Cer dişlisi olan traktör rampada boşa atılır mı?

Ynt: Cer dişlisi olan traktör rampada boşa atılır mı?

sorunun cevabı traktörü boşa almak tehlikelidir.çünkü gereğinden fazla hız yapar ve güvenli olmaz.

cer olmayan traktör yoktur.diferansiyel yapıları farklıdır ama cersiz difransiyel olmaz.o fiatlarda bahsettiğiniz ve cer diye tabir ettiğin jantların içinde bulunan yuvarlak şeyler redüktördür.cer değildir.bu ne işe yarar.şöyle diyim.
motor belli bir devir ile döner,gücü şanzıman alır o da döner sonra mf tarzı difransiyellerde o dönen hız yavaşlatılır ve takarlere dağıtılır.
fiat tarzı diferansiyellerde ise motor bellirli bir devir ile döner ,gücü şanzıman alır o da döner,aynı hzıda difreansiyelde döner fakat tekerlere iletmeden tekerlerin içindeki redüktörlerle hzı düşürül tekerlere öyle aktarılır.
işin ilginci dünyada neredeyse tamamen silinen bu difransiyel sistemini Türk Traktörde üretilen new holland ve caselerde hala kullanılmaktadır.Avrudapaki nh ve sacelerde bile kullanılmayan bu sistemi acaba KOÇ niye bize kullandırmaya devam ediyor.acaba bu sistem çok mu iyi ki KOÇ bize bunu veriyor.Yorum sizin :)

Ustaların hiç biride forda cerli demez zaten. Fordlar cerli arka olsaydı piyasadaki en rezil traktör olarak anılırdı. Cunki Bi Fiat traktörün şanzımanı ve motoru incele fordun yarısı kadardır tüm parçaları. Ya peki 5000 liğin 4200 hacimli 296 tork üreten motoruna 6610 un 4400 lük 310 tırk üreten motoruna fiatların bile kendi torksuz motorları dayanmıyorsa fordlara hiçç dayanmazdı İngiliz yapmış biz yıllarca eskitemedik koca fordları tam bir mühendislik harikası Ford traktör

Gökhan ÖZKAN link=topic=40964.msg902947#msg902947 date=1404073896' Alıntı:
sorunun cevabı traktörü boşa almak tehlikelidir.çünkü gereğinden fazla hız yapar ve güvenli olmaz.

cer olmayan traktör yoktur.diferansiyel yapıları farklıdır ama cersiz difransiyel olmaz.o fiatlarda bahsettiğiniz ve cer diye tabir ettiğin jantların içinde bulunan yuvarlak şeyler redüktördür.cer değildir.bu ne işe yarar.şöyle diyim.
motor belli bir devir ile döner,gücü şanzıman alır o da döner sonra mf tarzı difransiyellerde o dönen hız yavaşlatılır ve takarlere dağıtılır.
fiat tarzı diferansiyellerde ise motor bellirli bir devir ile döner ,gücü şanzıman alır o da döner,aynı hzıda difreansiyelde döner fakat tekerlere iletmeden tekerlerin içindeki redüktörlerle hzı düşürül tekerlere öyle aktarılır.
işin ilginci dünyada neredeyse tamamen silinen bu difransiyel sistemini Türk Traktörde üretilen new holland ve caselerde hala kullanılmaktadır.Avrudapaki nh ve sacelerde bile kullanılmayan bu sistemi acaba KOÇ niye bize kullandırmaya devam ediyor.acaba bu sistem çok mu iyi ki KOÇ bize bunu veriyor.Yorum sizin :)
Teşekkür ederim Gökhan abi cerden redüktöre geçtik...
KOÇ bu ne yapacağı belli olmaz tedavülden kaldan avrupa sistemi ülkemize getirip işte yenilik turuncuya kırmızıya maviye boya ver nasıl olsa alıyor millet diyor hrhalde

