Doktorluktan Tarım ve HAyvancılığa


Sayın hocam ülkede insanların %80 ni sevmediği işleri yapıyor sen doktorlugu bırakıp tarım yapmak istiyorsan saygı duymak gerek tavsiyem kulaktan duyma sözlerle yanlış yönlere gitmeyin uzman işi bilen kişilerden yardım alın yaptıkları işleri yerde görün hayırlı olsun
 
Öncelikle geçmiş olsun. Çok büyük hayvan alımıyla başlamayın bu işe derim. Eğer alt yapınız uygunsa inekle veye gebe düveyle bu işe başlayın derim. Alt yapınız müsait değilse besicilik yapın. Arazi miktarınız da güzel yemin bir kısmını yulaf , arpa, çavdar, fiğ gibi kendiniz yetiştirmeye bakın. Mısır silajı ve yonca bu işin olmassa olmazlarından. Küspe sıkıntınız çok olmaz şeker fabrikasi var zaten kırşehirde. İlk etapta elinizde nakitiniz yedekte olsun. Çok mal almayla çok para kazanılmaz. İşi rayına oturttuktan sonra malınızı istediğiniz kadar artırabilirsiniz.

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
Merhaba Fatih Bey,

Bende genç bir mühendis olarak, uzun süredir ülkemiz tarım ve hayvancılığını araştırıyorum. Dünyanın önde gelen ülkelerini,bu ülkelerin süt ve et üreticiliğine bakış açılarını, iş yapış şekillerini, kaynaklarını etkin ve verimli kullanma yöntemlerini, teknolojiyi kullanma ve bu alanda meydana getirme gayretlerini inceliyorum. Almanca ingilizce bir çok makale,yayın okudum program dergi,youtobe görseli izledim.

İlk olarak ülkemiz tarım ve hayvancılığının başına gelen ülkede hiç bir sektörün başına gelmemiş. Buyük gayret ve vizyonsuz hedeflerle dünyanın en kalitesi,mikroorganizması yoğun süt sıralamasında listeye girmiş, sütün kalitesinin önemsenmediği bir sektör yaratılmış,aynı zamanda et üreticiliği içinde sorun zaten saymakla birmez.

Ben daha önce hiç bir çiftlikte çalışmadım,bu işin içerisinde aktif olarak yer almadım fakat adım adım hikayesi olan bir marka yaratma düşüncesiyle et üreticiliğinde yatırım yapma hevesim var. Çok araştırıyorum inşallah nasip olur.

Şu anda zararına süt tozu üretme politikasının yanlış oldugunu anlayan birisinin çıkmasıyla nasıl bir politika izlenecek çok merak ediyorum.

Türkiyede süt arzı fazlası var.

Şimdi bu aşamada üretilecek sütün en azından bir kısmını katma değerli ürün olarak(en basitinden çiğ süt) satamıyorsan, kaynakları etkin ve verimli kullanamıyorsan, sektörde etkili networke sahip değilsen,kaliteli buzağı üretemiyorsan gördüğüm kadarıyla bu sektörde risk çok fazla.

Sizlerin arasında yeniyim bende bu işlere gönül vermiş değerli grup üyelerinden faydalanıyorum. Bunlar benim gözlem ve araştırmalarla elde ettiğim bilgiler. Her türlü eleştiriye ve bilgiye açığım aynı zamanda sizlerlede tanışmak istiyorum.

Saygılar.
 
Sayın hocam ülkede insanların %80 ni sevmediği işleri yapıyor sen doktorlugu bırakıp tarım yapmak istiyorsan saygı duymak gerek tavsiyem kulaktan duyma sözlerle yanlış yönlere gitmeyin uzman işi bilen kişilerden yardım alın yaptıkları işleri yerde görün hayırlı olsun

Evet haklısınız insanların büyük bir çoğunluğu sevmediği işleri yapıyor.Bazı istatistiklere göre de Tıp Fakültesinden mezun olanların %20 si de doktorluk mesleğini yapmıyor.Doktorluğu bırakma meselesine gelirsekte,benim böyle bir düşüncem hiç bir zaman olmadı.Bu iş keyfilikten çok zorunluluk teşkil etmeye başladı benim için.Ha seversem ve para kazanırsam belki doktorluğu hobi olarak yapabilirim.:)Zaten düşüncelerimi sizlerle de paylaşmamın sebebi fikir alış verişinde bulunmak.Bu işi yapan insanlarla konuşup ziyaret etmek istiyorum. Bakalım süreç nasıl işleyecek.Öneriniz için teşekkürler.
 
