa da daha doğru ve köklü bir çalışma olacaktır.

Bence, ufak çaplı bile olsa, bireyler kendi çiftliklerinde yerli ırklarda seçici üretim yaparak verimi artırabilirler. Zamanında yerli karalarda böyle bir çalışma yapılmıştı ve ıslah sonucu seçilen grupta süt verimleri yükselmişti.

Afrika ' daki eti lezzetli verimli hayvanlar, Avrupalıların kendi ırklarını Afrika ' ya götürmesi ve Afrika halkını kendi getirdiği ırkların daha verimli olduğuna inandırması sonucu kaybolmuştur. Afrika zamanında bu kadar fakir değildi ve Amerika ve Avrupa ' ya et ihracatı yapıyordu. Avrupa ' dan gelen hayvanlar Afrika ' ya özgü yerli ırkların yerini aldı. E zaten yeni gelen ırklar Avrupa ' da bolca olduğu için et ithalatı da son buldu. Sonra durum daha da kötüye gitti tabi. Bizim de kuş gribinden sonra çiftliklerde kullanılan tavuk ırkımız komple değişti. Eski ırk daha geç olgunlaşan (ki bunun daha iyi olduğu aşikar) yerli ırk gitti, yerine balon gibi bir ırk geldi.

eskzk link=topic=80662.msg958377#msg958377 date=1421392944' Alıntı:
belki eskisi kadar kolay değildir ama illaki vardır. mesela sebazios nickli arkadaş sağolsun yardımcı olurum dedi.fakat benim anlamadığım konu şu geçen gün tarım il müdürlüğünde desteklemelerle alakalı bi broşür geçti elime buzağı desteklemelerine baktım eğer yerli ırk hayvana suni tohumlamayla etçi ırk aşılatırsan o buzağının desteği diğerlerinden daha çok bana saçma geldi bir yandan koruyacağım de bir yandan melezlemeye teşvik et.

bi yandan organik tarıma bi yandan KİMYEVİ gübre desteğine devam..

çelişki ararsan çok vesselam:)