Çiftçiler Gübre ve Mazot Fiyatının Yüksek Olmasından Dertli


Yozgat ' ta bahar mevsiminin gelmesiyle ürünlerine gübre atmaya ve tarlalarını sürmeye başlayan çiftçiler, gübre ve mazot fiyatlarının çok yüksek olmasından yakınıyor.

Mazot fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğinden dolayı traktörlerini çalıştıramaz hale geldiklerini belirten çiftçiler, Başbakan Erdoğan ' a seslenerek, çiftçilere sahip çıkmasını istedi.

Yozgat ' ın Lök Köyünde, tarlasına gübre atan Kemal Ertuğrul isimli çiftçi, gübre ve mazot fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, 'Kilosu 48 kuruşa buğday sattık, litresi 4 liraya mazot alıyoruz. 10 Kilo buğday satacaksın ancak bir litre mazot alacaksın. Yine gübrenin fiyatı çok yüksek, 2 ton buğday satıp bir ton gübre alıyoruz. Çiftçi çok perişan, Başbakanımız çiftçiye sahip çıkmasını istiyoruz' dedi.

Bahattin Cankurtaran isimli çiftçi de mazot ve gübre fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı zarar ettiklerini belirterek, 'Köylü Milletin Efendisidir deniyor, artık efendilik bitti. Mazotun gübrenin fiyatı çok yüksek. Biz devletten tohumluk buğdayın kilosunu 70 kuruşa alıyoruz, ürettiğimiz buğdayı 48 kuruşa satıyoruz.

Çiftçi şuanda arazi boş kalmasın diye ekiyor. Geçen yıl 7 bin liralık masraf yaptık 9 bin liralık buğday sattık. Bunun yanında kendi çalıştığımızın karşılığı yok. 2 Bin lira ile çiftçi nasıl geçinecek, tekrar ekinini nasıl ekecek, tarlasını nasıl sürecek. Başbakanımızın artık çiftçiye sahip çıkmasını istiyoruz' diye konuştu.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, ilde bu yıl kış mevsiminin oldukça ağır geçtiğini, bahar mevsimin gelmesiyle çiftçilerin gübre atımına başladığını söyledi.

Yozgat il genelinde 5 milyon 500 bin dekar ekilebilir arazi bulunduğunu ifade eden Açıkgöz,'Önümüzdeki günlerde ekin ilaçlama yapılacak. Bunun yanı sıra nohut ve pancar ekimi devam ediyor.

2012 Yılı için güzel bir yıl geçmesini diliyorum. İlimiz üretimle uğraşan bir ildir. Yozgat nüfusunun yüzde 74 ' ü tarımla geçimini sağlamaktadır. Yozgat ' ımızın milli hasıladan gelirinin yüzde 74 ' ü tarımdan geliyor, bu yüzden bizim için çok önemlidir' dedi.

Mazot fiyatlarının çok yükseldiğini ve çiftçinin zor durumda olduğuna işaret eden Açıkgöz, 'Özellikle mazota gelen zamlar çiftçiye büyük bir darbe oldu ve girdimiz aşırı derecede yükseldi. Son 6-7 yıldır tonu 480-500 lira arasında buğday satıyoruz. Girdi yüksek, ürün düşük olursa çiftçimiz haliyle zarar ediyor. Mazotun litresi bugün 4.08 Lira ' dır. Çiftçinin bu mazotu alıp tarlasını sürecek gücü kalmamıştır. Hükümetin buna bir çözüm bulması gerekir' diye konuş
 
Ynt: Çiftçiler Gübre ve Mazot Fiyatının Yüksek Olmasından Dertli

Buğday fiyatlarına sübvanse yapılmazsa yukarda anlatıldığı gibi boş kalmasın diye eken çiftçiler ekmeyeck. Ekmeklik unu ithal etmeye başlayabiliriz. 2008 de süt fiyatlarında yaşanan dip fiyatlar binlerce ineğin mezbahada kesilmesine sebep oldu, o ineklerin eksilmesi de hayvan artış sayısını azalttı ve hala hayvan ithal ediyoruz . bu ülkeyi hayvan et ithal ettiriyolar. Yakında buğdayın anavatanı buğday yetersizliğinden dolayı buğday ithal ederse geri dönüşü 3-4 yılı bulur. Bişeyi de olmadan görsün bakan.
 
Ynt: Çiftçiler Gübre ve Mazot Fiyatının Yüksek Olmasından Dertli

Güzün DAP pahalıydı,gittik aldık etkisi bile geçti,mazot 3,5 liraydı gittik aldık çoktan bitti.Şimdi sene döndü 2012 oldu bahar geldi,33lük pahalı 850 lira dedik,yine gittik aldık eve bile getirdik.yarın birgün gidip paşa paşa 4 liradan mazotumuzu da alacaz.Ne demişler sene olur 2013-14 ... fark etmez,bu devran böyle döner :)
 
Sene oldu 2021-22

2-3 ton buğday 1 ton gübre alıyor.
2-3 ton buğday 1 ton mazot alıyor.

Kimyasal Gübre ve Petrol üretimi Paris iklim anlaşması gereği kısıtlandı, az üretilir oldu.
Maliyetler had safhada yükseldi. Çiftçiler zar zor gübre atar oldu. Buğday için Rusya'nın Ukrayna'nın kapısını aşındırmaktayız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Benzer Konular