Öncelikle geçmiş olsun. Çok büyük hayvan alımıyla başlamayın bu işe derim. Eğer alt yapınız uygunsa inekle veye gebe düveyle bu işe başlayın derim. Alt yapınız müsait değilse besicilik yapın. Arazi miktarınız da güzel yemin bir kısmını yulaf , arpa, çavdar, fiğ gibi kendiniz yetiştirmeye bakın. Mısır silajı ve yonca bu işin olmassa olmazlarından. Küspe sıkıntınız çok olmaz şeker fabrikasi var zaten kırşehirde. İlk etapta elinizde nakitiniz yedekte olsun. Çok mal almayla çok para kazanılmaz. İşi rayına oturttuktan sonra malınızı istediğiniz kadar artırabilirsiniz.

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Sağolun Emrah Bey. Benimde aklımdan geçenler sizin düşünceleriniz gibi.Çok riske girmeden az hayvanla işe başlanılması özellikle gebe düve alımı yaparak başlamak. Kaba yem konusunda çok sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum.İlerleyen aşamalarda ekilebilir araziye göre kaba yem ihtiyacıma göre yem üretimini arttırmak.Küspe sıkıntımız hiç olmaz ama beslenme rasyonun da pek pancar küspesinin yeri yok gibi.dediğiniz gibi çok para yatırmakla çok para kazanılmaz.İşi rayına oturtmak önceliğim sonrasında yatırım la işi büyütmek.
 
  • Beğen
Tepkiler: emrah doğan
Merhaba Fatih Bey,

Bende genç bir mühendis olarak, uzun süredir ülkemiz tarım ve hayvancılığını araştırıyorum. Dünyanın önde gelen ülkelerini,bu ülkelerin süt ve et üreticiliğine bakış açılarını, iş yapış şekillerini, kaynaklarını etkin ve verimli kullanma yöntemlerini, teknolojiyi kullanma ve bu alanda meydana getirme gayretlerini inceliyorum. Almanca ingilizce bir çok makale,yayın okudum program dergi,youtobe görseli izledim.

İlk olarak ülkemiz tarım ve hayvancılığının başına gelen ülkede hiç bir sektörün başına gelmemiş. Buyük gayret ve vizyonsuz hedeflerle dünyanın en kalitesi,mikroorganizması yoğun süt sıralamasında listeye girmiş, sütün kalitesinin önemsenmediği bir sektör yaratılmış,aynı zamanda et üreticiliği içinde sorun zaten saymakla birmez.

Ben daha önce hiç bir çiftlikte çalışmadım,bu işin içerisinde aktif olarak yer almadım fakat adım adım hikayesi olan bir marka yaratma düşüncesiyle et üreticiliğinde yatırım yapma hevesim var. Çok araştırıyorum inşallah nasip olur.

Şu anda zararına süt tozu üretme politikasının yanlış oldugunu anlayan birisinin çıkmasıyla nasıl bir politika izlenecek çok merak ediyorum.

Türkiyede süt arzı fazlası var.

Şimdi bu aşamada üretilecek sütün en azından bir kısmını katma değerli ürün olarak(en basitinden çiğ süt) satamıyorsan, kaynakları etkin ve verimli kullanamıyorsan, sektörde etkili networke sahip değilsen,kaliteli buzağı üretemiyorsan gördüğüm kadarıyla bu sektörde risk çok fazla.

Sizlerin arasında yeniyim bende bu işlere gönül vermiş değerli grup üyelerinden faydalanıyorum. Bunlar benim gözlem ve araştırmalarla elde ettiğim bilgiler. Her türlü eleştiriye ve bilgiye açığım aynı zamanda sizlerlede tanışmak istiyorum.

Saygılar.

Teşekkür ederim Melih Bey.Bende yaklaşık 2 yıldır hem yazılı hemde görsel medya da bu işi okuyup araştırıyorum.Hem mikro planda(kendi yapacağım işte) hem de makro planda(ülke ekonomisi ve iş yatırımı) konusunda makaleler köşe yazıları okuyor.Tartışma programları izliyorum.Ülke de süt fazlası olduğu çoğu mecra da dile getiriliyor.Devlet alternatif çözümler konusunda bir şeyler yapıyor(en azından öyle görünüyor.Et ve süt insanların temel ihtiyacı.Ama girdi maliyetleri yüksek olunca kar edemez duruma geliyor işletmeler.Biraz piyasayı takip ederek işe başlayıp yönlendirmek lazım.Benim hayata bakış açımda herkes yaptığı işi en kalite ve layıkıyla yapması.(ama böyle olmuyor).Kaliteli yapılan her iş şimdi olmasa da zaman geçtikçe daha da kıymeti anlaşılacak.Saygılarla
 
Bence, ülkemizin,doktara ihtiyacı var,tarim hayvancılığı hafif tutarak her iki işi de goturmelisiniz.

