'Et fiyatlarında yüzde 14 oranında düşüş var'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Enflasyonu koyduğunuz zaman bu oran çok daha yüksek.



Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarında son iki yılda yüzde 14,83 oranında düşüş olduğunu belirterek, ' ' Enflasyonu koyduğunuz zaman bu çok daha yüksek. Bu şu demektir ette tüketici fiyatlarında bir düşüş var ' ' dedi.

Eker, hayvancılık sektöründe hayvan sayısının azalıp azalmadığının sorulması üzerine, sayısal varlığın tek başına bir şey ifade etmediğini, hayvandan elde edilen verim önemli olduğunu söyledi.

' ' Önemli olan bir hayvandan elde ettiğimiz ettir, süttür verimdir ' ' diyen Eker, Almanya ' da 15 milyon civarında büyükbaş hayvan olduğunu bundan da çok yüksek verim elde edildiğini söyledi.

İsrail ' de ise 100 bin tane dişi sığır olduğunu ve 1 milyon ton süt elde edildiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:

' ' Yani aslolan verimliliğin artması. Türkiye ' de buna rağmen büyükbaş hayvan sayısında son 10 yılda azalma değil, artma var. TÜİK rakamlarına göre 2002 yılında 9,8 milyon büyükbaş hayvan var iken şu anda 11,5 milyon sığır varlığı var ama daha önemlisi bu popülasyon içerisinde, bu kitle içerisinde, kültür ırkı dediğimiz yüksek verim kabiliyetine sahip ırkların oranı 2002 ' de yüzde 19 iken, şu anda yüzde 40 ' ın üzerinde bu oran. Böyle bir ciddi iyileşme söz konusu. Bir tek burada küçükbaş hayvancılıkta Türkiye ' de sayıca azalma oldu. Sebebi şuydu; çünkü kırsal alanda
alanda yaşayan insanlar şehirlere göç ettiler, şehirlere göç edince koyun ve keçi varlığında bir azalma oldu. 2007-2008 şiddetli kuraklık döneminin de bunun olumsuz etkisi oldu biz bunu tersine çevirmek için de 2009 ' dan itibaren bir proje uyguladık. İlk defa tarihinde küçükbaş havancılığı destekleme kapsamına aldık, küpe takılan küçükbaş hayvana ayrıca destek veriyoruz, koyun, keçi sütüne ilave destek getirdik, 1-2 yıl içerisinde bu olumlu gelişmelerin sonuçlarını alacağız. ' '

ET FİYATLARI

Eker, et fiyatlarına ilişkin soru üzerine de 23 Mart 2012 tarihi itibarıyla Ankara ' da 13-14 marketin kırmızı ve beyaz et fiyat ortalamalarını aldıklarını buna göre Ankara marketlerinde ortalama kıyma fiyatının (kg) 20,65, kuşbaşı fiyatının da 22,83 olduğunu bildirdi.

Eker, ' ' 26 nisan 2010 tarihine göre yani iki yılda yüzde 14,83 oranında düşüş var, enflasyon dahil değil burada, enflasyonu koyduğunuz zaman çok daha yüksek. Kuşbaşında yüzde 15,73, kıymada yüzde 14,83, bu şu demektir: Tüketici fiyatlarında bir düşüş var ette. Et ve Balık Kurumu ' nun fiyatları bu ortalamaya dahil değil ' ' şeklinde konuştu.

Ette ihtiyacın bir kısmını ithalat yoluyla, kasaplık ve besilik canlı hayvan yoluyla dengelemeye çalıştıklarını anlatan Eker, içeride de üretimi artırmaya çalıştıklarını, piyasa fiyatını tüketici lehine dengeleyip, içeride de üretimin sürdürülmesine önem verdiklerini vurguladı.

İlk defa geçen yıl faizsiz kredi uygulaması başlattıklarını hatırlatan Eker, hayvancılıkta 5,5 milyar lira faizsiz kredi kullandırıldığını söyledi.

Eker, hayvancılık için 2012 yılında da et hayvancılığında, düve yetiştiriciliğinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde faizsiz kredi uygulamasına devam edildiğini sözlerine ekledi.

LÜFER İÇİN ALINAN TEDBİRLER

Lüferle ilgili avlanma sınırı konulduğunun hatırlatılarak, ' ' Türkiye önümüzdeki dönem lüfere doyacak mı? ' ' şeklindeki soruya karşılık da Eker, ' ' Bu amaca ulaşmak için ' siz daha iyi daha çok lüfer yiyebilin ' diye o tedbiri aldık ' ' dedi.

Alınan tedbirin sonuçlarını değerlendirmek amacıyla bir yıl bekleyeceklerini anlatan Eker, lüferin normalde bir yıl içerisinde 20 santimetreye yakın bir boya, yüzde 70 ' inin de olgunluğa ulaştığını söyledi.

Eker, ' ' Amacımız burada lüferin yumurtlama olgunluğuna ulaşması ve büyümesi, popülasyonunun artmasıdır onun için çalışıyoruz, inşallah düşündüğünüz gibidir ve gelecekte daha çok lüfer yiyebiliriz ' ' şeklinde konuştu.
 
Ynt: 'Et fiyatlarında yüzde 14 oranında düşüş var'

Sayın bakan israilliler nano teknolojiyle besliyorlar hayvanları.Türkiyede bu yıl kış sert geçince vatandaş bırak verimi hayvanların karnını doyurmak için yem saman bulamadı.koyunlar birbirinin tüylerini yedi açlıktan!!! Diğer taraftan şubat ayı itibariyle süt verimi artıyor süt fiyatını anında baltalıyorlar! 1 litre süt 1 kg yem alamaz duruma geliyor.angus,limuzun,sarelle,şokella derken zaten hayvan besleyen çiftçinin kazandığı 3 kuruşu baltaladınız.vatandaş nasıl ve ne şekilde beslesinki daha iyi verim alsın ? Kredi bedavayamı dağıtılıyor?hibemi? çeken vatandaş nasıl ödeyecek bunuda yazarsınız mutlu oluruz....
 

Benzer Konular