Çağatay 2001 Nohut Tohumu ve İspanyol ( Sarı ) Nohut Tohumu Satılık

Ynt: Çağatay 2001 Nohut Tohumu ve İspanyol ( Sarı ) Nohut Tohumu Satılık



bizim ekim makinamız böyle bununla ekeriz önce pullukla süreriz ekime yakın kazayağı ile tarlayı hazırlarız sonra ekip hemen yabancı ot ilacı ile ilaçlarız biz sadece leblebilik kırmızı nohut ekeriz.Ama genelde mayısın 10 gibi ekeriz.
 
Ynt: Çağatay 2001 Nohut Tohumu ve İspanyol ( Sarı ) Nohut Tohumu Satılık

hayır.kışlık tohum olarak kullanılıyor.ekenler oldu.oluyorda ama verim de degişiklik yok.ayrıca erken yettiği için işçi ve makina bulma sıkıntısı var.ama güneydogu ve ılk yerlede sorun olmuyor.ortalama olgunlaşma süresi 100 gün.gerisini siz hesab edin.
kullandıgınız tohum -tarla-ekim tekniği-kullnılan materyal -hava şartları = verim = %100
tohum=

tarla=
ekim tekniğ=
ara metaryal=
hava şartları=
teknik bu hesab bu bunların karşılıgına % oranları sizler koyun.karşınıza verim oranı çıkar.
tüm ürünlerde bunlar geçerli degil mi ?
 
Ynt: Çağatay 2001 Nohut Tohumu ve İspanyol ( Sarı ) Nohut Tohumu Satılık

şuan ülkemizde fas ve arjantin den ithal nohutlar var.her nohut her yerde yetişmez.kuraklıga ve yagış rejimine uygun tohumlar geniş ekim alanlarında bölgelerinde yer bulur.
AMA BEN BU HAVA ŞARTLARINI BU SİTEDE TA SON BAHARDA SÖYLEMİŞTİM YAZMIŞTIM.NOHUT İLE İLGİLİ BİLGİLERİMİ BULURSANIZ GÖRÜRSÜNÜZ.MART NİSAN AYLARININ YAGIŞLI OLACAGINI BİLİYORDUM.
---- BUYIL NOHUTUN EKENLERİN ZOR YILI OLCAGINI DA TAHMİN EDİYORUM.NEDEN MİLLTE GÜZDEN UCUZKEN TOHUMLARINI ALMAZLAR NEDEN HEMEN EKEYİM MANTIGI HAKİM OLUR.ANLAMIŞ DEGİLİM.
ÇOK KURAK VE ÇOK YAGIŞLI MEVSİMDEYİZ DEMİŞTİM
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TARIM BAKNLIGININ YETKİLENDİRDİĞİ ARAŞTIRMACILARIN RAPORLARI

Gezi süresince Kırşehir, Yozgat ve Çorum illerinde nohut ekimlerinin yoğun olduğu kesimlerde inceleme yapılmıştır. Ankara Bala ilçesinden Kırşehir Kaman ilçesine olan bölgede ilerleyip Hirfanlı barajı, Keskin, Hamit ilçelerindeki ekim alanları incelenmiştir. Daha sonra Yozgat ilinde Sorgun, Sarıkaya, Akdağmadeni, Eymir, Çekerek bölgeleri taranmıştır. Çorum ilinde ise Alaca, Boğazkale, Sungurlu, Mezitli ve Merzifon istikametinde incelemeler yapıldıktan sonra Ankara’ya dönülmüştür.

İnceleme yapılan bölgelerde öncelikle geçen yıla göre ekiliş alanında bir azalma olduğu görülmüştür. Yılın yağışlı gitmesi nedeniyle çıkışlarda problem yaşanmamış ve bitki gelişmesi olumlu gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak verim ortalamasının uzun yıllar ortalamasının çok üzerinde gerçekleşmesi beklenir iken aşırı yağışlar Antraknoz hastalığının gelişmesini hızlandırmış ve yer yer % 20 ile % 100 e varan verim kayıplarına neden olmuştur. Üreticilerden bir kısmının tarlalarını pullukla sürdükleri görülmüştür. Kırşehir Kaman ilçesinde küçük taneli (6-7 mm) ILC 195 çeşidi hastalığa yakalanmamış ve bu çeşidin ekildiği tarlalarda 200 kg/da verim alınabileceği görülmüştür. Yine Kırşehir ve Yozgat ili Merkez ilçesine bağlı Tayyip ve Penbecik köyleri civarında Gökçe çeşidinin ekildiği tarlalarda hastalık nedeniyle % 5-20 verim kaybı tahmin edilirken bu oran Sorgun civarındaki Gökçe tarlalarında % 50-60 lara kadar çıkmıştır. Her üç ilde de yerli veya İspanyol diye bilinen iri taneli nohutların ekildiği tarlaların tamamı hastalıktan % 100 oranında zarar görmüş ve üreticiler bir çok yerde tarlalarını sürmüşlerdir.