Bence ülkemizin kalite insana ihtiyacı var.Sadece hekim olarak değil,kaliteli çiftçiye,kaliteli memura,kaliteli iş adamına,kaliteli işçiye... açıkçası bu ülkenin okuyan araştıran,üreten,ülkeyi bir adım daha ileriye götürecek insana ihtiyacı var.Ne yazık ki son dönem bunu göremiyorum.Ama olacak ümidindeyim.İnsanımız potansiyelinin farkında olsa neler başarabileceğini kendisi bile tahmin edemez.Saygılarla.
 
Fatih Bey...

Kararın hakkında hayırlısı olsun öncelikle.

Birinci husus; hekimliği bırakmayı düşünmene biraz hak veriyorum. Ben de hekimlikten emekli olmaya ramak kalmış biriyim. Önce sağlık memurluğu ile başlayıp... pratisyenlik ve uzman hekimlik yaptım.
Hekimlik çok zor...
Matematikte 2x2 = 4 eder ama... hekimlikte ... nadiren 4 eder. sonuç 3 ile 5 arası değişir.
Hastaların şikayetleri ve tahlil sonuçlarını birbirine benzeyen bir çok hastalık içinden ayırmak kolay değil. Eğer vicdanen çok hassassanız sonradan hatayı farkettiğinizde neden bu işi yapıyorum ki olur. Defalarca bu işi yapmak istemiyorum diye çok söyledim. Çevreme vs.

2. Husus... düşündüğünüz alan... sürekli geleceği olan ve kazanma ihtimaliniz % 99 olan bir dal...
anladığım kadarıyla ailecek iyi durumdasınız. Bu çok güzel bir şey...

Tabi geleneksel yöntemler bile olsa kazanırsınız.
Fakat daha fenni yöntemleri yaparsanız zahmeti az, ürün çok ve kaliteli olur.
Bu işi yapan firmaları önce gezmenizi tavsiye ederim.

Benim böyle fikrim olsa... en az 10 firmayı gezer... fikirler alır... hatta internet video vs ile yabancı şirketleri bile araştırırım. Ekipman temini ve yöntem için

Ben Bolu luyum. Benzer şekilde Abant süt ürünleri isimli bizim yörede bir şirket var. Ürünleri çok güzel... devamlı büyüyor. Yeni bina yer düşünüyor.
Köyleri günlük dolaşıp süt topluyor, tereyağı, yoğurt peynirin her çeşidi... örgülü vs dahil... Çok lezzetli yapıyor.
Hatta bizim köylü vatandaş... el yapımı diye... burdan alıp Abant ta köy ürünleri diye satıyor. o derece kaliteli... Marketlerdeki meşhur markalar halt etmiş yanında...

Bu işi iyi yapan diğer bir firma da Konya şeker... Çumra da kendi besi-süt hayvanı tesisi var. Süt ürünleri çok güzel..

Aklıma gelen bu iki firmayı dolaş fikir al... eminim sana kendi fikirlerini aktaracaklardır seve seve...
Yakın yerler belki rakip olabilir diye ketum davranabilir. Fakat bu bahsettiğim firmalar rekabet düşünmeden yardım eder.


Bence senin için iyi fikir...

Allah Kolaylık versin.
 

