Fransa Hayvancılık Fuarı


Montbeliard, Limuzin ve Şarole ırklarının ön planda olduğu Fransa Sommet d'elevage fuarından izlenimlerim.
caf76fe8ebb25d3f4cce0de54f27503f.jpg


2aff86214ba3676aa8fe83ab32549e4a.jpg


56110f3d54f0a3891ec0fa934d970d96.jpg


6eb953085f31d9755cb3a7fd8283c091.jpg


c30e6d43740d1e5f850c6a7d8940ec39.jpg


a8014fe4c876df47d032f6549aca3fcb.jpg


f77b6b8a3965c867820e4fabbdb9ec8f.jpg
 
Guzeldi, ellerinize saglik.
Et irki icin ornegin limuzin bos duve, hamile duve fiyatlari alabildiniz mi ? Bunlarin, anaclarin, yil icerisinde rasyonlari nasil ? Ne kadar taze ot, silaj, kesif yem tuketiyorlar, 7 ay gibi sutten kesilenlerin performansi nasil ? Umarim herzamanki gibi bizleri aydinlatirsiniz.

Bu bilgileri aldiginizi saniyorum, cunku et irki ve anasi ciftlikte dana uretimine inandiginizi biliyorum.

Sizce ornegin limuzin bos duve ile baslayip buzagilari emzirip 250-300 kg civari besicilere satilsa, fazla silaj ve kesif yem kullanilmadan kar edilebilir. Besiye cekmek icin 3000 daha harcayip 2000 daha almaktansa bu uc bini ilave duveye harcayip is yapmak sizce nasil ? Yani 100 duvedeb buzagi alip kesime kadar goturmek yerine, buzagilari 250-300 de satip gelen parayla bos duve alip suruyu buyuten ciftci sonunda ayni parayi kazanmaya baslar saniyorum.

Tekrar tesekkurler.
 
  • Beğen
Tepkiler: h.ilerigiden
Guzeldi, ellerinize saglik.
Et irki icin ornegin limuzin bos duve, hamile duve fiyatlari alabildiniz mi ? Bunlarin, anaclarin, yil icerisinde rasyonlari nasil ? Ne kadar taze ot, silaj, kesif yem tuketiyorlar, 7 ay gibi sutten kesilenlerin performansi nasil ? Umarim herzamanki gibi bizleri aydinlatirsiniz.

Bu bilgileri aldiginizi saniyorum, cunku et irki ve anasi ciftlikte dana uretimine inandiginizi biliyorum.

Sizce ornegin limuzin bos duve ile baslayip buzagilari emzirip 250-300 kg civari besicilere satilsa, fazla silaj ve kesif yem kullanilmadan kar edilebilir. Besiye cekmek icin 3000 daha harcayip 2000 daha almaktansa bu uc bini ilave duveye harcayip is yapmak sizce nasil ? Yani 100 duvedeb buzagi alip kesime kadar goturmek yerine, buzagilari 250-300 de satip gelen parayla bos duve alip suruyu buyuten ciftci sonunda ayni parayi kazanmaya baslar saniyorum.

Tekrar tesekkurler.

Fransa'da da yapılan tam olarak bu zaten.
Süt hayvancılığı yapanlar erkek buzağıları 4 haftalıkken 250 € fiyata İtalyan besicilere satıyorlar. Besi hayvancılığı yapanlarsa erkek buzağıları 7 aylıkken canlı kilo 3,5-4 € civarında bir fiyatla yine İtalyan besicilere satıyorlar.
Anlattıklarına göre neredeyse tüm Fransa böyle yapıyor. Yani Fransa dana eti yemiyor. İnek eti yiyor.
Erkek besi danası sonlandırmamalarının nedeni ise tahıl fiyatlarının yüksek olması ve bu tahılın danalara yedirildiğinde elde edilecek etin karlı olmaması.
2 yıl önce gittiğimde durum böyle değildi. Yani devrede İtalyan besiciler yoktu. Ülke içinde satıyorlar veya kendileri bakıyorlardı.
Oradaki durum böyle.
Bizi ilgilendiren kısım bahsettiğiniz şeklin orada uygulanıyor olması. Anaçları 7 ay merada bedava besleniyor. Yavruları yanlarında büyüyor. 5 ay da içeride pancar küspesi, ot silajı, mısır silajı, kuru ot vs. ile besleniyorlar.
 
