stulu link=topic=75011.msg884420#msg884420 date=1398585131' Alıntı:Şimdi hayatında ineği sadece yolda giderken, sofrasında ve televizyonda görmüş kimseler bu programı izlediğinde şu kadar inek alsam, şu kadar baksam, şu fiyata satsam, şu kadar kar ederim hesabı yapacaklar. Videodaki işletmeyi kurmak için en az 4- 5 milyon lira yatırım yapman gerekiyor. Eğer sıfırdan bu işe başlarsan işin çok zor. Bizde 7 tane Holstain var iyi cins simentela dönüştürmeye kalktığımda en az cebimden 20 000 lira çıkması gerekiyor. Ahırda en küçük tadilat yapmaya kalktığında 4-5 bin liranın kapısı. Bu yatırımı yapan adamın buradan gelecek paraya ihtiyacı yok, adamın işi bilmesine de gerek çünkü müdürleri, veterinerleri üniversiteden danışmanları var. Devletin desteği sadece zengine ve hamili kartı olanlara. 10 inek için kredi almaya gittiğinde düz ovada önüne karlı dağlar çıkarıyorlar, eğer zengin yada hamili kartın varsa senin için çölde vahalar bulunuyor. Başka geliri olmayınca üç ay sonra ineğini buzağını satmaya başlıyorsun. Ama köyde yaşıyorsan, ahırın varsa bu işten anlıyorsan, yemini üretebiliyorsan, mutlaka para kazanırsın. Daha önce yazdığım konuları incelerseniz kesinlikle köylünün hayvancılık yapmasını savunuyorum. Ama bu adamın yaptığı gibi 5000 hayvanlık bir işletmeye gidip bak ne kadar çok para kazanıyorlar diye program yaparsanız binlerce insanın ocağını söndürürsünüz. Bu adamın gidip 5- 10 inek besleyenlerle de bir program yapması gerekiyor. sorunları ne dertleri ne ortaya koyması lazım. Herkes 5000 başlık bir işletme kuramıyor. Bu programı izleyenlerin % 70 ' i içtiği çayın parasını kahveye yazdırıyor.
ShyraXx link=topic=75011.msg884346#msg884346 date=1398538363' Alıntı:barış abi ilk video bende gözükmüyor. paylaşım için teşekkürler. yavaş yavaş simental e dönüyoruz bizde. şuanda tarım kredi simental ve mandofon getiricekmiş ithal tanesi 2500 Euro yazmışlar. 4 yıl sıfır faizli vs vs. çok pahalı geldi bana.
yediğini inkar etmeyen aynı zamanda yediğinin hakkını veren tek ırk simental kişisel görüşüm bu yönde.
edirne22 link=topic=75011.msg884716#msg884716 date=1398665976' Alıntı:5-6 sene önce ithal edilen damızlıkların tamamına yakını ya öldü ya da ölmesin diye kesime gitti.
o hayvanlara güvenip bu işe girenlerin de büyük bir bölümü çok fazla zarar etti ya da iflas etti.
ithal hayvanlar bu ülkenin şartlarına göre değil.
avrupalılar gibi ortamlarımız, profesyonel ekiplerimiz, yemimiz otumuz yok.
dolayısıyla oralarda karlı olan ve sağlıklı olan hayvanlar, bizim memlekette ya sağlığını kaybediyor ya da besi şartlarından dolayı süt et verimi düşüyor.
bence melez ırklardan alın öyle yapın bu işi, yoksa riski çok fazla....