Fatih bey daha mutlu olacağınızı düşünüyorsanız hiç durmayın. Ama işin zorluklarını sakın göz ardı etmeyin. Hayırlısı olsun.
Sütçü Simental ile başlarsanız bir adım önde başlamış olursunuz. Ama bulmak zordur çok aşırı talep olduğundan. İyi damızlık sütçü simental bulamazsanız Brown Swiss (montofon) da olur. Onu da bulamazsanız Holstein da olur. Onu zaten kolayca bulursunuz.
Burada çeşitli konularda Simental ırkı ve Simental tohumlama konusunda bildiklerimi paylaşıp, yardımcı olmaya çalışıyorum. Gelen maillere, çalan telefonlara yetişmeye çalışıyorum. Tek amacım bu sektörde bilginin çok eksik olmasının büyük problem olduğunu görüyor olmam.
Zor bir sektör. Birşey yapmaya çalışırsın destekten çok köstek görürsün. Bunun için işim başımdan aşkın olmasına rağmen elimden geldiğince burada birşeyler yazmaya çalışıyorum.
Senin konunu okurken yukarıda bana garip hissettiren birkaç yoruma denk geldim. Yıllardır ilk defa. :) onun için kendimden bahsetme ihtiyacı hissettim.
Benim 50-60 sağmallı bir çiftliğim var. Hepsi Simental. Damızlık ve süt çiftliği. Erkekleri de besiye alıp kestiriyorum. Çok memnunum. Süt konusunda da, et konusunda da avantajları tartışılmaz. Sütünü almak için mandıralar birbiriyle yarışıyor. Et zaten tartışılmaz. Damızlık satışları zaten sorun değil. İnsanlar sıraya giriyor.
Ben ingilizce öğretmeniyim. Bu işe gönül verdim. Simental ırkını sevdim. Üstüne para verseler başka ırk bakmam. Bugüne kadar 15-20 ülke gezdim. Fikrim değişmedi. Avusturya, Almanya zaten sırf Simental. Geçen yıl Hollanda'ya gittim çiftliklerde akbaşlar o kadar yaygınlaşmış ki insanlar Holsteinları Simental ile melezliyor. Ve çok memnunlar.
Fransa'ya gittim, orada Fransız Simentali yani Montbeliarde günden güne yaygınlaşıyor.
Çek Cumhutiyeti, Macaristan aynı şekilde.
Bir çıkarım yok bunları söylemekte. Ben 20 yıldır Simentalciyim. Toplasan 20 tane damızlık hayvan satmamışımdır. Çünkü 2-3 hayvandan çoğaltarak geldim buralara. Ticaret adamı değilim yani.
Hayvan satışı yapmıyorum. Ara ara buzağı falan sattığım oluyor ama zaten yakın çevrem zaten hep takipte, satsam da alsalar diye.
500 hayvanım olsa reklam yapmak durumunda kalabilirdim. Ama yılda 50 buzağım olacak bunlardan 25'i dişi olacak. O 25 buzağı satmak için buralarda reklam peşinde koşçam. Böyle şeyler düşünenler varmış meğerse. :)
Senin vesilenle de bunu öğrenmiş olduk. Açıklamamla konunu dağıttığım için özür dilerim.
Tekrar hayırlı olsun kararın. Başarılar dilerim.
 
Ben kendimi bildim bileli hayvanlar in içindeyim. Jeoloji mühendisiyim , su an çiftçilik yapıyorum. Size nacizaneTavsiyem;
10 hayvandan fazla başlamayın
Paranızı gerek olmadıkça su ortamda betona gömmeyin.
Her ırkın artıları ve eksileri vardır.
Melez ırklar daha toleranslı.
Biz su an yaklasik50 sağmal bakıyoruz , alaca , simental ve montbeliard.
Alaca iyi bakımla para kazandırır. Montbeliard ise yemden daha iyi yararlanır. Ayni ortamda ayni yemi yiyen montbeliard dana ve düve ler alaca dan daha iyi gelişim gösterir. Alacayi hassas ve dengeli beslemek gerekir. Kendi ürettiğiniz slaj , yonca , arpa , yulaf v.s . İle melez irk tavsiye ederim. İnekler bana su an para bırakıyor lakin inekler için ektiğim 150 dekar da pancar veya dane lik mısırla ben buna yakin para zaten kazanırım. Neden yapıyorsunuz derseniz elimizdeki inekler 60 yıllık bir geçmişe sahip ve bizim ortamımıza alışmış hayvanlar. Bunları satıp seneye tekrar başlasam ve yurt dışından 50 inek getirsem ortama uyumsuz olduğu için ya buzağı atar ya hastalanır. En az 5 yılımı götürür. Kıssadan hisse ineklerin kapatma düğmesi yok , çiftçilik hayvancılığın yaninda çocuk oyuncağı. Saygılarımla nacizane fikirlerim.
 
  • Beğen
Tepkiler: simentalci
Fatih Bey...

Kararın hakkında hayırlısı olsun öncelikle.