Tesekkurler Sn Simentalci.

Anaclarin beslenmesi icerideyken bile ucuza cikar sanirim, belki sut uretimi biraz dusunce sut yemi ama cok az veriyorlardir, sut miktari dusmesiyle hayvanin buyuyup emisinin artmasi ters oluyor.

Mera olayi farkli, bizde o buyuk ve iyi otu olan meralar yok, belki koy merasini bir bolumunun kiralanmasi ve surulup 5-7 yillik tohumlarla suni mera yapmak gerek. Bulabildigim fiyatlarla hesaplayinca cok pahali olmuyor, sanirim ikinci yilinda kendini cevirmeye basliyor. Fransa dahil bircok Avrupa ulkesinde hayvanlari bu degerli meraya salmiyorlar, makinayla bicip taze ot olarak hayvana acik bufe ceriyor fazlasini kurutuyorlar. Bu dedigim sistem olunca meraya dayali hastalik falan da olmuyor. Bulabildigim bazi resimler soyle, konuyu " zero grazing " olarak arayabilirsiniz, anlami " sifir otlatma "

ZERO GRAZER WAGON.png

ZERO GRAZER WAGON 2.png

Bunlar buyuk traktor ve masraf istemeyen seyler, fazla gelen ot kurutulacal okadar.

Anacin bu sekilde bakimi yillik 2500 olsa ( Rakamlara fazla takilmasak ) 7 aya kadar buzagi alinacak buzagi destegini harcasa ustune 500 harcansa olur 3.000. Boyle bir dana sizin verdiginiz fiyatla bize ithal gelen fiyatla kilo yaklasik 20 TL olsa 6000 e yakin olur. Kar olur 3000.

Tum hayvanlar erkek olsa sonuc bu, ama dersekki 100 anac var buzagilar 25 disi 75 erkek, ozaman 75 erkek danadan 20-25 i kizkardeslerinin masrafini karsilasa 50si kar kalir.Yani 25x3000 disileri buyutur,50x3000 para kalir. Suru 25 tane duve buyumus olur birmiktar da para kalir. Dayanip 3 sene bekleyebilenin iyi bir surusu olur.

Bu bence yapilmasi gereken iyi is bu, en onemli nedeni suni mera disinda cok buyuk silaj, dane misir, arpa falan yetistirmek istemiyor, hayvanlar neredeyse surekli kuruda gibi bakilacagindan buyuk yem uretimi istemeyecek, asil is taze ot ve kuru ot.

Dana satisinda ihtisaslasmis bakici, rasyonu oturmus, ilk yil sonunda ne uretip stoklamasi gerektigini artik bilen, yem fabrikasina neredeyse ihtiyaci olmayan isletme olacak. Et fiyatini sorup durmayacak, yem fiyatini neredeyse takmayacak ciftci.
Umarim dogru dusunuyorumdur.
 
Tesekkurler Sn Simentalci.

Anaclarin beslenmesi icerideyken bile ucuza cikar sanirim, belki sut uretimi biraz dusunce sut yemi ama cok az veriyorlardir, sut miktari dusmesiyle hayvanin buyuyup emisinin artmasi ters oluyor.

Mera olayi farkli, bizde o buyuk ve iyi otu olan meralar yok, belki koy merasini bir bolumunun kiralanmasi ve surulup 5-7 yillik tohumlarla suni mera yapmak gerek. Bulabildigim fiyatlarla hesaplayinca cok pahali olmuyor, sanirim ikinci yilinda kendini cevirmeye basliyor. Fransa dahil bircok Avrupa ulkesinde hayvanlari bu degerli meraya salmiyorlar, makinayla bicip taze ot olarak hayvana acik bufe ceriyor fazlasini kurutuyorlar. Bu dedigim sistem olunca meraya dayali hastalik falan da olmuyor. Bulabildigim bazi resimler soyle, konuyu " zero grazing " olarak arayabilirsiniz, anlami " sifir otlatma "

Ekli dosyayı görüntüle 21419

Ekli dosyayı görüntüle 21420

Bunlar buyuk traktor ve masraf istemeyen seyler, fazla gelen ot kurutulacal okadar.

