çiftçilikte nasıl kazanırz.

Ynt: çiftçilikte nasıl kazanırz.

CENGER link=topic=49666.msg617055#msg617055 date=1343321757' Alıntı:
birlik olmak kooperatifler kurmak. mevcut sistemde gücünüz yoksa mağdursunuz. güç birlikten doğar. şahsi fikrimdir saygılar..

dedıgıne katılıyorum..

Bizim memlekette kesinlikle çiftçilik 2. meslek olmalı yoksa bi tarafımız açıkta kalır...Ben memurum babam marangoz çiftçiliği keyfi yapıyoruz çiftçilikten kazanabilirsek ne ala kazanamazsak amenna diyip avunuyoruz...

alim1903 link=topic=49666.msg739294#msg739294 date=1367615961' Alıntı:
ucuz mazot kullanırsan mekanik sisteme ağırlık verirsen kazancın artar diye düşünmekteyim

bu ulkede ucuz mazot mu var ya sen de öle bı yazmıssın kı dunyada en pahalı akaryakıtı ve sıgarayı kullanan ulkeyız gurur duyak lazım grin-*-s

bu ulkede ucuz mazot mu var ya sen de öle bı yazmıssın kı dunyada en pahalı akaryakıtı ve sıgarayı kullanan ulkeyız gurur duyak lazım

var var katırlarla getirilirken vurulupta (kaçakçılık yaparken) üzerine birde para ödediğimiz var ya.

tabi herkez işine geldiği gibi yorumluyor şehirler arası otobüslerde,kamyonlarda,iş makinalarında , 10 numara yağ , yapma mazot kullanmayan kaç kişi vardır siyasete girmeyelim

Kazanmamız için çeşitli yöntemler uygulayabılırz ama bence en önemlisi doğru traktör seçimi. Zamanında traktörlere verilen 2-3 ev paraları yıkmış hep küçük çiftçiyi. Bence halende öyle. Bizde traktör hep büyükten küçüğe gitmiş. Görülen iş aynı yakıt az alırken verdiğin fiyat az. Sırasıyla Mf 175 > Enter 654s > Fiat 540 > Fiat 480. Şimdi 540 amcamların onlar koy ıle fazla ılgılenmıyorlar onların işlerini biz yapıyoruz. 480 yetiyor aynı şekilde zamanında 540 ortakmış gene 2 ayrı evın işini görmüş. Şimdi görüyorum 100-150 dekara 70-80 hp ve hatta daha yukarı alanlar var. Tamam yenilikçi olmak iyidir ama eski köye yeni adet getirmek her zaman olumlu sonuç vermeyebilir. Özellikle benim görüşüm 65hp ve üstü bir traktör varsa mutlaka ufak bir traktör bulundurmaktır. Komşumuzda bir 640 var bir 3000 ford var işini çok rahat goruyor ot biçme ufak tefek pazar yolculukları vs. hepsini ford ile yapıyor 640 ta ağır işlere koşuyor. Yakıttan hiç derdi yok şuanda. Aynı şekilde dayımda 480 ve ford vardı 3600. O zaman o kadar rahattıki köyde en büyük traktör 286g iken dayım kral gibi hissediyordu kendini. Sonra ikisini verip bide üste 5 bin verip Mf 266 gold aldı. 266 Yakıtı yaptığı işe ve çekişine göre normal ama bize göre çok. Hem 2 traktörü varken 1 traktör sahibi oldu hem borca girdi hemde alet edevat sıkıntısı cekıyor suanda. Yani diyeceğim gereksiz yere büyük traktör kullanmanın bir anlamı yok bence. Ki büyük traktör gerekli ise bile bir tane ufak traktör bulundurulması düşüncesindeyim

Şahsen şuan gördüğümüz işin 2 katını mf 135 ile görebiliriz. Taki çiftçiliği 1. meslek halıne getırıp kira ile yer ekme durumum olursa gene 2. el maks. 70 hp bir traktör düşünüyorum. Gerisi fasafiso :)

çiftçilikte nasıl kazanılır bu devirde bilinmez ama bilinmesi gereken önce bi kazık yemeden doğru yolu bulamıyoruz, komşuda var bendede olsun düşüncesi ile geriye gidiyoruz örneğin 40 bin tl lik çift çeker bi traktör iş görürken hemen hemen aynı güce sahip sıfır traktörü 90-100 bin tl ye alıyoruz sonrasındada arkasına 15-20 bine ekipman ve bunların faizi ile birlikte olmayan 65-75 bin tl yi harcıyoruz sonrada bankalara üretiyoruz mazotu gübreyi veresi alıp faiz yiyoruz böyle olduğu sürece kazanamayız. traktöre vereceğimiz para yerine alabiliyorsak mallığına alamıyorsak kira ile tarla işleyerek gelir arttırmalıyız traktör ekipman alıp gider değil.

