Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ' ' Buğday üreticileri telaşa kapılmasın. Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor ' ' dedi.

Bayraktar, Ceyhan ' da ilk buğday hasadı için düzenlenen törene katılarak, biçerdöverle buğday hasat etti. Hasat sonrası açıklama yapan Bayraktar, Çukurova ve çevresinin Türkiye ' nin buğday üretiminin yüzde 6,6 ' sını karşıladığını kaydetti.

Türkiye genelinde yapılan uydu tespitlerine göre, bu yıl buğday üretiminin 20 milyon tonun altında olmasının beklendiğini anlatan Bayraktar, ' ' Bunun altını çizerek söylüyorum. Biz 21 milyon ton civarında bir hububat üretimi bekliyorduk ancak Nisan ve Mayıs aylarındaki kardeşlenme döneminde maalesef Türkiye ' de bu ürünümüz yağış alamadı. Yağış alamayınca da rekolte tahminlerimiz aşağıya düştü. En son yapılan uydu tespitlerine göre de 20 milyon tonun altında bir buğday üretimi gerçekleşecek görünüyor ' ' dedi.

Bayraktar, buğday üretiminde Toprak Mahsulleri Ofisi ' ne (TMO) önemli görevler düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

' ' Şu an herkes TMO ' nun alım politikası nasıl olacak diye merakla bekliyor. Buğday üreticileri telaşa kapılmasın. Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor. Ama bu süreçte TMO ' nun alım politikasının çok dikkatli ve çiftçi lehinde yürütülmesi lazım. TMO ' nun mümkünse alımları peşin yapması veya kısa vade içerisinde üreticiye ödeme yapması lazım. Alım merkezlerini buğday üretilen bütün bölgelerde kurmalı, hızlı bir şekilde alım gerçekleştirmeli. Eğer bunları yaparsa benim üreticim aracıların eline kalmayacaktır, para kazanacaktır. Ama eğer bunlar yapılmazsa o zaman TMO bir müdahale kurumu olarak görev yapmamış sayılır. Onun için biz özellikle üreticimizin maliyetini dikkate alan bir fiyat politikasıyla birlikte alım politikasının çiftçi lehinde götürülmesini istiyoruz. Bunu da çok önemsiyoruz. ' '

TMO ' dan vakit geçirmeden çiftçi lehine bir fiyat ve alım politikası beklediklerini vurgulayan Bayraktar, ' ' Çiftçi 70 kuruşun altında bir fiyat beklemiyor. Bu kadar basit. Bunun altındaki bir fiyatın üreticiyi kurtarması mümkün görünmüyor ' ' dedi.

Bayraktar, Türkiye ' de 15 milyar liralık hububat üretildiğini ancak bunun 1 milyar 250 milyon liralık bölümünün kayba uğradığını belirterek, üreticilerin bunu önlemek için bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Çiftçinin girdi maliyeti ve pazarlama konusunda destek beklediğini anlatan Bayraktar, sürdürülebilir bir tarım politikası olması gerektiğini belirterek, hasadın başladığı bugünlerde buğday ithalatına karşı olduklarını, yapılması halinde de tepkilerini ortaya koyacaklarını söyledi.

Bayraktar açıklamanın ardından Ceyhan Ziraat Odası ' nın Toprak Tahlil Laboratuvarı ' nın açılışını yaptı.
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

tamam fiyatı yüksek 65-70 bekliyoruzda adanadan gelen haberler öyle değil 59 kuru$ diyo ibrahim abi ( gezegen) demek ki beklemekle olmuyo bu i$ .
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

Polatlıda ise kunduru dedigimiz Kırmızı sert buğdayın tonu 18 Mayıs 2011′de Polatlı Borsası’nda 773 liradan işlem gördü.Ama gezegen nickli bir arkadaş 590 dan gidiyor demişti. :S
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

bu adam yıllardır başkan.yılda 1 kere çaıklam yapar.onuda kimse dikkate almaz.bu ülke tarımına ,çiftçisine ne vermiş ortada ne var.??

açıklamaya bak 'Ama bu süreçte TMO ' nun alım politikasının çok dikkatli ve çiftçi lehinde yürütülmesi lazım'..kardeşim tmo fiyat vermezse sen etkili olabiliyormusun onu söyle bana.ben bu adamın yerine daha genç dinamik ve türkiyeyi ileri tarım uygulamalarıyla tanıştıracak birini istiyorum.