Anacin bu sekilde bakimi yillik 2500 olsa ( Rakamlara fazla takilmasak ) 7 aya kadar buzagi alinacak buzagi destegini harcasa ustune 500 harcansa olur 3.000. Boyle bir dana sizin verdiginiz fiyatla bize ithal gelen fiyatla kilo yaklasik 20 TL olsa 6000 e yakin olur. Kar olur 3000.

Tum hayvanlar erkek olsa sonuc bu, ama dersekki 100 anac var buzagilar 25 disi 75 erkek, ozaman 75 erkek danadan 20-25 i kizkardeslerinin masrafini karsilasa 50si kar kalir.Yani 25x3000 disileri buyutur,50x3000 para kalir. Suru 25 tane duve buyumus olur birmiktar da para kalir. Dayanip 3 sene bekleyebilenin iyi bir surusu olur.

Bu bence yapilmasi gereken iyi is bu, en onemli nedeni suni mera disinda cok buyuk silaj, dane misir, arpa falan yetistirmek istemiyor, hayvanlar neredeyse surekli kuruda gibi bakilacagindan buyuk yem uretimi istemeyecek, asil is taze ot ve kuru ot.

Dana satisinda ihtisaslasmis bakici, rasyonu oturmus, ilk yil sonunda ne uretip stoklamasi gerektigini artik bilen, yem fabrikasina neredeyse ihtiyaci olmayan isletme olacak. Et fiyatini sorup durmayacak, yem fiyatini neredeyse takmayacak ciftci.
Umarim dogru dusunuyorumdur.

Suni meraya ne ekilecek, hangi ot tohumları ekilecek?
 
  • Beğen
Tepkiler: h.ilerigiden
Fransa'da da yapılan tam olarak bu zaten.
Süt hayvancılığı yapanlar erkek buzağıları 4 haftalıkken 250 € fiyata İtalyan besicilere satıyorlar. Besi hayvancılığı yapanlarsa erkek buzağıları 7 aylıkken canlı kilo 3,5-4 € civarında bir fiyatla yine İtalyan besicilere satıyorlar.
Anlattıklarına göre neredeyse tüm Fransa böyle yapıyor. Yani Fransa dana eti yemiyor. İnek eti yiyor.
Erkek besi danası sonlandırmamalarının nedeni ise tahıl fiyatlarının yüksek olması ve bu tahılın danalara yedirildiğinde elde edilecek etin karlı olmaması.
2 yıl önce gittiğimde durum böyle değildi. Yani devrede İtalyan besiciler yoktu. Ülke içinde satıyorlar veya kendileri bakıyorlardı.
Oradaki durum böyle.
Bizi ilgilendiren kısım bahsettiğiniz şeklin orada uygulanıyor olması. Anaçları 7 ay merada bedava besleniyor. Yavruları yanlarında büyüyor. 5 ay da içeride pancar küspesi, ot silajı, mısır silajı, kuru ot vs. ile besleniyorlar.

Barış bey,
paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.
Konya'da 1450m rakımda besicilik yapmayı düşünüyorum. Mera var ama çok yeterli değil.
Kaba yem olaraktan 30 dekar arpa-buğday, 165 dekar yonca, mısır slajı, 4 lü fiğ (macar fiği, yem bezelyesi, trikale, yulaf), ekme durumum var. Ayrıca pancar küsbesi, pancar kuyruğu dışarıdan temin edebilirim.
Keşif yem olaraktan arpa ezmesi, kepek, ayçekirdeği küsbesi, soya küsbesi, pamuk küsbesini, dane mısırı uygun fiyata temin etme durumum var.
Rasyon olarak hangi orantıda en ucuz ve verimli olarak kullanmalıyım.
tarla ve ahır yanyana olacak.
tüm çiftçi kardeşlerime Bereketli ve bol kazanclar dilerim.
 

