Buğdaydan Edilen Zarar

Ynt: Buğdaydan Edilen Zarar

omerfarukkoc link=topic=66721.msg756986#msg756986 date=1373277854' Alıntı:
Hayırlısı Olsun... Masraf Çok Bizim Buralarda, Özellikle Sulama Masrafı Ve Emeği... Bi De Kafa Kafaya Çıkınca Sulamaya Verdiğin Emeğe Acıyorsun...
Bu Yıl Gerçekten Arpa Yılıydı, Ben 700 Kg/Dekar Aldım...
Buğdayda İse Tohumu Değiştirmek Gerekiyor, Esperia, Quality, Odeska, Ahmetağa, Mirzabey...vs Güzel Ve Verimli Çeşitler...
Çeşit 1252 Ve Bezostaja Gibi Buğdayların Zamanı Geçti...
saraybosna çesidinden 900 kg bugday aldıgımız vardı aynı tarla krasunia ve enola gibi çeşitlerde iklim uygyn oldugu halde 600kg yi geçemedi Da=1000m2 eski dedigin bugların kimileri yenilerden daha iyi

rolly link=topic=66721.msg761328#msg761328 date=1374833233' Alıntı:
saraybosna çesidinden 900 kg bugday aldıgımız vardı aynı tarla krasunia ve enola gibi çeşitlerde iklim uygyn oldugu halde 600kg yi geçemedi Da=1000m2 eski dedigin bugların kimileri yenilerden daha iyi
şuan saraybosnadan ben kimsede görmüyorum, tohumu haybetti herkes zamanla. bizde hala var, 710 kg biçtik dekara söylesem kimse inanmaz. 3 dekar ekmiştik yemlik. 60 cm boy vardı.

Bu yıl kıraç bugdaylar hep aynı dostum sen yıne 350 kg bıcmıssın bızım gıbı kıraclardan 150-200 bıcseydın nolurdu acaba....

Sulu tarla için gerçekten düşük bir verim,bu sene biz üre attığımız yerlerden 400 kg civarı,atmadığımız yerler de ya 300 verdi ya da çok az aşağısını verdi.Bence de sıkıntı tohum seçiminde,bir de ufuk abi bahsetmiş bazı mevsimsel sıkıntılar da oluyor.Mesela bu sene dane olum döneminde bizim yöremizde çok sıcak oldu tarlalar 3-5 gün içinde sarardı,daneler kilo basmıyor dolgun değil ve renk problemi oldu.Tabi ki ne kadar su da olsa doğal şartlarda işçilik yapılıyor,mevsimin iyi gitmesi çok önemli.Geçmiş olsun inşallah zararınızı en kısa sürede çıkartırsınız.Ama bence de madem su var yeni çeşitleri denemek lazım.

Neyin arpa senesi arkadaslar :) 400 dönüm arpam var 250 dönümü 1 karış boy kellede 5-6 tane var. Arpadan zarar oğlu zarar bu sene. Bahar arpası ekilir bizim burda baharın da Yagmur hiç yağmadı. Allah yüzümüze baktı da tosunbey ekmiştik maşallah bizi kurtaracak gibi. Bayraktar la beraber ekiyorum 3 senedir denemek için 3 senedede bayraktardan çok daha iyi verdi. Sune ilacı atamadım bu sene inşallah sune yeniyi olmaz.

ademin link=topic=66721.msg761353#msg761353 date=1374845404' Alıntı:
Neyin arpa senesi arkadaslar :) 400 dönüm arpam var 250 dönümü 1 karış boy kellede 5-6 tane var. Arpadan zarar oğlu zarar bu sene. Bahar arpası ekilir bizim burda baharın da Yagmur hiç yağmadı. Allah yüzümüze baktı da tosunbey ekmiştik maşallah bizi kurtaracak gibi. Bayraktar la beraber ekiyorum 3 senedir denemek için 3 senedede bayraktardan çok daha iyi verdi. Sune ilacı atamadım bu sene inşallah sune yeniyi olmaz.
Ben de katılıyorum bizim burada aynı şartlarda ekin 400 verdi,arpa zorlaya zorlaya 300ü ancak verdi.Sizin durum kadar kötü olmasa da ekin arpadan daha çok verim yaptı bizim çevrede.

