Domates üretiminde İspanyayı üçe katladık
18 Ekim 2013
ŞABAN GÜNDÜZ - İZMIR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yeni açıkladığı 2011 verilerine göre Türkiye, Avrupanın altı ülkesinin toplamı kadar domates üretiyor. Türkiyenin domates üretimi İtalyanın iki, İspanyanın ise üç katı. İspanya, 2011de 3 milyon 864 bin ton domates üretirken, Türkiyenin üretimi 11 milyon 3 bin ton oldu.
Türkiye, yıllık 11 milyon tonla domates üretiminde Avrupanın en taze sebze deposu olarak bilinen İspanyayı üçe katladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yeni açıkladığı 2011 verilerine göre Türkiyenin taze sebze üretim hacmi, yüksek seviyelere ulaştı. Özellikle domates üretiminde Avrupada açık ara önde. Türkiyenin domates üretimi, altı Avrupa ülkesinin toplamına eşit. Türkiye, FAO verilerine göre Avrupanın en fazla domates üreticisi İtalyayı ikiye, İspanyayı üçe katladı. İspanya, 2011 yılında 3 milyon 864 bin ton domates üretirken Türkiyenin, aynı dönemde üretimi 11 milyon 3 bin ton oldu.
Sebze ekim alanı bakımından karşılaştırıldığında iki ülke arasındaki fark daha da artıyor. Türkiyede 2011 yılında 328 bin hektar ayrılırken İspanya sadece 51 bin 204 hektar alanda üretim yaptı. Verim açısından ise İspanya önde. İspanyol yetiştiriciler, 2011 yılında metrekare başına 7,5 kg domates elde ederken Türk üreticiler 3,3 kiloda kaldı.
İki ülkenin sera ve açık alan üretim verileri karşılaştırıldığında, karpuz üretiminde de Türkiyenin önde olduğu ve İspanyayı dörde katladığı görülüyor. Türkiye, 2011 yılında toplam 3,86 milyon ton karpuz yetiştirdi. Aynı yıl İspanyada üretim 770 bin ton oldu. Türkiyede metrekarede 2,6 kilo, İspanyada ise 4,3 kilo verim alındı. Türkiyede karpuz üretimine 2011 yılında 146 bin 18 hektar ayrılırken, İspanyada 17 bin 783 hektar alanda üretim yapıldı. Biber üretiminde ise Türkiye, 93 bin 826 hektarlık alandan 1,9 milyon ton ürün elde etti. Metrekare başına üretim 2,1 kilo oldu.
Türkiyedeki salatalık üretimi ise FAO verilerine göre 1,75 milyon ton. Toplam 62 bin 746 hektarlık alanda üretim yapıldı. Türkiyedeki kavun üretimi de dikkat çekici seviyede arttı. Toplam 83 bin 704 hektarlık alanda, 1,65 milyon ton kavun üretildi, metrekare başına 1,97 kilo verim alındı.
18 Ekim 2013
ŞABAN GÜNDÜZ - İZMIR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yeni açıkladığı 2011 verilerine göre Türkiye, Avrupanın altı ülkesinin toplamı kadar domates üretiyor. Türkiyenin domates üretimi İtalyanın iki, İspanyanın ise üç katı. İspanya, 2011de 3 milyon 864 bin ton domates üretirken, Türkiyenin üretimi 11 milyon 3 bin ton oldu.
Türkiye, yıllık 11 milyon tonla domates üretiminde Avrupanın en taze sebze deposu olarak bilinen İspanyayı üçe katladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yeni açıkladığı 2011 verilerine göre Türkiyenin taze sebze üretim hacmi, yüksek seviyelere ulaştı. Özellikle domates üretiminde Avrupada açık ara önde. Türkiyenin domates üretimi, altı Avrupa ülkesinin toplamına eşit. Türkiye, FAO verilerine göre Avrupanın en fazla domates üreticisi İtalyayı ikiye, İspanyayı üçe katladı. İspanya, 2011 yılında 3 milyon 864 bin ton domates üretirken Türkiyenin, aynı dönemde üretimi 11 milyon 3 bin ton oldu.
Sebze ekim alanı bakımından karşılaştırıldığında iki ülke arasındaki fark daha da artıyor. Türkiyede 2011 yılında 328 bin hektar ayrılırken İspanya sadece 51 bin 204 hektar alanda üretim yaptı. Verim açısından ise İspanya önde. İspanyol yetiştiriciler, 2011 yılında metrekare başına 7,5 kg domates elde ederken Türk üreticiler 3,3 kiloda kaldı.
İki ülkenin sera ve açık alan üretim verileri karşılaştırıldığında, karpuz üretiminde de Türkiyenin önde olduğu ve İspanyayı dörde katladığı görülüyor. Türkiye, 2011 yılında toplam 3,86 milyon ton karpuz yetiştirdi. Aynı yıl İspanyada üretim 770 bin ton oldu. Türkiyede metrekarede 2,6 kilo, İspanyada ise 4,3 kilo verim alındı. Türkiyede karpuz üretimine 2011 yılında 146 bin 18 hektar ayrılırken, İspanyada 17 bin 783 hektar alanda üretim yapıldı. Biber üretiminde ise Türkiye, 93 bin 826 hektarlık alandan 1,9 milyon ton ürün elde etti. Metrekare başına üretim 2,1 kilo oldu.
Türkiyedeki salatalık üretimi ise FAO verilerine göre 1,75 milyon ton. Toplam 62 bin 746 hektarlık alanda üretim yapıldı. Türkiyedeki kavun üretimi de dikkat çekici seviyede arttı. Toplam 83 bin 704 hektarlık alanda, 1,65 milyon ton kavun üretildi, metrekare başına 1,97 kilo verim alındı.
