Ekine gubre atamayan?

Ynt: Ekine gubre atamayan?

majeste link=topic=82867.msg987262#msg987262 date=1427583693' Alıntı:
:) biraz once bizim biraderde aynisini dedi.yagmurdada azot varmis
Yağmurdaki azot eseri miktardadır. Yağışa bağlı olmakla birlikte iç anadolu koşullarında her yıl ortalma 1 kg azot geçer toprağa.

bende attım 20 gün önce üre dönüme 15 kg 1 dönüm : 1600m2 bizde 2. kez atmaya gerek varmıdırki zaten bugun hayvan gübresini tarlaya götürüdüm traktör tarlaya göçtü zor cıkartık eğer yağmurlar devam ederse 10 15 gün sonra nitrat atacağım tabi atabilirsem busene maşallah rahmet bol bol konya bu sene patatesede geç kalacak ekime herhalde

Ben balıkesirde oturuyorum bende bir türlü zamanını bulamamıştım.Traktörle giremedim sonrasında 1,5 ay önce elle attım dekara 18kg üre 150 dekar tarlaya.10 gün önce 2. üst gübrelemeyide elle yaptım dekara 10kg 33 nitrat.4 gün öncede yaprak gübresi ve ilaç işinide tamamladım.Şimdi çok yağmur yağdı bu saatten sonra biraz zor girilr bizim buralarda tarlaya.

daha bende atmadım hem soğuktu hemde çamur. yulafı perşembe günü zorla ektim ve yulaf ekilcek tarlaların 4 tanesine daha 1 ay girilmez.tarlalardan su kaynamaya başladı artık nadasa kalcak .bizde çok bereket oldu.gübre arabaları 3 aydır sarılı hazır duruyo.MEVLAM hava verirse atarız.

ben atmadım daha ama ben bilerek atmadım
forumda bu işi bile arkdaşların ifadesine göre an %16,5 nitrat büyük oranda yıkandı
şimdi ise nitrata dönünüşen azot yıkanıyor

yağışlar çok fazla

çifçilik zor iş link=topic=82867.msg987288#msg987288 date=1427617799' Alıntı:
ben atmadım daha ama ben bilerek atmadım
forumda bu işi bile arkdaşların ifadesine göre an %16,5 nitrat büyük oranda yıkandı
şimdi ise nitrata dönünüşen azot yıkanıyor

yağışlar çok fazla

Yağmurlar devam ettiği sürece gübre atmayacaksınız o zaman öyle mi?

Peki bitki azot ihtiyacını nereden karşılayacak?

Bir yanlış anlaşılma var bence. Kastedilen önceden verilen azotun bir kısmı yağışlar nedeni ile yıkanmış olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak gübreleme yapmak tavsiye edilmiş olmalı. Kaldı ki hava 10 derecenin üzerine çıktığı dönemlerde bitki daha hızlı gelişiyor. Her ne kadar yağışlar devam etse ve azot bir yandan yıkansada bitki gelişiyor, azota ihtiyacı var ve topraktan bunu uygun forma dönüştüğünde alıyor. Verilen azotun bir kısmı kullanılamadan kayboluyor o başka.

benim niyetim nisanın ilk haftası idi ankaşılan yağış yüzünden atamayacağız ama nisan 15 gerekirse elle saçarım

ben gübreyi tek sefer atıyorum ve bizim bölgedeki herkes tek seferde atar ben hatırlarım küçükken mayıs ayında gübre atarlardı

nitrat frmundaki azot cok çabuk tabana doğru yıkanırmış amonyum ise torak tarafından tutulur ve nitrata dönüşürmüş bitkinin yararlana bilmesi için
dolayısiyle şu anda oda yıkanıyor

ve bizim bölgeye göre havaları iyi görüp erken gübreleme yapılırsa senin de dediğin gibi 10-15 derecede ekinler hızla büyür ve ani sıcaklık düşüşünde -2 derceni altına bitki ağır tahribata uğrar tecrübe ile sabittir

velevki yıkanma olmadı soğuktan etkilenmedi ve havalarda gayet güzel gitti yinede hasatta 5-7 günlük oynama dışında aynı mevsimde hasat olurlar

çifçilik hakkında fazla bilgim yok öğrendiklerim bukadr

Biz attik ama sizin kosullarinizda benim fikrim, havayi gozlemleyip girilebilecek zamana geldiginde 5 gunluk hava tahminine bakin, ertesi bir iki gune yine agir yagislar gorunuyorsa ure atin, eger yagis gorunmuyorsa veya az gorunuyorsa amonyum nitrat atin. Bizim ekinlerin durumu ile daha bir 10 gun civari tarlaya girilir gibi gorunuyor, en fazla buyuyen yerler bir karis civarinda. Hafta sonuna dogru havalar acacak gorunuyor, cumartesi pazar gibi atarsiniz insallah. (tarlanin birinde 10 santim su birikmis bir yerde, o tarlaya dahi pazar gunu girilebilir gibi olsa diye umut ediyorum ben.)

Nisanın ilk 15 günü havalar ısınmıyacak büyük olasılıkla o belli oldu planlarımızı ona göre yapmamız lazım

Hayırlısı ALLAH ' tan bende ilk postayı martın 7sinde attım.ama 2.postayı daha atamadım,şuan maşallah son 15 gündür yağış var günlük.
1 haftada daha bekleyip ,duruma göre adam tutup elde attırmayı düşünüyorum.bizim burda adam bulmakta 550 dönüme elde atmakta bi ayrı sıkıntı bakalım nolcak.

Nisanda ancak girilir, hala yer yer kar var tarlalarda bizim orada, çoğu bölge ikinciyi bile attı. Çukurova da başak bile verdi ben daha atamadım. En geç Nisanın 5 ine kadar beklerim olmadı eski usül el ile atacağız artık..

majeste link=topic=82867.msg989416#msg989416 date=1428084827' Alıntı:
Hala atamayan varmi ustalar
Ben varım :) büyük ihtimal elle atıcaz 200 dekarı, bizim traktörle gübreleri tarlaya ulaştırabilsek o da yetecek. Dün güneş açtı, bu günde iyiydi. En az bir hafta böyle olması lazım belki bi kaç yere traktör girebilir. Dün gece her yer beton gibi donmuştu.:)

nailyetek link=topic=82867.msg989418#msg989418 date=1428085024' Alıntı:
Ben varım :) büyük ihtimal elle atıcaz 200 dekarı, bizim traktörle gübreleri tarlaya ulaştırabilsek o da yetecek. Dün güneş açtı, bu günde iyiydi. En az bir hafta böyle olması lazım belki bi kaç yere traktör girebilir. Dün gece her yer beton gibi donmuştu.:)
yalnız değilsin daha bende atmadım.nasipten ötesi olmazmış.tarlalar derya deniz zor kurur 1 haftada.