Hangi tip mibzer ?

IMG_8574.jpeg
IMG_8575.jpeg
merhabalar size bir sorum olacak 75 beygir traktör için Kars şartlarında sadece arpa buğday nadiren de olsa yulaf ekimi için hangi tip mibzeri tercih etmeliyim ve fotoğraflarını paylaştığım minderlerin ne farkları var ?

Şakalak tek diskli, Kurt olan çift diskli ve baskı tekerlekli. Tek disk, çift disk hangisini seçeceğin ihtiyaç ve tarla şartlarına göre değişir. Baskı tekeri varsa ekim sonrası merdane gerekmez. Ama baskı tekerli modeller ağır olur.

Son düzenleme:
Bu mesele bir zamandır benimde zihnimi kurcalıyordu. İkisi arasında belki daha fazladır ama şu şekilde farklar olduğunu anladım.
1- Çekili mibzerler, askılı mibzerlere göre daha ağır. Aynı ayak sayısında biri 1000 kg, diğeri 700 kg
2- çekilir tip mibzerler askıda kullanılsa da askılı mibzerden daha ağır olduğu için hidrolik kollara ciddî yük bindiriyor.
3- çekilir tip mibzerlerin ayakları çoğunlukla tek diskli iken askılı mibzerlerin 3 tip ayak yapısı var. Bunlar: Balta ayak, tek diskli ve iki diskli ayak.
4- çekilir tip mibzerlerde tohum ayarı küçük bir tarla edildikten sonra yapılırken, askılı mibzerlerde şanzıman sayesinde tohum, ekmeden önce kalibre edilebilir.
5- çekilir tip mibzerlerde Manevra yapmak zorken askılı mibzerlere daha kolaydır.
6- çekilir tip mibzerler römork arkasına takılıp nakledilebilirken askılı mibzerlerde bu imkân yoktur.
7- çekilir tip mibzerlerde tavlı ekimde traktörün arka tekerinin sıkıştırdığı toprağı yumuşatmak için ayaklar yer almazken askılı mibzerlerde bu ayaklar vardır
Aklıma şimdilik bunlar geldi.

Bu mesele bir zamandır benimde zihnimi kurcalıyordu. İkisi arasında belki daha fazladır ama şu şekilde farklar olduğunu anladım.
1- Çekili mibzerler, askılı mibzerlere göre daha ağır. Aynı ayak sayısında biri 1000 kg, diğeri 700 kg
2- çekilir tip mibzerler askıda kullanılsa da askılı mibzerden daha ağır olduğu için hidrolik kollara ciddî yük bindiriyor.
3- çekilir tip mibzerlerin ayakları çoğunlukla tek diskli iken askılı mibzerlerin 3 tip ayak yapısı var. Bunlar: Balta ayak, tek diskli ve iki diskli ayak.
4- çekilir tip mibzerlerde tohum ayarı küçük bir tarla edildikten sonra yapılırken, askılı mibzerlerde şanzıman sayesinde tohum, ekmeden önce kalibre edilebilir.
5- çekilir tip mibzerlerde Manevra yapmak zorken askılı mibzerlere daha kolaydır.
6- çekilir tip mibzerler römork arkasına takılıp nakledilebilirken askılı mibzerlerde bu imkân yoktur.
7- çekilir tip mibzerlerde tavlı ekimde traktörün arka tekerinin sıkıştırdığı toprağı yumuşatmak için ayaklar yer almazken askılı mibzerlerde bu ayaklar vardır
Aklıma şimdilik bunlar geldi.
Çok teşekkürler peki bu kadar fiyat farkı varken tercih edilir mi askılı tip ?

Fiyatlar hakkında bilgim yok ama tahminim 14 lü çekilir tip ( şakalak, özdöken, özduman) sistemler 180bin -220 bin arasındadır.
Asılır tip olanlar ise 19-20 ayak ( kurt, irtem, hms, güngör) 250 bin ile 350 bin arası rahat vardır.

