Çiftçilerin kulağı sıfır faizli kredi için Bakanlar Kurulu'nda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ziraat Bankası’nın sıfır faizli yatırım kredilerine başvurunun çok fazla olması yüzünden, Ağustos 2011 ' den itibaren başvuruları değerlendiremediğine dikkat çekti.

Ayrıca çiftçilerin bu yıl düşük faizli kredi kullanmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının da henüz yayımlanmadığını kaydetti.

TZOB ' tan yapılan yazılı açıklamada, çiftçilerin, 2004 yılından itibaren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ' nden kullandıkları kredinin faiz oranlarının devletçe sübvanse edilerek indirildiği, böylece üreticilerin düşük faizle daha rahat kredi kullanma imkanına kavuştuğu kaydedildi. Düşük faizli kredi uygulaması için ayrılan kaynağın 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 46 artırılarak 776 milyon liraya çıkarıldığına işaret eden birlik, açıklamasında; kredi faiz oranlarının indirilmesine yönelik bütçeden ayrılan kaynağın yükseltilmesiyle kullandırılan kredi limitlerinin de yükseltildiğini, 2011 yılında çiftçilerin yüzde 0-5 faiz oranlarıyla kredi kullanabildiklerini anlattı.

Ancak 2011 ' in Ağustos ' undan itibaren, Ziraat Bankası’ndan yatırım kredisi kullanımında sorun yaşandığı belirtilen açıklamada birlik başkanı Şemsi Bayraktar ' ın şu ifadelerine yer verildi:

“Ziraat Bankası, sıfır faizli yatırım kredilerine başvurunun çok fazla olması nedeniyle kaynağı yetersiz kaldığından başvuruları 2011 yılı Ağustos ayından itibaren değerlendiremedi. Bu durum kullanacağı krediye güvenerek yatırıma başlayan üreticilerimizi oldukça mağdur etti. Çiftçilerimiz 2011 yılı Ağustos ayından bu yana düşük faizli kredi kullanabilmek için bekliyor. 6 Şubat 2012 tarihine gelmemize rağmen bu yılı kapsayacak Bakanlar Kurulu Kararı henüz yayınlanmadı. Karar yayınlanmasının ardından Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredi kullandırabilmesi için uygulama tebliği yayımlanacak. Bu durum kredi kullanabilme süresini daha da uzatıyor. Bu sürenin uzamasıyla çiftçilerimiz diğer bankalardan yüksek faizli kredi kullanmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla bu destek artırılırken, diğer kamu bankalarını da kapsaması sağlanmalı
 
Ynt: Çiftçilerin kulağı sıfır faizli kredi için Bakanlar Kurulu'nda

aralık ayından beri kredi gelcek diye bekliyoruz .. imzalar atıldı kredi onaylandı 2.5 aydır tık yok para gelcek bize verceklerde ölme e$$eğim ölme martı çok rahat bulucak normal kredileri bile ..
 

Benzer Konular