Bana da cevap hakkı doğdu kimse kusura kalmasın.
Dr,avukat,öğretmen herkes işini yapsın, başka işe karışmasın demek haksızlıktır.O zaman bizim köyden çıkan felsefe öğretmeni,sağlıkçı hatta savaş uçağı pilotu çocuklar köye ayak basmasınlar,babalarına yardım etmesinler.Çiftçilikle uğraşmanın şartı sadece ziraat veya veterinerlik okumak olsun(zaten köydeki bütün çiftçiler veteriner veya ziraat mühendisi

).Babaları da rahmete gidince toprakları işlenmesin mümkünse yabancılara satılsın.Çünkü gençlerin tamamına yakını üniversite okuyor ve bitiriyor.
Bizim köyde de bana takılırlar, herkes kendi işini yapsın diye.Bende onlara ''ben bu köye helikopterle inmedim,paraşütle atlamadım,50 yıldan fazladır burdayım''diyorum.Ben gelmezsem arazimi onlar işleyecek çünkü.Akrabamız olup,köye her sene gelen ama tarlalarının yerini tam olarak bilmeyende var benim gibi tarla sınırındaki bir metrelik çıkıntının yerini bilende var.
Soğan tarımı gibi ağır bir işi ist.dan gidip gelerek,25 dekarlık bir yerde ,köy ortalamasının çok hafif üstünde verimle tamamladım (trakkulupte paylaştım).Bizim köylüler ziraat fakültesini bitirip soğan konusunda master yaptılarda ben yapamadığım için mi soğan ekemeyeceğim?
Komşu köyden bir öğretmen arkadaş 200 dekar yeri İst.dan gidip gelerek pancar dahil ekiyor(birçok kere beraber seyahat ettik),diğer bir arkadaşım( hem de jinekolog) yine gidip gelmeyle 300 dekar civarında susuz tarım yapıyor.Yani bizim gibiler (toprağından kopmamış,işi zamanında kapmış,gerekli mekanizasyona ve birikime sahip kişiler) etrafımıza iyi örnek bile oluyoruz.Köyde oturanlar çocuklarına bizleri örnek gösteriyorlar.
İlgisiz kişilerin (o bölgeye tayinle gelmiş memurlar,sonradan yerleşen tarım dışı işi olanlar vb) tarım ve hayvancılık konusunda işe girişmeleri konusunda hemfikirim, girmesinler. Ama bunu kendilerinin iyiliği için yazıyorum çünkü başarılı olmaları hemen hemen imkansız.Benim oto tamirci dükkanı market,kasap,ayakkabı dükkanı açıp başarılı olmamamı beklemem gibi bir durumun aynısı olur.Bizim bölgede de çok örneğini gördük.
Tarım sevgidir,sevgi sorgulanamaz.Sistem çıktığından beri ÇKS'li bir çiftçiyim.Esas mesleğim dışında bir mesleğim daha olduğu için onur duyuyorum.Becerebilen herkese de tavsiye ederim.