Dünyada buğday ekim alanı ve üretim miktarında önlerde yer alan Türkiye, aynı başarıyı verimlilikte yakalayamadı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya buğday ekim alanında 9uncu, üretimde 10uncu olan Türkiyenin verimlilikte 61inci sırada bulunduğunu açıkladı. Şemsi Bayraktarın yazılı açıklamasına göre Türkiyede buğday ekim alanı 2013 yılında 7 milyon 772 bin hektara çıkarken, üretim 1 milyon ton artışla 22 milyon 50 bin tona yükseldi. 2013 yılında hektar başına verimlilik ise 2 bin 837 kilogram oldu. Hektar başına buğday verimi iyi yağış alan ülkelerden Yeni Zelandada 8 bin 925, Hollandada 8 bin 587, Belçikada 8 bin 338, Fransada 7 bin 599 kilogram. Buğdayda daha çok kuru tarım yapılan Türkiye ile benzer iklim şartlarına sahip İtalyada ise verim 4 bin 132, Arnavutlukta 4 bin 110, Lübnanda 3 bin 947, Bulgaristanda 3 bin 760 kilogram. Türkiyenin buğday üretim ve verimliliğinin tamamen yağışlara bağlı olduğunu belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 üretim dönemi için ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında yağışların yetersiz kaldığını, mart-nisan yağışlarının da yetersiz kalması durumunda buğday üretiminin olumsuz etkileneceğini kaydetti.
Yetersiz yağışların sonbaharda ekilen kışlık buğdayı olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, buğday üretiminde büyük miktarlarda kayıp oluşmaması için mart-nisan yağışlarının hayati önemde olduğunu dile getirdi. Verimliliğin artırılması için Bayraktar sertifikalı tohuma teşvikin artırılmasını ve çiftçilerin ihtiyaç duydukları girdileri makul fiyatla temin edebilmesi için KDV ve ÖTVnin düşürülmesini önerdi.
2012 yılı verilerine göre buğday üretiminde Çin 120,58 milyon tonla birinci, Hindistan 94,88 milyon tonla ikinci, ABD 61,76 milyon tonla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ise 20,1 milyon tonluk buğday üretimiyle dünyada onuncu sırada. Buğday ekim alanında Hindistan 29,9 milyon hektarla ilk sırada yer alırken bu ülkeyi 24,14 milyon hektarla Çin, 21,28 milyon hektarla Rusya takip ediyor. Türkiye ise 7 milyon 529 bin hektarla (2012de) dokuzuncu oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya buğday ekim alanında 9uncu, üretimde 10uncu olan Türkiyenin verimlilikte 61inci sırada bulunduğunu açıkladı. Şemsi Bayraktarın yazılı açıklamasına göre Türkiyede buğday ekim alanı 2013 yılında 7 milyon 772 bin hektara çıkarken, üretim 1 milyon ton artışla 22 milyon 50 bin tona yükseldi. 2013 yılında hektar başına verimlilik ise 2 bin 837 kilogram oldu. Hektar başına buğday verimi iyi yağış alan ülkelerden Yeni Zelandada 8 bin 925, Hollandada 8 bin 587, Belçikada 8 bin 338, Fransada 7 bin 599 kilogram. Buğdayda daha çok kuru tarım yapılan Türkiye ile benzer iklim şartlarına sahip İtalyada ise verim 4 bin 132, Arnavutlukta 4 bin 110, Lübnanda 3 bin 947, Bulgaristanda 3 bin 760 kilogram. Türkiyenin buğday üretim ve verimliliğinin tamamen yağışlara bağlı olduğunu belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 üretim dönemi için ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında yağışların yetersiz kaldığını, mart-nisan yağışlarının da yetersiz kalması durumunda buğday üretiminin olumsuz etkileneceğini kaydetti.
Yetersiz yağışların sonbaharda ekilen kışlık buğdayı olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, buğday üretiminde büyük miktarlarda kayıp oluşmaması için mart-nisan yağışlarının hayati önemde olduğunu dile getirdi. Verimliliğin artırılması için Bayraktar sertifikalı tohuma teşvikin artırılmasını ve çiftçilerin ihtiyaç duydukları girdileri makul fiyatla temin edebilmesi için KDV ve ÖTVnin düşürülmesini önerdi.
2012 yılı verilerine göre buğday üretiminde Çin 120,58 milyon tonla birinci, Hindistan 94,88 milyon tonla ikinci, ABD 61,76 milyon tonla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ise 20,1 milyon tonluk buğday üretimiyle dünyada onuncu sırada. Buğday ekim alanında Hindistan 29,9 milyon hektarla ilk sırada yer alırken bu ülkeyi 24,14 milyon hektarla Çin, 21,28 milyon hektarla Rusya takip ediyor. Türkiye ise 7 milyon 529 bin hektarla (2012de) dokuzuncu oldu.