Çiftçi buğdayda, kilo başına 70 kuruş, artı prim istiyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, 'Türk çiftçisinin buğdayda 2008 yılında istediği fiyat, kilogram başına 70 kuruş, artı primdir' dedi.
Yetkin, masasına koyduğu buğday başakları ve ekmekle düzenlediği basın toplantısında, yeni sezonda buğday hasadının başlaması, artan mercimek fiyatları ve 'sahte girdi sektörü' ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Önemli hububat üretim merkezi Çukurova Bölgesi ' nde hububat hasadının başladığını ifade eden Yetkin, bu yıl 18,5 milyon ton buğday üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.
Türkiye ' nin yıllık buğday ihtiyacının yaklaşık 18 milyon ton olduğuna dikkati çeken Yetkin, bu durumda 2008 ' de buğday ithalatına gerek kalmayacağını kaydetti.
Yetkin, bu yıl Türkiye ' ye yetecek buğday üretiminin gerçekleşmesine rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan 'Yılın 12 ayı boyunca buğday ithal etme yetkimiz var' şeklinde açıklamayı hayretle karşıladıklarını, ürün varken ithalat yapılmasının anlamsız olduğunu söyledi.
Buğdaya verilen primlerin kaldırılacağı söylentilerinin olduğunu anlatan Yetkin, 'Bunu düşünmek bile istemiyorum. Prim sistemi üretimi kayıt altına almak demektir. Kaldırılması çok yanlış olur' diye konuştu.
Türk çiftçisinin, yüksek girdi fiyatları nedeniyle çok zor şartlarda üretim yaptığını ifade eden Yetkin, şöyle konuştu: 'Çiftçi artık tarlasına daha az tohum, daha az gübre, daha az ilaç atarak, sürdüğü alanı daraltarak, zor şartlarda üretim yapıyor. Türk çiftçisinin buğdayda 2008 yılında istediği fiyat, kilogram başına 70 kuruş, artı primdir. Geçen yıl bu rakam 47 kuruştu. Bugün Çukurova ' da tüccar, buğdayı çiftçiden 60 kuruşa alıyor. Bu durumda TMO en az 60 kuruşla piyasaya girmeli.'

Mercimek fiyatındaki artış
Mercimek fiyatlarında son zamanlarda büyük artışlar yaşandığını ifade eden Yetkin, Ocak ayında 1,6 YTL olan mercimeğin şimdi piyasada ortalama 4 YTL ' den satıldığını kaydetti.
Kırmızı mercimek üretiminde birinci sırada yer alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde kuraklık dolayısıyla rekolte kaybının yüzde 90 ' ın üzerinde olduğunu ifade eden Yetkin, Türkiye ' nin mercimek ithal etmekle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Bu noktada, TMO ' nun devreye girmesi gerektiğini belirten Yetkin, 'TMO, çiftçilerin elindeki mercimeği alsın. Yetmez ise ithal etsin. Böyle giderse mercimek fiyatı ağustos ayında iki katına çıkar' dedi.
Yetkin, son günlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde birilerinin pikaplarla çiftçilere ucuz tohum, gübre, tarımsal ilaç adı altında kömür tozu ve kum sattığı yönünde bilgiler aldıklarını, bölgedeki çiftçilerden de bu yönde şikayetler olduğunu söyledi.
Bu konuda çiftçileri uyaran Yetkin, güvenilir yerlerden alım yapılmasını istedi
 

Benzer Konular