GÜBRE YERİNE DENİZ SUYU KULLANILDIĞINDA BİTKİLER DAHA HIZLI GELİŞİYOR


Samsun’da faaliyet gösteren Özel Feza Berk İlköğretim Okulu öğrencisi yaptığı deney çalışmasında, kimyasal gübrelerin yerine tarımda deniz suyunun kullanılabileceğini deneyle ortaya koydu.

Özel Feza Berk İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Beyhan Asya Seher Özeren, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde organize edilen “7. Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması” için deniz suyunu içeren bir proje hazırladı. Yaklaşık 4 aydır “Derişimi Ayarlanmış Deniz Suyu ile Bitki Yetiştirme” projesi üzerinde çalıştığını kaydeden Özeren amacını ve sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Amacım, deniz suyunun derişimini ayarlayıp gübre ihtiyacını en aza indirmek. Deniz suyu ile organik tarım yapmak. Deniz suyu kullanmamın nedeni ise ülkemizin ve dünyanın sahip olduğu yoğun kaynak olması. Deniz suyu içindeki maddeler tarımda kullanılan gübrelerin yapısında vardır. Örneğin amonyumsülfat, amonyumnitrat, fosfor, azot gibi bileşenler bitkinin daha fazla büyümesini sağlar. Bizde buradan yola çıkarak çiftçilerimiz daha pahalı olan gübreler yerine deniz suyu kullanmaları ülke ekonomisine katkı sağlayacak.” dedi.

İlk deneyinde bitkilere yüzde 40, sonrakinde yüzde üçüncüsünde ise yüzde 7 oranında deniz suyu verdiğini belirten Özeren, “Ben deneyimi çimler üzerinde yaptım. Çimlere yüzde 7 oranında deniz suyu kullanıldığında gübrenin sağladığı değişim aynen gerçekleşiyor. Şimdi çimler için yüzde 7 olan deniz suyu diğer bitkiler için yapılacak basit deneylere bu oranlar bulunarak tarımda kullanılabilir. Sonuç olarak gübre kullanmadan diktiğim çimler deniz suyu kullanarak hem daha gür hem de daha hızlı bir şekilde büyüdü. Asıl amacım ise kimyasal gübrelerin kullanılmasını sonlandırarak, organik olarak ülkemizde ve dünyada çokça bulunan deniz suyunu tarımda kullanmak.” diye konuştu. CİHAN
 
Ynt: GÜBRE YERİNE DENİZ SUYU KULLANILDIĞINDA BİTKİLER DAHA HIZLI GELİŞİYOR

onların toprakları deniz suyuna ve nemine bağışıklılık kazanmış durumda olduğundan verim gösterebilir ama bizim topraklarda etkili olacağını sanmıyorum
 
Ynt: GÜBRE YERİNE DENİZ SUYU KULLANILDIĞINDA BİTKİLER DAHA HIZLI GELİŞİYOR

bizim göle deniz suyu karıştı,karayel koptumu deniz göle dalga yaparak geçiyor....o esnada gölden su çekenlerin çeltikleri hep yanıyor....işe yarayacağını sanmıyorum....saksıda çiçek yetiştirmeye benzemez
 

Ynt: GÜBRE YERİNE DENİZ SUYU KULLANILDIĞINDA BİTKİLER DAHA HIZLI GELİŞİYOR

makalede de denildiği gibi deniz suyunun Derişimi yapılmış yani yoğunluğu veya tuzu alınmış ondan sonra geriye kalan minerallerle yapılan birşey bu ama bence kullanımı çok zor okadar suyu nerede ve nasıl taşınır derlerse dölüme 1000 kg nasıl olacak bu iş
 
Ynt: GÜBRE YERİNE DENİZ SUYU KULLANILDIĞINDA BİTKİLER DAHA HIZLI GELİŞİYOR

Derişimi Ayarlanmış Deniz Suyu ile Bitki Yetiştirme” projesi üzerinde çalıştığını kaydeden Özeren amacını ve sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Amacım, deniz suyunun derişimini ayarlayıp gübre ihtiyacını en aza indirmek. Deniz suyu ile organik tarım yapmak. Deniz suyu kullanmamın nedeni ise ülkemizin ve dünyanın sahip olduğu yoğun kaynak olması. Deniz suyu içindeki maddeler tarımda kullanılan gübrelerin yapısında vardır. Örneğin amonyumsülfat, amonyumnitrat, fosfor, azot gibi bileşenler bitkinin daha fazla büyümesini sağlar. Bizde buradan yola çıkarak çiftçilerimiz daha pahalı olan gübreler yerine deniz suyu kullanmaları ülke ekonomisine katkı sağlayacak.” dedi.

hiç bir ürün hamı hamına kullanılmaz. kullandıgımız tatlı suların da farklı yapılarda ve özelliklerde oldugunu unutmayınız.
kullandıgınız ilaç ve gübrelerin karıştıracagınız suyun PH na uygun olması gerkir. yoksa kullanacagınız ilaç ve gübrelerin yararlıgı olmaz.
suların özelliklerini içim tadından,çay demledginizde çayın deminden,kaynattıgınız suyun kapdaki oluşturdugu kireç ve tortudan,saçlarınızdaki kepeklerin farklı sularda aynı sabun ve şampuanda farklılık göstermesi vs vs bunları bilmekte te yarar var.
 
Ynt: GÜBRE YERİNE DENİZ SUYU KULLANILDIĞINDA BİTKİLER DAHA HIZLI GELİŞİYOR

derişimi ayarlanmış ne demek, bilen var mı? Tsunami olup deniz suyunun vurduğu topraklar uzun süre tarıma elverişli olmuyo.
 

Benzer Konular