Birinci husus; hekimliği bırakmayı düşünmene biraz hak veriyorum. Ben de hekimlikten emekli olmaya ramak kalmış biriyim. Önce sağlık memurluğu ile başlayıp... pratisyenlik ve uzman hekimlik yaptım.
Hekimlik çok zor...
Matematikte 2x2 = 4 eder ama... hekimlikte ... nadiren 4 eder. sonuç 3 ile 5 arası değişir.
Hastaların şikayetleri ve tahlil sonuçlarını birbirine benzeyen bir çok hastalık içinden ayırmak kolay değil. Eğer vicdanen çok hassassanız sonradan hatayı farkettiğinizde neden bu işi yapıyorum ki olur. Defalarca bu işi yapmak istemiyorum diye çok söyledim. Çevreme vs.

2. Husus... düşündüğünüz alan... sürekli geleceği olan ve kazanma ihtimaliniz % 99 olan bir dal...
anladığım kadarıyla ailecek iyi durumdasınız. Bu çok güzel bir şey...

Tabi geleneksel yöntemler bile olsa kazanırsınız.
Fakat daha fenni yöntemleri yaparsanız zahmeti az, ürün çok ve kaliteli olur.
Bu işi yapan firmaları önce gezmenizi tavsiye ederim.

Benim böyle fikrim olsa... en az 10 firmayı gezer... fikirler alır... hatta internet video vs ile yabancı şirketleri bile araştırırım. Ekipman temini ve yöntem için

Ben Bolu luyum. Benzer şekilde Abant süt ürünleri isimli bizim yörede bir şirket var. Ürünleri çok güzel... devamlı büyüyor. Yeni bina yer düşünüyor.
Köyleri günlük dolaşıp süt topluyor, tereyağı, yoğurt peynirin her çeşidi... örgülü vs dahil... Çok lezzetli yapıyor.
Hatta bizim köylü vatandaş... el yapımı diye... burdan alıp Abant ta köy ürünleri diye satıyor. o derece kaliteli... Marketlerdeki meşhur markalar halt etmiş yanında...

Bu işi iyi yapan diğer bir firma da Konya şeker... Çumra da kendi besi-süt hayvanı tesisi var. Süt ürünleri çok güzel..

Aklıma gelen bu iki firmayı dolaş fikir al... eminim sana kendi fikirlerini aktaracaklardır seve seve...
Yakın yerler belki rakip olabilir diye ketum davranabilir. Fakat bu bahsettiğim firmalar rekabet düşünmeden yardım eder.


Bence senin için iyi fikir...

Allah Kolaylık versin.

Teşekkür ederim önerileriniz için.Bahsettiğiniz firmalar büyük ve entegre tesisi olan firmalar. Ben o kadar büyük düşünmüyorum şimdilik.yapılabilecek ölçekli etrafımda olan işletmeleri ziyaret ediyorum ve araştırıyorum. Herşey için teşekkür ederim.
 
Fatih bey daha mutlu olacağınızı düşünüyorsanız hiç durmayın. Ama işin zorluklarını sakın göz ardı etmeyin. Hayırlısı olsun.
Sütçü Simental ile başlarsanız bir adım önde başlamış olursunuz. Ama bulmak zordur çok aşırı talep olduğundan. İyi damızlık sütçü simental bulamazsanız Brown Swiss (montofon) da olur. Onu da bulamazsanız Holstein da olur. Onu zaten kolayca bulursunuz.
Burada çeşitli konularda Simental ırkı ve Simental tohumlama konusunda bildiklerimi paylaşıp, yardımcı olmaya çalışıyorum. Gelen maillere, çalan telefonlara yetişmeye çalışıyorum. Tek amacım bu sektörde bilginin çok eksik olmasının büyük problem olduğunu görüyor olmam.
Zor bir sektör. Birşey yapmaya çalışırsın destekten çok köstek görürsün. Bunun için işim başımdan aşkın olmasına rağmen elimden geldiğince burada birşeyler yazmaya çalışıyorum.
Senin konunu okurken yukarıda bana garip hissettiren birkaç yoruma denk geldim. Yıllardır ilk defa. :) onun için kendimden bahsetme ihtiyacı hissettim.
Benim 50-60 sağmallı bir çiftliğim var. Hepsi Simental. Damızlık ve süt çiftliği. Erkekleri de besiye alıp kestiriyorum. Çok memnunum. Süt konusunda da, et konusunda da avantajları tartışılmaz. Sütünü almak için mandıralar birbiriyle yarışıyor. Et zaten tartışılmaz. Damızlık satışları zaten sorun değil. İnsanlar sıraya giriyor.
Ben ingilizce öğretmeniyim. Bu işe gönül verdim. Simental ırkını sevdim. Üstüne para verseler başka ırk bakmam. Bugüne kadar 15-20 ülke gezdim. Fikrim değişmedi. Avusturya, Almanya zaten sırf Simental. Geçen yıl Hollanda'ya gittim çiftliklerde akbaşlar o kadar yaygınlaşmış ki insanlar Holsteinları Simental ile melezliyor. Ve çok memnunlar.
Fransa'ya gittim, orada Fransız Simentali yani Montbeliarde günden güne yaygınlaşıyor.
Çek Cumhutiyeti, Macaristan aynı şekilde.
Bir çıkarım yok bunları söylemekte. Ben 20 yıldır Simentalciyim. Toplasan 20 tane damızlık hayvan satmamışımdır. Çünkü 2-3 hayvandan çoğaltarak geldim buralara. Ticaret adamı değilim yani.
Hayvan satışı yapmıyorum. Ara ara buzağı falan sattığım oluyor ama zaten yakın çevrem zaten hep takipte, satsam da alsalar diye.
500 hayvanım olsa reklam yapmak durumunda kalabilirdim. Ama yılda 50 buzağım olacak bunlardan 25'i dişi olacak. O 25 buzağı satmak için buralarda reklam peşinde koşçam. Böyle şeyler düşünenler varmış meğerse. :)
Senin vesilenle de bunu öğrenmiş olduk. Açıklamamla konunu dağıttığım için özür dilerim.
Tekrar hayırlı olsun kararın. Başarılar dilerim.

Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim Barış Bey.Siteye üye olduğumdan beri sizin yazılarınızı ve paylaşımlarınızı takip etmeye çalışıyorum.Ama yukarıda da bahsettiğim gibi hobiydi.Öğrenmeyi seviyorum.Ama bu süreçte biraz hevesle biraz bilgi ile biraz imkan ile bu işe girmek istedim.Irk konusunda en başından beri simental düşünüyordum.(Hayvanlar çok sevimli geliyor bana diğerlerinden).Tabi her şeyden önce iyi bir araştırma yapıyorum,buraya konu açmamdaki gaye de sizlerin görüşlerinizi ve önerilerinizi duymaktı.En başta dediğiniz gibi sevmek yeterli olmayabilir bu işi çünkü çok meşakkatleri olan bir iş.Artısı eksisi her şeyi düşünüyorum.Şehir olarak yakın olsaydınız mutlaka sizi de ziyaret etmek isterdim.Ama bakarsınız bahara işe başlamadan önce yanınıza uğrayabilirim.Herşey için teşekkürler. Kafama takılanlar olursa özelden sorarak sizleri rahatsız edebilirim.Saygılarla
 
  • Beğen
Tepkiler: simentalci
Ben kendimi bildim bileli hayvanlar in içindeyim. Jeoloji mühendisiyim , su an çiftçilik yapıyorum. Size nacizaneTavsiyem;
10 hayvandan fazla başlamayın
Paranızı gerek olmadıkça su ortamda betona gömmeyin.
Her ırkın artıları ve eksileri vardır.
Melez ırklar daha toleranslı.
Biz su an yaklasik50 sağmal bakıyoruz , alaca , simental ve montbeliard.
Alaca iyi bakımla para kazandırır. Montbeliard ise yemden daha iyi yararlanır. Ayni ortamda ayni yemi yiyen montbeliard dana ve düve ler alaca dan daha iyi gelişim gösterir. Alacayi hassas ve dengeli beslemek gerekir. Kendi ürettiğiniz slaj , yonca , arpa , yulaf v.s . İle melez irk tavsiye ederim. İnekler bana su an para bırakıyor lakin inekler için ektiğim 150 dekar da pancar veya dane lik mısırla ben buna yakin para zaten kazanırım. Neden yapıyorsunuz derseniz elimizdeki inekler 60 yıllık bir geçmişe sahip ve bizim ortamımıza alışmış hayvanlar. Bunları satıp seneye tekrar başlasam ve yurt dışından 50 inek getirsem ortama uyumsuz olduğu için ya buzağı atar ya hastalanır. En az 5 yılımı götürür. Kıssadan hisse ineklerin kapatma düğmesi yok , çiftçilik hayvancılığın yaninda çocuk oyuncağı. Saygılarımla nacizane fikirlerim.

Teşekkür ederim önerileriniz için.Süreci araştırarak değerlendireceğim.İşe başlarsam inşallah gelişmeleri buradan sizlerle paylaşırım.Saygılar
 
  • Beğen
Tepkiler: essess

Benzer Konular