Black.Boyss.37 link=topic=40964.msg902949#msg902949 date=1404074062' Alıntı:
Ustaların hiç biride forda cerli demez zaten. Fordlar cerli arka olsaydı piyasadaki en rezil traktör olarak anılırdı. Cunki Bi Fiat traktörün şanzımanı ve motoru incele fordun yarısı kadardır tüm parçaları. Ya peki 5000 liğin 4200 hacimli 296 tork üreten motoruna 6610 un 4400 lük 310 tırk üreten motoruna fiatların bile kendi torksuz motorları dayanmıyorsa fordlara hiçç dayanmazdı İngiliz yapmış biz yıllarca eskitemedik koca fordları tam bir mühendislik harikası Ford traktör
Ford bizde 17 sene kullandık motorun dibi cefakar ve sağlam makina helal olsun..

Black.Boyss.37 link=topic=40964.msg902946#msg902946 date=1404073671' Alıntı:
bilmiyorum hiç fordu soktunmu ama forddaki cer fiatlara benzemez tek bir tane cer dişlisi vardır oda karpuz göbeği denen yerde koca yapılı bir dişlidir. Aslında fordlar düz akis amaa içine yerleştirmiş ceri ingiliz muhendisi buda fordun babalığı :)

Ford u evin onunde kendimiz rektefe ettik a dan z ye elimizdende kac tane ford gecti daha ford da cer oldugunu yeni duyuyorum anlş-*s

Mustafa 66 link=topic=40964.msg902953#msg902953 date=1404074467' Alıntı:
Ford u evin onunde kendimiz rektefe ettik a dan z ye elimizdende kac tane ford gecti daha ford da cer oldugunu yeni duyuyorum anlş-*s
adamlar takmışlar öyle bir dif sistemi görmedim ne şitayir ne John deere ne Fiat nede mf bozulmuyor o kovanların içi tıklım tıklım parça dolu boşuna demiyorlar Ford arkası ağar diye 8 tane disk koymuşlar yağlı frene :)

Black.Boyss.37 link=topic=40964.msg902957#msg902957 date=1404074774' Alıntı:
adamlar takmışlar öyle bir dif sistemi görmedim ne şitayir ne John deere ne Fiat nede mf bozulmuyor o kovanların içi tıklım tıklım parça dolu boşuna demiyorlar Ford arkası ağar diye 8 tane disk koymuşlar yağlı frene :)

Ford un agirligindanda saglamligindanda cekisindende supem yok zaten ama cer olup olmadigi konusu hala bi soru isareti ne nette nede baska bi yerde ford da cer olduguna dair hic bir bilgi yok duymadim bile hic fordda cer var dyeni :S

Mustafa 66 link=topic=40964.msg902959#msg902959 date=1404075068' Alıntı:
Ford un agirligindanda saglamligindanda cekisindende supem yok zaten ama cer olup olmadigi konusu hala bi soru isareti ne nette nede baska bi yerde ford da cer olduguna dair hic bir bilgi yok duymadim bile hic fordda cer var dyeni :S
yav bırakın markayı.cer sistemi her motorda vardır olmak zorundadır.sizin o fiatlarda cer zannettiğiniz şey redüktördür.cer değildir.

Gökhan ÖZKAN link=topic=40964.msg902961#msg902961 date=1404075244' Alıntı:
yav bırakın markayı.cer sistemi her motorda vardır olmak zorundadır.sizin o fiatlarda cer zannettiğiniz şey redüktördür.cer değildir.

Gökhan redüktörü çizerek anlatırsam belki kabul ederiz:D

Yön redüktöründen başla ama, birden eksen redüktörüne girersen kafa almaz..

sebazios link=topic=40964.msg902966#msg902966 date=1404076008' Alıntı:
Gökhan redüktörü çizerek anlatırsam belki kabul ederiz:D

Yön redüktöründen başla ama, birden eksen redüktörüne girersen kafa almaz..
abi çizmeye gerek yok.fiat traktörlerinin arka tekerinin içindeki yuvarlak kutuların içindeki dişliler işte.hızı düşürmeye yararıyor.hatta yan redüktörler pinyon ve cer dişlili yazar fiatlarda.işte o yüzden insanlar sadece fiatlarda cer var zanneder.
halbuki cer denilen şey her motorda vardır.ortakolun bağlı olduğu yerdeki büyük yuvarlakların içinde bulunur.

