[video=youtube;IO68y3XPcfA]https://www.youtube.com/watch?v=IO68y3XPcfA[/video]
Traktörmetre 2.Sezon 3.Bölüm Deutz - Fahr 5120C
İyi seyirler...
Traktörmetre 2.Sezon 3.Bölüm Deutz - Fahr 5120C
İyi seyirler...
Bu traktörü alan kişi 120hp değil 100hp traktör alıyorum diye düşünsün. Massey Ferguson bayisinde inceleme fırsatı bulmuştum. Sahibi pişman olup 5400 serisi almış yerine. Arka takımı çok zayıf 120hp lik traktöre göre. Hidrolik kolları bağlantıları hep ince kullanmışlar. Dökümleri pütür pütür kaliteli değil. Motorunun torku benzer traktörlere göre oldukça düşük. Traktör İtalya da Same fabrikasında imal edilmiş. Kopartasını yeşile boyayıp Deutz yazmışlar. Almanya'da imal edilen Deutzlar ile hiç alakası yok. Bayide yanında 5400 serisinden bir traktör vardı. 5400 serisi bundan hem sağlam, hem kaliteli, hemde konforlu duruyordu.
Yakindan bende biraz inceledim bu seriyi.torku evet biraz az 110 lugu daha ustun tork konusunda.yalniz ben dokumunun kalitesiz olduguna katilmiyorum.italyada yapildigindan eminmisiniz yapildiysa bile kalitesiz oldugu anlamina gelmez.sonucta ikiside ayni firma ayni hammadde kullaniliyo.kullanmadan bisey demek zor.Bizim insanimiz cok garip bunun sahibi begenmemeis satmis mf almis bi baska biri mfyi begenmez satar deutz alir kimi nh yi satar kimi jdyi kisiye gore degisiyor sanirim
Bir motor beygir gücü kadar değil de üretebildiği tork kadar iş yapar. Aynı beygir gücünde olsalar dahi torku yüksek olan çok daha fazla çeki gücü yaratabilir. Traktörü kullanırkende bu tork devrinde kullanmak hem yakıt ekonomisi hemde performans olarak kullanıcıya büyük fayda sağlar. Evet eminim İtalya Same fabrikasında imal edilmiş. Dökümü ve gövde boyası bana göre özensiz yapılmış bakınca belli ediyor kendini.
İtalya'da üretilen ürünlerin malzemesi ince ve yumuşak kolay eğilip bükülüyor. Bizde Gallignani havalı ekim makinası vardı zamanında onda da ince zincir kullanmışlar hep koptu. Şaseden de eğilme bükülme oluyordu. Gaspardolar keza öyle sanayide şaseden atma kaynaktan sökülme gibi şikayetlerle çok gelen var. İş az ise bu ürünler tercih edilebilir fakat yapılacak işin kalitesi zamanlaması vb unsurlar sizin için önem arz ediyorsa hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
96 model hürlimandada var 60 vites ama mekanik [emoji2]Nh 8 ileri 2 geri vites seçenekli 90.000 ââ��º lik 56 serisi kullanıp çok uygun vitesleri var diyen arkadaşlarım duydunuz mu adam 60 ileri 60 geri vites seçeneği var dedi şunu şurasında vario ya ne kalmış![]()
96 model hürlimandada var 60 vites ama mekanik [emoji2]
60 vites yapana kadar kademesiz yapsalardı. Hidrolik kontrol kolları sanki boşta gibi.
Şahsuvaroğlu getiriyordu önceden değişti mi.SDF Grubu Türkiye'de ki ürünlerini kendi getiriyor distribütör yok diye biliyorum. Zaten Türkiye'de montaj fabrikası da kurdular.
Malzemenin ince/kalın oluşundan sağlamlık hesabı yapmak da çok geride kaldı. Teknoloji gelişti. Ama 40 senedir aynı vites/şanzıman seçeneğini kullanan New Holland traktörlerin halen ülkemizde en çok satan marka olduğunu düşünürsek vatandaşın alışması zor olacak. Bir de CER dişlisi var tabi! Avrupa'da hiçbir firmanın kullanmadığı hatta aynı firmanın avrupa üretim traktörlerinde bile kullanmadığı sisteme bizim milletin hasta oluşu ayrı bir hikaye!
Tork meselesi ise ayrı bir muamma. Motoru, şanzımanı dışarıdan alıp sadece montaj yapan bazı yerli markalar bile Deutz Fahr'dan ve birçok avrupa traktörden daha fazla tork ürettiğini iddia ediyor. Kağıt üzerinde öyle yazıyor yani. Bugüne kadar bu forumda da birkaç defa bu konuyu sordum ve birçok yazı okudum. Ama henüz net bir şey anlamış değilim.