Şakalak tip olanlar 300-350 bin kurt tipi olanlar 400-480 bin civarı
Askılı tip mibzerlerde fiyatı en uygunu balta ayaklı olanlar. Fotoğraftaki baskı tekerli, fiyatı en fazla olan mibzer çeşidi.
Askılı mibzerlerde fiyatı en uygun olan üreticilerden birisi Altınay markası. Biraz önce balta ayak Altınay mibzer satan bir bayiden 20 ayaklı olanın fiyatını sordum. 190-200 bin arasında dedi. Bu ayak sayısında çekilir tip bir mibzer 250 binden aşağı değildir.
Kıyaslama yapmak adına bulunduğun bölgede her iki tip mibzeri de gözlerinle gör. Aklına bütçene hangisi uyarsa onu al derim.

Askılı tip mibzerlerde fiyatı en uygunu balta ayaklı olanlar. Fotoğraftaki baskı tekerli, fiyatı en fazla olan mibzer çeşidi.
Askılı mibzerlerde fiyatı en uygun olan üreticilerden birisi Altınay markası. Biraz önce balta ayak Altınay mibzer satan bir bayiden 20 ayaklı olanın fiyatını sordum. 190-200 bin arasında dedi. Bu ayak sayısında çekilir tip bir mibzer 250 binden aşağı değildir.
Kıyaslama yapmak adına bulunduğun bölgede her iki tip mibzeri de gözlerinle gör. Aklına bütçene hangisi uyarsa onu al derim.
bizim bölgede sadece çekilir tip mibzer var aslında bölge tarımında örnek olması için araştırıyorum daha çok çiftçilik bizim buralarda biraz eski yöntemlerle yapılıyor tohum yatağı hazırlığı bile çok zayıf hatta benim çiftçilik yaptığım köyde 2 yıl öncesine kadar benim dışımda mibzer kullanan da yoktu gerçi yine çok yok 2 tane var bu arada Kars ta tarım yapıyorum genelde güzlük ekim yapıyorum çok tav olmuyor benim de tohum yatağı hazırlığım diğer bölgelere göre geride çünkü zaman kısıtlı balta ayaklı değil disk şeklinde olandan ve arkasında tohumu sıkıştıran baskı tekerli olsun istiyorum yada çekilir tip arkasına merdane bağlıyorum çekilir tipte de 12.5 cm lik düşünüyorum bozkurt yada özdöken olacak o da büyük bir ihitmalle sizce ne yapmalıyım ?

Çekilir tip mibzerler, askılı mibzerlere nazaran daha kolay temin ediliyor. Kendi memleketimde eskiden beri en çok kullanılan mibzer ekermak mibzerleriydi. Bu markaya olan talep fazla olduğundan fiyatı muadillerine nispeten hâliyle fazlaydı. Son 10 sene içerisinde ekermak kalitesindeki mibzerleri başta şakalak, özdöken olmak üzere diğer üreticiler de imal edince ekermaka olan talep azaldı. Fakat sanayici, girdi maliyetlerini imal ettiği malzemelerin üretim maliyetine derhâl yansıttığından çiftçiler, almayı ertelediği her malzemeyi ileride daha pahalıya almaktan kurtulamıyor. İşte bu durumdan dolayı da fayda-maliyet dengesini iyi ayarlamak çıkıyor.
Belki kullanmadığımdandır, baskı tekerli olan diskli askılı mibzerler bana çok karmaşık geliyor. Ekim için birden fazla ayarın birbirine uyumlu şekilde yapılması gerekiyor. Üreticiler bu mibzeri kullananların merdane çekmesine lüzum yok dese de şüphelerim var.
Fiyatları birbirine yakın olsa baskı tekerli diskli askılı mibzeri al derdim lakin %40-50 fiyat farkı bir çiftçinin göz ardı edeceği sınırın çok üstünde.