Ynt: Ereğli'de -26 derecede açık besi hayvancılığı
Arkadaşlar bölgemiz olarak bizde tamamen açık sistem süt sığırcılığı ve büyükbaş besiciliği yapıyoruz ,şu kanıyı kafamızdan atalım 'soğuk hayvana zarar verir' aksine şöyle olmalı 'hayvan doğal koşullarda soğuğa adepte olursa daha sağlıklı olur' Ben bu yıl şunu gördüm -20 derecenin altında süt ineklerinde süt veriminde artış oldu sebebide hayvanlar soğuktan dolayı daha az hareket ettikleri için,bu işli yıllardırbu şekilde yapıyoruz ben dışarda soğuktan etkilenip ciğer hastalığı olan hayvan görmedim,ama aşırı soğuklarda hayvanlarınn kaba yemini artırmak lazım aynı şekilde yemkatkı maddeside kullanmak lazım
Arkadaşlar bölgemiz olarak bizde tamamen açık sistem süt sığırcılığı ve büyükbaş besiciliği yapıyoruz ,şu kanıyı kafamızdan atalım 'soğuk hayvana zarar verir' aksine şöyle olmalı 'hayvan doğal koşullarda soğuğa adepte olursa daha sağlıklı olur' Ben bu yıl şunu gördüm -20 derecenin altında süt ineklerinde süt veriminde artış oldu sebebide hayvanlar soğuktan dolayı daha az hareket ettikleri için,bu işli yıllardırbu şekilde yapıyoruz ben dışarda soğuktan etkilenip ciğer hastalığı olan hayvan görmedim,ama aşırı soğuklarda hayvanlarınn kaba yemini artırmak lazım aynı şekilde yemkatkı maddeside kullanmak lazım
Arkadaşım düşüncelerinde kendince haklı olabilirsin ama bir düşün bende süt inekciliği yapıyorum soğuk havalarda süt kayıbım olsa mutlaka kapalı sisteme geçerim açık besiciliğin tek sıkıntısı üzeri açık olduğu için yağmur,çamur,kardan zeminde sıkıntı oluyor ama kış için ineklerin üzeri kapalı olsa ayağmur,çamur için avantajlı olur,bende işletmenin inekler için olan bölümünün üzerini kapatmayı düşünüyorum ama zemin sıkıntısı yüzünden düz alan olduğu için yağmur,kar sularının gitmesi zor oluyor.768 link=topic=49376.msg487737#msg487737 date=1323654244' Alıntı:Dediklerine katılıyorum ama holstein ırkının diğer ırklara göre hastalıklara dayanıklılığını bir araştır istersen... Açık işletmenin sadece avantajlarından söz etmişler. Soğuklar arttıkça yem tüketimlerinin de arttığından veya artması gerektiği gibi benzer dezavantajlarından hiç söz edilmiyor. Yemin pahalı ve sütün ucuz olduğu bu dönemler gibi dönemlerde kar zarar hesaplarını tekrar gözden geçirmek gerekir. Kış yaklaşıp da havalar soğuyana kadar bizim hayvanlarımızda dışarıda duruyor. Bakımı da kolay,hayvanlar da rahat ediyor...Geçenlerde yağmurlar yağdı ve havalar birden sonğuyarak geceleri kırağı falan düşmeye başladığında amcamın hayvanlardan bir iki tanesi hastalandı. Veteriner geldi ve hayvanları gece dışarıda bırakmamasını söyledi. Demek ki hava değişiklikleri de hayvanların kendilerini alıştırmalarına fırsat vermeden bazen ani olabiliyor. Bizim buralarda hayvan sayısına göre herkesin yazlık çalmar dediğimiz açık besileri var. Ama kış yaklaştığında herkes kapalı olan ahırlara alıyor. Yıllardan beri süt hayvanı bakan bukadar insanın bir bildiği yokmudur sizce? İklim koşulları uygun olan bölgelerde süt ineklerinin açık besi olarak bakılması tartışmasız olarak avantajlıdır ama -26 lardan söz edilen bir iklimde inekler dışarıda durup da ben kar ediyorum diyene şahsen ben inanmam. Zaten bu tür süt ineği bakan işletmelerin birçoğunun da çeşitli nedenlerden dolayı zarar ve hayal kırıklığıyla noktalandığını da görmekteyiz.