Gökhan ÖZKAN link=topic=40964.msg902974#msg902974 date=1404076868' Alıntı:
abi çizmeye gerek yok.fiat traktörlerinin arka tekerinin içindeki yuvarlak kutuların içindeki dişliler işte.hızı düşürmeye yararıyor.hatta yan redüktörler pinyon ve cer dişlili yazar fiatlarda.işte o yüzden insanlar sadece fiatlarda cer var zanneder.
halbuki cer denilen şey her motorda vardır.ortakolun bağlı olduğu yerdeki büyük yuvarlakların içinde bulunur.

Gökhan ' ım cer ve redüktör konusununda ısrar eden arkadaşlara atfen espri yapmıştım.

Bu arada gerçek terminolojideki çer dişlisi hiçbir traktörde yoktur.

'Cer' kelimesi İngilizce 'gear' yani 'dişli' kelimesinden türkçeye geçmiş bir tanımlama. Yani dişli her traktörde vardır ama bahsettiğin redüköre 'cer dişlisi' denmesi hatalı bir kullanımdır. Maalesef 'jilet' gibi o da dilimize yapışmış ve artık ayrılması zor görünüyor.

Terminolojide ise asıl 'cer dişlisi' tankların (yada diğer paletli araçların) en önünde bulunan ve palete hareketini veren büyük 'dişli ' yi ifade eder.

Tek çeker bir traktöre palet takıldığını düşün. Bu durumda arka tekerleğin olduğu yere konulacak büyük dişliye 'cer' dişlisi denebilir.

abi çok afedersiniz ama ben bi halt anlamadım :S zuha-*-s kimisi iyidir diyo kimisi kötüdür diyo. bence bi anket yapak ya ok-*-s

Ben 540 Fıat ı çok boşa atıp kullanmıştım .
Aynı şekilde 65 46 Fıat ı çok boşa attım bir sorun yaşamadım .
Zararlı yağlama yapamaz diye söylenti duymuştum.
Eskiden beri cer dişli deriz başka ismi olsada duymadım , Yılmaz ve Gökhan güzel açıklamış.
Ben daha önce 3 adet fıat kullandım şimdi tümosan kullanıyorum .
Fıat ların küçük serilerinde 80 66 ya kadar tekerlekten cer pek sorun olmadı .
80 66 dan büyüklerde tekerlekten cerde aksın kısalığı aks iki parça olduğu için sorun oldu ağır ekipmanlarda.
Yeni Avrupa NH ler düz aks zaten çerler içeride aks bütün .
Bu düz akslı sistem daha iyi bence , tekerlekten içeriye kadar aks bütün.
Dişlinin içeride yada tekerlekte olması arka aksın sağlamlık ve selameti açısından önemli , traktör en çok yükü arka aksta taşır, benim görüşüm böyle.

Gökhan ÖZKAN link=topic=40964.msg902947#msg902947 date=1404073896' Alıntı:

Bilgiler için tşk Gökhan abi.Redüktör dediğin şeylerden bizim landinide de var.(bende şu ana kadar cer olarak biliyordum.)

dayımın 640 ile öyle bir hata yaptım dişli kırmış 5 km yolu takviye ile gitmek zorunda kaldım

Hiçbirşey olmaz zaten fiatlar nh ler boşa atınca akmıyor motorlar cer dişlisine gelince güç kazanmak için yapılan redüktörlerdir. cer dişlisi daha farklı kubota ve ls lerin önlerde cer dişlisi var işte o cer dişlisi fiyatlarda ki redüktör sadece diğer traktörlerde diferansiyel içinde fiyatlarda dışarıda

3 sene önce açılmış konu nerden hortladı arkadaşlar