Çağrı link=topic=66721.msg761355#msg761355 date=1374845652' Alıntı:
Ben de katılıyorum bizim burada aynı şartlarda ekin 400 verdi,arpa zorlaya zorlaya 300ü ancak verdi.Sizin durum kadar kötü olmasa da ekin arpadan daha çok verim yaptı bizim çevrede.
Bizim iyi yerler 300 verir gibi. Gecen sene buğdaya don vurdu arpalar çok güzeldi sansa 150 -200 dönüm ekmiştim fireze. Bu sene hepsi herk hepsine de sulu gübre yaprak gübresi attım merdane çektim elde var nanay.
Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Çağrı link=topic=66721.msg761355#msg761355 date=1374845652' Alıntı:
Bizim iyi yerler 300 verir gibi. Gecen sene buğdaya don vurdu arpalar çok güzeldi sansa 150 -200 dönüm ekmiştim fireze. Bu sene hepsi herk hepsine de sulu gübre yaprak gübresi attım merdane çektim elde var nanay.

ademin link=topic=66721.msg761374#msg761374 date=1374852805' Alıntı:
evt geçen sene de bizde böyle bir durum vardı zor allah yardımcınız olsun

açıkcası bu yıl yonca olmasa toparlanmamız çok zordu.100 dekar yonca var çok şükür ki buğdayın zararını kapatıyor gözüne görünmüyor insanın.Su imkanı da olduktan sonra bu yıl 40 dekar yonca ekmeyi daha düşünüyoruz.Zahmetli filan ama asgari masrafta güzel kar bırakıyor elimize

ufukk link=topic=66721.msg756964#msg756964 date=1373272000' Alıntı:
İklim işide kader kısmet işi değil mi biraz? Erkenci bir tohum ekersin , gider erkenden başak çıkarır , bahar yağışları ve serin rüzgarlara denk gelir , verim iyi olur. Geççi bir tohum ekersin , bahar yağışları geç düşer , senin tohuma iyi gelir yani.
Bu sene yine Mayıs kuraklığı oldu , su tutma kapasitesi az olan , kumsal ve hafif topraklar , bahar rüzgarlarınında etkisi ile çok çabuk nemi kaybediyor , beton gibi oluyor , haliyle bitki strese giriyor verim düşüyor. Kepir ve diğer verimli toprak kolaylıkla nemini salmıyor , daha uzun süre kurağa dayanıyor bahar ayında , bizim öncelikli sıkıntımız bu bence.
çok yerin de ve doğru tespit ler yapmışsın aynı ilk bahar yağışsız geçerse erkenci çeşitler verim yapmıyor..

Bizim köylü bi adam var çiftçilikte pek bi gözü yok. Gecen sene arpayı geç ekti köyün en kötü arpasıydi baharda yağış bol oldu çıkamadı. Bu sene yine en son o ekti hatta ben yaprak atarken o ekiyordu. Bizimkiler yaprağı attığımız gibi kaldı onun şimdi bir arpası var maşallah deniz gibi. Yani çeşitle ve Ekim tarziyla pek bi alakası olmuyo bazen.

ufukk link=topic=66721.msg756952#msg756952 date=1373265868' Alıntı:
Kıraç yerlere uygun bir buğday tohumu lazım bizlere , Kate-A nın yerine , önceden bu yerlerde Kate-A fena değildi.
bereket buğdayını deneyin bir trakya tarımsal ar. enstütüsünün katoloğunda her türlü toprak yapısına ekimi yapılır yazıyor

Allah bereket versin demekten başka çare yok...Bu işi bu hale getirenler kendi iplerini kendileri çekecek merak etme sen...

umut71 link=topic=66721.msg761552#msg761552 date=1374922085' Alıntı:
bereket buğdayını deneyin bir trakya tarımsal ar. enstütüsünün katoloğunda her türlü toprak yapısına ekimi yapılır yazıyor
Öneri için teşekkürler,
Bulabilirsem bir parça yer ekip deneyeceğim.
Kataloglarında hep güzel şeyler yazıyor , lakin kurak olunca yanıp gidiyor gözümüzün önünde.