Ynt: çemende ot
Bende ilk kez duydum araştırdım şöyle bir şeymiş
Çemen otu, baklagiller familyasından tadı acımsı ve aromatik olan otsu bir bitkidir. Anavatanı Yakın Doğu, Kuzeybatı Avrupa, Hindistan ve Çindir. Sarıya yakın beyaz çiçekleri olan bitkinin meyveleri fasulyeyi andırır. Halk arasında boyotu olarak ta bilinir. Çemen otu tohumları daha çok baharat olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde kolin, saponin, diosgenin, müsilaj, alkaloitler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Çemen otu tohumları kurularak tozu ve yağı elde edilir. Ayrıca tohumları kaynatılıp, demlenerek çay olarak ta içilir. Ülkemiz de en çok Kayseride pastırma yapımında kullanılır. Yozgat, Tokat ve Konya civarında kahvaltılık olarak tüketilir. Ortadoğu ve Hint mutfağının vazgeçilmez baharatıdır. Yemeklerde, turşularda ve soslarda yaygın olarak kullanılır. Yağı saçların beslenmesi için faydalı maddeler içerir.