Büyük Tartışma: Çiftçi mi Yoksa Ziraat Mühendisi mi Daha Bilgili? Yorumlara Bekliyorum

Saçma bir kıyas. Ben Ziraat mühendisiyim ama köyümde hayvancılık yapıyyorum ve kaba yemlerini de yetiştirdiğimi düşünürsek bitkisel üretimde de varım. Tecrübenin önemini de görüyorum ve yaşıyorum fakat bilimle tecrübenin kıyası saçma ve gereksiz bence. Kahvede otururuz herkesin fikrini düşüncesini dinlerim doğrudur yanlıştır saygı duyarım fakat köyde yaşayan tecrübeli abilerden gördüğüm onlar benim işim hakkında fikirlerini söylerken pek saygı duymuyor😁 mezun olupta birşeyden haberi olmayan ve kendini de geliştirmeyen mühendisler olduğu gibi çok bilgili ve tecrübeli üreticiler de var. Ama bunlar kıyaslanacak şeyler değil. Bir de memur olarak çalışan mühendisler var il- ilçe tarımda onlar evrak çks vs işleriyle uğraştıkları dan üretimle alakaları pek yok

Saçma bir kıyas. Ben Ziraat mühendisiyim ama köyümde hayvancılık yapıyyorum ve kaba yemlerini de yetiştirdiğimi düşünürsek bitkisel üretimde de varım. Tecrübenin önemini de görüyorum ve yaşıyorum fakat bilimle tecrübenin kıyası saçma ve gereksiz bence. Kahvede otururuz herkesin fikrini düşüncesini dinlerim doğrudur yanlıştır saygı duyarım fakat köyde yaşayan tecrübeli abilerden gördüğüm onlar benim işim hakkında fikirlerini söylerken pek saygı duymuyor😁 mezun olupta birşeyden haberi olmayan ve kendini de geliştirmeyen mühendisler olduğu gibi çok bilgili ve tecrübeli üreticiler de var. Ama bunlar kıyaslanacak şeyler değil. Bir de memur olarak çalışan mühendisler var il- ilçe tarımda onlar evrak çks vs işleriyle uğraştıkları dan üretimle alakaları pek yok
İsletmenizde kaç hayvan var konudan biraz uzak olacak ama ben istanbuldayım ve bu saçmalığa katlanmaya pek niyetim yok ben de koye tekrar döneceğim zaten isletmemiz var ancak hâla 20. Yüzyılda yaşayan bir işletme. Siz neler söyleyebilrisiniz bu konu hakkında

Çifçilik de yapan Ziraat Mühendisi diyelim kıyas olmaz çünkü çifçinin bilmediği yerde mühendis mühendisin bilmediği yerde çifçi devreye giriyor burada önemli olan iştişare ve sağlıklı iletişim 3 yıldır aynı yerle çalışıyorum gördüğüm bu mühendis diye kusursuz değiller

Aslında videoda anlattığımız şeyleri teyit etmişsiniz. :)

Uygulama bilgisi mühendislik bilgisi olmadan yetersiz kalır, mühendislik bilgisi uygulama bilgisi olmadan yine eksik kalacaktır. Her ikisini bir araya getiren ülkeler başarılı oluyor. Türkiye'de Sencer Solakoğlu bey uygulama ve mühendislik bilgisini birarada kullanan güzel örneklerden, tabi ülkemizde daha nice örnekler var.

İkisininde bilgisi kifayetsiz. Önemli olan imkan. Yağmur veya sulama olmayınca, ekipman olmayınca hiçbiri işe yaramaz. Size bir link bırakıyorum;

Dün izledim bu herkesin bilmesi gereken bişey ozellikle çifçilerin

Biz çifçiler (ozellikle türkiye) dünya ekonomisine sadece traktor vb ürünler almak için yaşayan botlar gibi işimizi ve hayatımızi devam ettiriyoruz

Bu video sadece tohum alıp ekmek ile ilgili değil anlayana

Bende şehirde biraz çalıştıktan sonra döndüm. İşletmem küçük babadan kalma toplam 50 baş hayvanım var. Maddi olarak yeterli fakat modernize edilmesi gerekiyor
Ne gibi bir kazanç elde edebiliyorsunuz. girdiler ve çıktılar nedir, süt mü yoksa besi mi yapıyorsunuz. İşe başlarken ben süt ile başlıycam buzağılqrı da ya beslerim ya da damızlık ederim yem bitkilerini de yetiştirebilirim başka neler var tecrübe ettiğiniz

Kendim yaşadığım için yazıyorum. Yapmanız gereken hesap kazanç hesabı değil çünkü kazanç çok değişkenlik gösteriyor. Bugün süt işinden ayda 100 bin TL kazanırsınız yarın hükümet bir karar çıkartır enflasyonla mücadele için süt fiyatını aşağı çekiyoruz der ayda 100 bin kazanan işletmen ayda 50 bin zarar yazmaya başlar. Benzerini yaşadım. İşe girdiğimde süt 1.15 liraydı hesapları ona göre yaptık sonra 1.5 yıl boyunca süte zam yapılmadı buzağı satarak idare ettik, sonra bir gecede hayvan ithalatı başladı buzağılarda para etmemeye başladı, bizim bütün hesaplar patladı, kredileri, yem paralarını ödeyemedik.

Yapmanız gereken hesap ben bu işi zararına ne süre idare edebilirim olmalı. Çünkü kimsenin söylemediği gerçek "eninde sonunda zarar ettiğin bir dönem olacak" olduğu gerçeği. Ama 6 ay olur ama 6 yıl olur.

Ne gibi bir kazanç elde edebiliyorsunuz. girdiler ve çıktılar nedir, süt mü yoksa besi mi yapıyorsunuz. İşe başlarken ben süt ile başlıycam buzağılqrı da ya beslerim ya da damızlık ederim yem bitkilerini de yetiştirebilirim başka neler var tecrübe ettiğiniz
Ben muhasebesini tutamıyorum maalesef çünkü yanlızım anne baba yardım ediyor ama iş yükü bende günler hep koşturmayla geçiyor. Ama şu hesap yanlış olmaz sanırım ben 18 aylık yem kredisini kullanıyorum bunu ödemek için dana besliyorum. Danaların bütün masrafları sütten ödeniyor. Geçen yıl 900 bin çektim 1 yılda kapattım bu yıl 1400 çektim muhtemelen 1 yılda yine kapatırım. Daha evin masrafları ve aldığım alet ekipmanlar var onları saymasam dahi en az karediye ödediğim kadar yıllık karım olur. Her yıl aynı olmaz fakat besi için yer olmadığından sattığım danalar ve sürüden çıkan inekler de var

Ben muhasebesini tutamıyorum maalesef çünkü yanlızım anne baba yardım ediyor ama iş yükü bende günler hep koşturmayla geçiyor. Ama şu hesap yanlış olmaz sanırım ben 18 aylık yem kredisini kullanıyorum bunu ödemek için dana besliyorum. Danaların bütün masrafları sütten ödeniyor. Geçen yıl 900 bin çektim 1 yılda kapattım bu yıl 1400 çektim muhtemelen 1 yılda yine kapatırım. Daha evin masrafları ve aldığım alet ekipmanlar var onları saymasam dahi en az karediye ödediğim kadar yıllık karım olur. Her yıl aynı olmaz fakat besi için yer olmadığından sattığım danalar ve sürüden çıkan inekler de var
Süt ortalamanız nedir peki, her türlü sehirdeki yaptıgınız işten daha menun musunuz bu işi yapmaktan