Bugday togumu

Arkadaslar 3yil once aldigim togum 4.sefere ekilir mi 3yil guzel verim aldim 4.yil verim kaybi olur mu ?

O kadar uzun süre ekmenizi tavsiye etmem.Tohum kartlaşmış olur hem kalite değerleri düşer hemde verim azalır.Nacizane tavsiyem 3 kereden fazla ekmeyin.Tohumu yenileyin alabiliyorsanız elit tohum(beyaz sertifika) alarak yine 3 sene kullanabilirsiniz.

Tohum temizse ek gitsin bişey olmaz. Beyaz sertifikalı aslı almıştım buğday başak bile çıkartamadı. Tohumluk ayırtıp ektiğim delabradlar fark attı ona tohum tohumdur.

Verim kaybı olur elbet, lakin yine de çıkar. Geçen yıl, 2 sene ilaçlı halde ambarda beklenen tohumu ektim, yine de çıktı, verimde hepten fena değildi. Yemlik olarak ektim tabiki o tohumu, hiç olmazsa ota biçerim diye. Piyasaya vermedim.

ÇİFTÇİNİN GELDİĞİ DURUMA BİR BAKIN BUGÜNE KADAR HEP SERTİFİKALI TOHUM EKTİM LAKİN BU SENE İLK DEFA SELEKTÖRDEN TOHUM ÇIKARTTIM.HERKES BENİM GİBİ YAPTI 3 HAFTADIR SELEKTÖRCÜDE SIRA BEKLEDİM YENİ GELDİ SIRA.

Arkadaslar 3yil once aldigim togum 4.sefere ekilir mi 3yil guzel verim aldim 4.yil verim kaybi olur mu ?
İllaki olur.Suluysa sertfikalida da çok fazla fiyat farkı yoksa değiştirirseniz iyi olur Ülkemizde sertifikalı olarak üretilen buğday,arpa tohumu toplam buğday,arpa tohum ihtiyacının 3 de 1'ni karşılıyor.Yani herkes aynı sene içinde sertifikalı almak isterse ihtiyacı karşılayacak tohum yok.Bu yüzden 3 sene 1 tohum alın deniliyor.Ürettiğimiz miktar ihtiyacın yarısını karşılasaydı 2 senede 1 değiştirin denilecekti.Her sezon atladıkça bir miktar kayıp olur.

Aynı tarlaya ekmedigin sürece sorun olmaz. Tohumuna güveniyorsan kullan. Ama elemesi , ilaçlaması ,firesi , müstahsil farkı , alacağın tohumun fatura farkı falan hesaplayınca sertifikalı da alabilirsin , pek bi fark kalmıyor

Yok aynı tarlaya ekmiyorum aycicekle mübadele yapıyorum tohumdan çok memnunum 3yildir hiç uzmedi togum firmalarinada pek güvenmiyorum togum cikali 7-8sene olmuş hala birinci ikinci kademe togum yoktur ellerinde diye düşünüyorum