Şimdi okuyan arkadaşlarımız düşünebilir sen bu söylediğini yapabildin mi diye hayır yapamadım iş işten geçtikten sonra akıl başa geliyor :)

FEHİM link=topic=49666.msg739327#msg739327 date=1367640693' Alıntı:
bu ulkede ucuz mazot mu var ya sen de öle bı yazmıssın kı dunyada en pahalı akaryakıtı ve sıgarayı kullanan ulkeyız gurur duyak lazım

var var katırlarla getirilirken vurulupta (kaçakçılık yaparken) üzerine birde para ödediğimiz var ya.

haklısın onu unutmusum bak ama bız o insanlardan değiliz . aslında yere dusune bı tekmede bızım vurmamız lazım ama yapmıyoruz boyle hukumete boyle ..... yapmak lazım ama yapmıyoruz.

biçerdöver ve balya makinasıyla kazancım nasıl olur? bu senede fiğ işine giriceğimiz için yaklaşık 2000 3000 balyada fiğde bağlıcam kendimize onun içinde iyi olmuş olur. 3000dönüm buğday 2000 dönüm ayçiçeği biçsem biçtiğim buğday yerlerinin saplarını ben alsam kazancım nasıl olur?

doktorsihirbaz link=topic=49666.msg751917#msg751917 date=1370970347' Alıntı:
biçerdöver ve balya makinasıyla kazancım nasıl olur? bu senede fiğ işine giriceğimiz için yaklaşık 2000 3000 balyada fiğde bağlıcam kendimize onun içinde iyi olmuş olur. 3000dönüm buğday 2000 dönüm ayçiçeği biçsem biçtiğim buğday yerlerinin saplarını ben alsam kazancım nasıl olur?

Bilader ben sana dedım sana bı bıcerdover bırde balya makınesı lazım eger kardesın veya abın veyahut baban calısabılır durumdaysa paraya para demeesssınız ok-*-s sen bıcersın bıcerle baban balyalar veya baban bıcer sen balyalarrsın bence sana bu ıkı makıne şart ok-*-s inan cok para kazanırsın ama makınelerın yolda bırakmıyacak bır sekılde olması gerekıyor ornek verıyorum bı yere arızalanınca hemen arızayı onarman gerekıyor.

tumosannn link=topic=49666.msg751918#msg751918 date=1370970850' Alıntı:
Bilader ben sana dedım sana bı bıcerdover bırde balya makınesı lazım eger kardesın veya abın veyahut baban calısabılır durumdaysa paraya para demeesssınız ok-*-s sen bıcersın bıcerle baban balyalar veya baban bıcer sen balyalarrsın bence sana bu ıkı makıne şart ok-*-s inan cok para kazanırsın ama makınelerın yolda bırakmıyacak bır sekılde olması gerekıyor ornek verıyorum bı yere arızalanınca hemen arızayı onarman gerekıyor.
tarlaları babamla beraber işliyoruz zaten abim kardeşim falan yok tek çocuğum :) babamı biçer işini sokmam ama balya bağlayabilir biraz söve söve yapar ama iyi yapar diye düşünüyorum :) olmadı köyden birini kullanması için tutarım 1 balya makinasıyla günde kaç dönüm balya bağlayabilirim? balya işine girdiğimde adam tutmak yerine 398e çıkartık takılabilen ön yükleyici yaptırıcam ön yükleyicinin ucunada balya toplama yükleme ataçmanlarından alırım daha rahat olur ataçmanlar şunlar ve videosuda var. http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-is-makinesi-satilik-balya-toplama-ve-yukleme-atasmani-8-er-toplama-127988767/detay
Bağsan Hidrolik balya toplama ve yükleme ( mehmet yavaş : 0546 938 23 40 )

gocabolulu link=topic=49666.msg751968#msg751968 date=1370982256' Alıntı:
Makinalar güzelmiş vede çok kullanışlı..
evet makina gayet güzel tek sorun ön yükleyici ama onuda 2 .el falan alınabilir aslında bu ataçları işini bilen sanayide bir usta yapabilir ben 8li balya sistemini çözdüm ustaya tarif etsem yapabilir :)

doktorsihirbaz link=topic=49666.msg751921#msg751921 date=1370971550' Alıntı:
tarlaları babamla beraber işliyoruz zaten abim kardeşim falan yok tek çocuğum :) babamı biçer işini sokmam ama balya bağlayabilir biraz söve söve yapar ama iyi yapar diye düşünüyorum :) olmadı köyden birini kullanması için tutarım 1 balya makinasıyla günde kaç dönüm balya bağlayabilirim? balya işine girdiğimde adam tutmak yerine 398e çıkartık takılabilen ön yükleyici yaptırıcam ön yükleyicinin ucunada balya toplama yükleme ataçmanlarından alırım daha rahat olur ataçmanlar şunlar ve videosuda var. http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-is-makinesi-satilik-balya-toplama-ve-yukleme-atasmani-8-er-toplama-127988767/detay
Bağsan Hidrolik balya toplama ve yükleme ( mehmet yavaş : 0546 938 23 40 )
Fena değilmiş sanki balya toplama makinasından daha akıllıca birşey,her türlü arazi koşulunda iş görür

fiğ balyasını hemen satabileceğim biyer olsa sözleşme falan yapsam bütün yerleri fiğ eker sonrada ayçiçeği ekip şuan kazandığımın 2 katını kazanırım ama okadar balyayı alacak yeri nerden bulcam :) 950 dönüme fiğ eksem dönümden 20 balya alsam 19bin balya yapıyor :)

doktorsihirbaz link=topic=49666.msg752116#msg752116 date=1371044242' Alıntı:
fiğ balyasını hemen satabileceğim biyer olsa sözleşme falan yapsam bütün yerleri fiğ eker sonrada ayçiçeği ekip şuan kazandığımın 2 katını kazanırım ama okadar balyayı alacak yeri nerden bulcam :) 950 dönüme fiğ eksem dönümden 20 balya alsam 19bin balya yapıyor :)
950 dönüm fiği balya yapabilecek,hak edebilecek teşkilat öyle her babayiğin harcı değil :) davulun sesi uzaktan hoş geliyor ancak bizim çevremizde de ekin arpa gibi sandılar 200-250 dönüm ektiler,10 gündür yağmurdan kurtarıp da balya yapıp taşıyamadılar tarladan.