Büyükbaş Melezlemeler....

Ynt: Montofon -simental melezine simetal aşı doğum sonrası

poyraz51 link=topic=85687.msg1023878#msg1023878 date=1443394514' Alıntı:
hayırıolsun kardeşim bizimburda örmesi boklu olsun derler gülegülebüyüt kardeşim..sen

montofonlardansimenthalemigeçmeyi düşünüyorsun yoksa sadece etçi olsunlar diyemi bir çalışma yapıyorsun kardeşim yoksa benimuygulamayaugrgım gibikombineırkımı geeliştirmeye çalışıyorsun...ömntofonlarenim çokbegendiim bir ırk geçensene pazardabir düvegörmüşdüm 2yasında remen bir traktör römorkukadar vardı uzunluguvedev gibibir hayvandı bu işlerde bizim tek dezavantajımız çaliteliboaları veterinerimizin bulundurmaması yani boğa spermeasını yani20liraya alıp 100liraya aşılamayı yapıyorlar bizim isdediimiz boğaların spermalaırda yani 70le130arası yaniveteriner 70e alsa bunuenaz 15ye 130a alsa en az 200-250liraya aşılamasınıyapar bu aşılarıyapdırak çiftçide 100kişide1çıkarsa anca oyuzden bu şekilde kalitelispermaları veterinerlerimizalmazlar pek...bulundurmazlar..
oyuzden spermayıseçerken kendimiz arasdırıp güvenilirliifazla olan kaliteliboaları seçmemizlazım kardeşimbende başlarda anlamıyordum allah razıolsun busiteninve bilhassa simentalci barış hocamınsayesinde bişiler öğrendim..benimde düşündüüm uygulama holsteinden kombine ırka geçiş uygulaması şu an ki düşüncem holsteinxsmenthal melezlemesi şu an 2adet f1yavrum mevcut onlarda şansımıza dişioldular ve bu şekilde douracak 4 5 tana ineimdaha var hayvanlarımın çoğunlugunuhamdüveolarak topladıgımdan dolayı ilkdoumzorolmasındiye simenthal aşıyapmamışdıveterinerim ama enson tohumlattıgımdüvelerimden birisine viggal attı yavrusunu gördümatarımartık dedi onuntabiriyleit eniigibi douyormuşyavruları.bu şekilde holsteinlerimden doan simenthalmelezlerimizede allahnasipederse gene burdaki abilerimin tavsiyesiyle çok kalitelibir brownswiss yanimontofon boğasının spermasını almak istiyorum bu şekilde holstein x simenthalx montofon üçlümelezlemesinigerçekleştirmişolucam allah nas
p ederse...ha bunuyapdık diyelim ilerde gene bir kombine ırk eklemem gerekecek şu anki aklımda olan montbeliarde sığırı sizin tavsiye edebileceiniz başka hem etçihem sütçübir ırk varmıarkadaslar
Motbeliarde sigiri ne kadar simantele benziyor gorunus olarak bakdigimda ozellikleride ayni kardes

Ynt: Büyükbaş Melezlemeler....

ELPRESACANARİO link=topic=85687.msg1043430#msg1043430 date=1449618443' Alıntı:
Belçika mavisi tohumu atılacak dişi hayvanın ırkından ziyade vücut yapısı önemli. Genel olarak iri bir inek olmalı. En önemli unsur ise sağrı yapısı. Geniş ve hafif eğimli bir sağrıya sahip olması lazım. Yani inek iri diye hemen belçika mavisi atmak hata olur. Sağrı yapısına da dikkat ederek tohumlama yapmalıyız. Bu sağrı özelliği doğumu kolaylaştırır. Damızlık için inek veya düve seçerken de bu özelliğe çok dikkat etmek gerekir.

1 ay sonra montofon belkica mavisi melezim dogacak insallah bakalim onun gelisimi nasil olacak.buarada dogan angus melezlerinin gelisimi super birkac dogum sonrasinda onlarinda gelisimi iyi olursa montofonlara komple angus asilatacam.bu arada ilk dogan 4 lu grup 2.5 aylik oldu ve yeni agilda yerlerini aldi

Ynt: Büyükbaş Melezlemeler....

ELPRESACANARİO link=topic=85687.msg1046615#msg1046615 date=1450456479' Alıntı:
Maşallah. Son fotoğraftakinin kafa yapısı çok güzel. Hangi boğa kullanıldı ise gerçekten iyiymiş.

Bunu farketmen cok guzel kardesim.bilerek ekledim o fotolari.normalde tosun gorunumune girme 5-6 aylikken baslamasina ragmen 2.5 aylik buzag ilerisi icin goruntuyu veriyor simdiden.buarada boynuzlari 3 hafta once yakildi

Konuyu hortlamakta fayda var. Batı bölgelerinde uygulanan, 5 yaş altı, melezleme yasağı kaldırılmış. Bu çalışmaları başarıyla yürüten, genç mühendis kökenli bi arkadaş vardı Eşref Beyin programına canlı bağlanmıştı. Eğer o kardeşimiz Trakkulup üyesi ise, paylaşımlarını bekliyoruz. Veya forumda bu şekilde melezleme çalışmaları yapan arkadaşlar varsa, onların tecrübelerini öğrenmek isteriz. ABD nin en çok Angus- Hereford melezlemeleri yaptığını biliyorum besi ırklarında. Tahir Hoca Bunlardan doğanların dişileri damızlık yapılırsa, Sharole ile melezlemeyi tavsiye ediyor mesela.

Nisan sonunda bizim inekleri tohumlayan veteriner, simental holstein melezinin hiçbir destekten yaralanamayacağını söyledi.

Hayır bu yeni düzenleme daha. benden önce forumda bahseden biri olmuştu. hafta sonu köydeydim. İnekçilik yapan köylülerimin de haberi vardı. Onlar da yasağın kalktığını söylüyor.

bugun limuzin toğumu atilan hostain inegim dogdu disi limuzinimiz oldu gerci benim kizlar baba bu essege benziyo desede renk kizila donmeye basladi
be75c78e81ff210849954cf11cd1a404.jpg

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

veterinere gosterdim bu nasil limuzin dedim bakti bakti mondofon bu dedi ee sen buna limuzin attin ya dedim evet ama bu mondofon dedi bugun yine dogum yapan inegim oldu ona da smentel atmisti oda
a0882c38ce91ec2c989b9f7c3d09d9d4.jpg
akbas cikti eee bu neyin nesi bunun neresi smentel dedim sen beni kobay olarakmi kullaniyon dedim cikan buzagilar super valla dedi adam resmen testis geciyo bizle

veterinere gosterdim bu nasil limuzin dedim bakti bakti mondofon bu dedi ee sen buna limuzin attin ya dedim evet ama bu mondofon dedi bugun yine dogum yapan inegim oldu ona da smentel atmisti oda
a0882c38ce91ec2c989b9f7c3d09d9d4.jpg
akbas cikti eee bu neyin nesi bunun neresi smentel dedim sen beni kobay olarakmi kullaniyon dedim cikan buzagilar super valla dedi adam resmen testis geciyo bizle

Bu simental kırması olmuş abi.Annesi simental mi ?

32f9ccbb1536b5f6cac8a44fed7f7e47.jpg
Ben genelde erkek doğuran hoştayn ineklere simentel tohumu artırıyorum hostaynlar en az 3 4 doğum yapmış olanlara tabi duveler doğurması sıkıntılı zor dişi doğuran inekleri hiç bozmuyom kendi ırkına tohumlatiyorum bu resimdeki de. Anne hoştayn tohum simentel 1aylik dana