Tesekkurler Sn Simentalci.

Anaclarin beslenmesi icerideyken bile ucuza cikar sanirim, belki sut uretimi biraz dusunce sut yemi ama cok az veriyorlardir, sut miktari dusmesiyle hayvanin buyuyup emisinin artmasi ters oluyor.

Mera olayi farkli, bizde o buyuk ve iyi otu olan meralar yok, belki koy merasini bir bolumunun kiralanmasi ve surulup 5-7 yillik tohumlarla suni mera yapmak gerek. Bulabildigim fiyatlarla hesaplayinca cok pahali olmuyor, sanirim ikinci yilinda kendini cevirmeye basliyor. Fransa dahil bircok Avrupa ulkesinde hayvanlari bu degerli meraya salmiyorlar, makinayla bicip taze ot olarak hayvana acik bufe ceriyor fazlasini kurutuyorlar. Bu dedigim sistem olunca meraya dayali hastalik falan da olmuyor. Bulabildigim bazi resimler soyle, konuyu " zero grazing " olarak arayabilirsiniz, anlami " sifir otlatma "

Ekli dosyayı görüntüle 21419

Ekli dosyayı görüntüle 21420

Bunlar buyuk traktor ve masraf istemeyen seyler, fazla gelen ot kurutulacal okadar.

Anacin bu sekilde bakimi yillik 2500 olsa ( Rakamlara fazla takilmasak ) 7 aya kadar buzagi alinacak buzagi destegini harcasa ustune 500 harcansa olur 3.000. Boyle bir dana sizin verdiginiz fiyatla bize ithal gelen fiyatla kilo yaklasik 20 TL olsa 6000 e yakin olur. Kar olur 3000.

Tum hayvanlar erkek olsa sonuc bu, ama dersekki 100 anac var buzagilar 25 disi 75 erkek, ozaman 75 erkek danadan 20-25 i kizkardeslerinin masrafini karsilasa 50si kar kalir.Yani 25x3000 disileri buyutur,50x3000 para kalir. Suru 25 tane duve buyumus olur birmiktar da para kalir. Dayanip 3 sene bekleyebilenin iyi bir surusu olur.

Bu bence yapilmasi gereken iyi is bu, en onemli nedeni suni mera disinda cok buyuk silaj, dane misir, arpa falan yetistirmek istemiyor, hayvanlar neredeyse surekli kuruda gibi bakilacagindan buyuk yem uretimi istemeyecek, asil is taze ot ve kuru ot.

Dana satisinda ihtisaslasmis bakici, rasyonu oturmus, ilk yil sonunda ne uretip stoklamasi gerektigini artik bilen, yem fabrikasina neredeyse ihtiyaci olmayan isletme olacak. Et fiyatini sorup durmayacak, yem fiyatini neredeyse takmayacak ciftci.
Umarim dogru dusunuyorumdur.

Becede çok haklısınız yazın yeni ahır yaptık dana aldık yem çıkışmıyor fazla bi arazimiz de yok kurbandan sonra kesim düştü kestiremedikte ve babamla karar aldık dana işini kendimiz üretmeye karar verdik on beş ten fazla dişi hayvanımız var yirmi dönüm yonca ektik ve bi okadar da fiğ yulaf var karışık inekler kaliteli otu yesin ve boğaların günlük yediği yemin dörtte birini yese ve buzasını büyütse yetiyor kalite bir buzağı beş aylık olunca en kötü 4000 lira eder şimdi inek sayısını otuz yapacağız her sene otuz buzağı deli para ediyor kırk bin masraf olsun en kötü yetmiş seksen bin lira bırakır bence güzel para
 
hesaplar çok guzel oluyor da bı yerde bı sıkıntı çıkıyorrr anlamıyorum bu hayvancılık türkiyenın gelir kapısı olması lazım çok fazla ıhrAC YApmamız gerekirken nıye böyle oluyor nıye biz ithal edıyoruzz bır yerde sıkıntı var ama nerede
 

Benzer Konular