Claas Axion 930 Türkiye'de...


Seçici, kaliteli, teknolojik
14 Temmuz 2014 Pazartesi - 11:30

Aile şirketi olarak çalışmalarına devam eden adil Aka Tarım Ürünleri, son olarak Enka Pazarlama ' dan Claas Axion 930 traktör satın aldı






İzmir tarımsal çeşitliliğin en fazla olduğu bölgelerin başında geliyor. Meyveciliğin yanı sıra tarla tarımının da yapıldığı bölgede, hayvan çiftliklerinin sayısının da artış göstermesi çeşitliliğin ve tarıma yapılan yatırımın artmasını sağlıyor. İzmir Bayındır merkezli Adil Aka Tarım Ürünleri ' de bölgedeki ciddi yatırımcılar arasında yer alıyor. Aile şirketi olarak çalışmalarına devam eden firma, son olarak Enka Pazarlama ' dan Claas Axion 930 traktör satın aldı

İzmir ' de pamukçuluğun sıkıntıya girmesiyle birlikte tarımda tercih edilen ürünlerde değişiklik göstermeye başladı. Bölge ikliminin de uygun olması nedeniyle mısır, pamuk ekiminden vazgeçen çiftçilerin ilk tercihleri arasına girdi. Zamanla bölgede ikinci ürün olarak yoğun şekilde tercih edilmeye başlanan mısır, özellikle arazisi olan müteahhitlerin vazgeçilmez ürünü durumuna geldi. 1990 ' lı yılların ortasından itibaren özellikle hayvancılıkla uğraşan işletmelerin bölgedeki çiftçilere talebi üzerine başlayan mısır üretimine kayıtsız kalmayan Erdem ve Eren Aka kardeşler, arazilerinin bulunduğu Canlı semtinde mısır üretimini ilk olarak başlatan kişiler oldu. Silajın o dönemlerde maliyet olarak yüksek olduğuna dikkat çeken Eren Aka, zamanla fiyatların gerilediğini söyledi. Rekabetin de zamanla arttığını ve son dönemde bilinçsiz bir hal aldığını belirten Aka, özellikle bu işleri bilmeden, tepeden inme şekilde yatırım yapanların zamanla sorun yaşadıklarını bildirdi. Yeni yatırımcıların işleri kendilerinin kontrol etmemesinin de sorun yaşamalarında önemli paya sahip olduğunu ifade eden Aka, ilk günden beri işleri kontrol ettiklerini ve sürekli işin içinde olduklarını söyledi.

Ağırlık yoncaya kaydı

Bin 700 dekar arazide tarım yapan Aka kardeşler 2003 yılından sonra yine hayvancılık işletmelerinin talebi üzerine yonca üretimine de ağırlık vermişler. Özellikle son 4 yılda arazilerin büyük bir kısmında yonca tarımı yaptıklarını dile getiren Erdem Aka, yaklaşık bin 300 dekar arazide yonca ürettiklerini söyledi. Fazla arazinin işletmenin yanında kaliteli ürün elde etmek için çalıştıklarını ve bundan ödün vermediklerini belirten Aka, kullandıkları tohumlarda da bu anlayış doğrultusunda hareket ettiklerini sözlerine ekledi. Aka sözlerine şöyle devam etti: 'Uzun yıllardan beri müteahhitlik yapıyoruz. Değişik bölgelerde de çalışmalarımız var. Bu sayede hangi tohumun nasıl sonuç verdiğini gözlemleyebiliyoruz. Böylece kendi kullanacağımız tohumu da belirleyebiliyoruz. Değişik markaların tohumlarını kullanıyoruz. Bunun yanında tohum firmaları da arada ziyaret ederek bizimle görüş alışverişinde bulunuyorlar. Böylece ürünün gelişmesi için yapılabilecek şeyleri daha öncesinden konuşuyoruz' dedi.

Daha büyük araziler şart

Aka, Enka Pazarlama ' dan 2012 yılında lk olarak Jaguar 940 ve 960 model silaj makinelerini alarak tanıştıklarının bilgisini verdi.

Bölgedeki arazi yapısının küçük olmasının daha fazla verim elde edilebilmesini engellediğini belirten Eren Aka, 'Bizim kendimize ait 600 dekar arazimiz var. Bunların önemli kısmını kendi imkanlarımızla toplulaştırdık. Ancak geri kalan arazilerimiz farklı boyutlara sahip. Buna yönelik bir çalışma yapılması gerekiyor. Çünkü toplulaştırma, devlet ekonomisini de ilgilendiren bir durum. Bu nedenle çalışmanın bir an önce yapılmasını bekliyoruz' diye konuştu. Bunun mekanizasyon gelişimi anlamında da fayda sağlayacağını ifade eden Aka, bölge arazilerinin büyümesinin çiftçilerin de daha fazla kazanıp makineye yatırım yapmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

Toplamda 4 adet Claas

2014 yılı başında ilk olarak Claas Disco 3200 FC ve Claas Disco 9100 C AS 3 ' lü çayır biçme makinesi modellerini satın aldıklarını ifade eden Aka, sonrasında Claas ' ın Axion 930 model 350 Hp ' lik kademesiz şanzımana sahip traktörünü satın aldıklarını belirtti. Agritechnica 2013 Fuarı ' nda gördükleri traktörü, teknik anlamda araştırdıklarını ve beklentilerini karşıladığı konusunda kesin sonuca ulaştıklarında için satın almaya karar verdiklerini ifade eden Aka, yaklaşık 2 aydan beri kullandıkları traktörden memnun olduklarını söyledi. Makine alımlarında kendileri için önemli olan noktanın servis ve yedek parça olduğunu söyleyen Aka, Claas ' ın Enka Pazarlama ' ya geçmesiyle birlikte gündemlerine gelen bir marka haline geldiğini kaydetti. Enka Pazarlama ' nın satış sonrası hizmetler anlamındaki çalışmalarının Claas ' ı takip etmelerinde etkili olduğunu belirten Aka, Enka Pazarlama ' dan 2012 yılında lk olarak Jaguar 940 ve 960 model silaj makinelerini alarak tanıştıklarının bilgisini verdi.
 
Ynt: Claas Axion 930 Türkiye'de...

Hayırlı olsun gule gule kullansınlar kazasız belasız.Bızım tırtıkalelerıde aka tarım bıçtı jaguarla sılaj yaptılar baska bır fırmaya çalışkan başarılı durust arkadaslar basarılar dılıyorum.
 

Benzer Konular