Sonuç olarak bu sene nohut üretiminin çok önemli derecede düşeceği ve Türkiye’nin iç talebi karşılamak için ithalat yapabileceği kuvvetle muhtemeldir. Bu sene yaşanabilecek diğer bir problemde hastalık tane iriliğinde, şeklinde ve renginde meydana gelecek kalite bozukluklarıdır. Şimdiden tedbir alınmaz ise Türkiyenin son 2-3 yıld kırmızı mercimekte yaşadığı tohumluk problemini nohutta gelecek yıl yaşaması kaçınılmaz olacaktır.

Ankara Bala bölgesinde ekim alanı yok.

Kaman – Hirfanlı barajı ve Kaman civarında ekim alanı fazla. Bitkiler sararmaya başlamış ancak hasat henüz başlamamış. Geç ekimler yeşil bakla döneminde. Yoğun şekilde Antraknoz hastalığı mevcut. ILC 195 çeşidinin ekildiği tarlalar haricinde verim kaybı % 20 – 100 arasında değişiyor.

Kaman-Hamit-Akpınar-Kırşehir arasında ekim alanı geçen seneye göre çok az ve hastalık fazla. Hasat henüz başlamamış.

Sorgun ve Alaca ilçeleri arasında kalan ve Alaca yolundan dönüp Dayılı köyü ile Eymir ilçesi arasında kalan bölgede ekim alanı her yıl olduğu gibi bu yılda fazla ancak hastalığın en şiddetli yaşandığı bölge burası olarak görülmüş ve bu kesimin tamamında % 100 verim kaybı tespit edilmiştir.

Eymir- Sorgun arasında kalan bölgede ekim alanı fazla ve hastalıktan kaçabilen tarlalarda bitki gelişmesi iyi. Ancak bu bölgede de hastalık nedeniyle verim kayıpları % 100 varan tarlaların sayısı çok fazla.

Sorgun – Doğanlı – Akdağmadeni istikametinde ekim alanı çok az. Hastalık nedeniyle verim kayıpları fazla ancak hastalıktan kaçabilen ve daha az hasarlı tarlalar mevcut.

Sorgun Sarıkaya istikametinde ekim alanı çok az ve hastalık nedeniyle verim kayıpları yüksek.

Yozgat Merkeze bağlı Penbecik, Musabeyli ve Tayyip köylerinde Gökçe çeşidinin ekildiği tarlalarda hastalık az ve verim kaybı % 10 civarında. Bitki gelişmesi iyi ve verim 150-200 kg/da dolayında gerçekleşebilir. Bitkiler bakla doldurma döneminde. Yerli nohutn ekildiği tarlalarda verim kaybı % 100.

Yozgat Boğazkale arasında ekim alanı az ve hastalık zararı fazla.

Boğazkale Sungurlu arasında ekim alanı fazla ve hastalık nedeniyle olan verim kaybı az.

Sungurlu Alaca istikametinde ekim alanı yok denecek kadar az. Mevcut ekim alanlarında verim kaybı % 100 ve bazı tarlalar önceden pullukla sürülmüş.

Alaca civarında ekim alanı çok az ve hastalık nedeniyle verim kaybı % 100.

Alaca Çorum istikametinde ekim alanı çok az ve verim kaybı yüksek.

Çorum Mecitözü ve Merzifon istikametlerinde ekim alanı yok denecek kadar az ve mevcut tarlalarda verim kaybı yüksek.

Çorum Ankara yolunda özellikle Sungurluya kadar olan kesimde ekim alanları mevcut ancak hastalık nedeniyle verim kaybı yüksek.
 

Benzer Konular