bu arada başka bir konuda yorum yapmıştım.buğday çok çıksa para etmez,,az çıksa devlet ithal eder yine para etmez.yani neymiş çiftçinin ürünü para etmez. ıh-*-s
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

Ziraat odaları çiftçinin en büyük örgütü , bu tarz açıklamalar biraz cılız kalıyor. Daha güçlü bir ses , daha istediğini elde eden , bizleri doğru yönlendiren bir kurum bekliyoruz.
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

İnşallah para eder ama bunlar onuda ypmaz dışardan buğday ithal ederler yine çiftçiye para kazandırtmazlar.
 

Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

Yeni Delhi- Times of India gazetesi, Tarimex adlı bir Türk şirketinin Hindistan ' dan buğday ithal etmekle ilgilendiğini belirtirken Hindistan Tarım ve İşlenmiş Gıda Ürünleri İhracatı Geliştirme İdaresi ' nden bir yetkilinin, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Hindistan ' ın buğdayının 'konvansiyonel olmayan bir pazar bulmuş olacağı'nı sözlerini de aktardı.

Gazete şöyle devam etti:

'Bu, küresel piyasadaki yarışı, Rusya ve Avustralya ' nın daha ucuz buğdayına karşı kaybettiği gibi görünen Hindistan ' ın buğday ihratçıları için bir umut parıltısı gibi geldi. Kaynaklara göre, Hindistan, Türkiye ' ye yönelik buğday için ton başına 300 dolar fiyat belirleyebilir, bu da Rus buğdayından 50 dolardan fazla. Ancak Türkiye ' nin artan makarna ve un ihracatı için hububata ihtiyacı var.'

Gazete, Türkiye ' nin daha çok ABD, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan ' tan buğday ithal ederken Japonya, Irak ve Libya dahil olmak üzere 137 ülkeye makarnayı sattığına dikkat çektiği haberinde bir Hintli tüccarın 'Türkiye, İran ve Irak gibi piyasalar, bizim için düzenli ithalatçılar olmayabilirler ancak tüccarların buğday ihraç etmek için mücadele verdiği bir dönemde bu (Türkiye ' nin alımları) büyük ihtiyaç duyulan rahatlama sağlayabilir' değerlendirmesini de yansıttı.

Bu arada haberde Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolar civarında bulunduğu belirtilirken, Türkiye ' nin Yeni Delhi Büyükeçisi Burak Akçapar ' ın da ticaretin, tekstil ekipmanı, kimyasal ve elektronik ürünleri, elektrik aletler ve mutfak ürünlerini kapsayacak biçimde geliştirilmesi ile önümüzdeki yıllarda 20 milyar doları bulmasını beklediğine dikkat çekildi.




28 Mart 2012
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

bizim burdaki yukarı köylerdeki buğdayların birazı biçilişmiş,rekoltesi yüksek değilmiş. fiyatınıda bugün sorduk, 55 krş ile 60 krş dedi, tüccarlar. fiyat geçen yıla bakış (bizim bura için) şimdilik düşük gözüküyor. inşallah yükselir.
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

Bizim burda fabrikada 500 550 flan alyor ama biçim başlarsa dahada düşer bizim köydeki tütcarda bu sene almayacakmış bakam nolcak
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

fabrika 590 krş dan alıyoz dedi 610 - 620 de tüccardan alıyoz dedi bende kızdım kız-*sw kız-*sw köylüden alın 620 yede bırakın ekmek yemeyi börcunu bari ödeyebilsinler tüccar zaten kene gibi köylünün kanını emiyo kız-*sw
 
Ynt: Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor''

Birileri sanki üretmemizi istemiyor , birileri sanki para kazanmamızı istemiyor. Sanki bize düşman.Halbuki daha çok kazansak , gider daha büyük traktör alırız , aletlerimizi büyütürüz , daha çok gübre atarız , sertifikalı tohum kullanırız , tarlalara kireç , çinko vb atarız. Neden bize kazandırmak istemezler anlamıyorum. Halbuki biz kazancımızı herkez ile bölüşmeye hazırız.
 

Benzer Konular