Ynt: Hasattan sonra buğdayın üstüne ne ekilebilir?
alifatiherturk link=topic=84467.msg1009478#msg1009478 date=1434846223' Alıntı:
Verdiğiniz bilgiler icin Teşekkürler. Bir kac sorum daha olacak, hasadi nasil yapiliyor? Sulama ihtiyaci olur mu?
Yem şalgamı milli, killi, alüvyonlu, gevşek topraklarda yüksek verime ulaşmaktadır. Sonbaharda 2.ürün olarak ekimi yapılmaktadır. Kışın boş kalan tarlalar değerlendirilmektedir. Yem şalgamının % 45 i kök, % 55 i yapraklardan oluşmaktadır. Ortalama dekara verimi 7,5-15 ton dur.
Ekimden 2,5-3 ay sonra hasada başlanır. -10 dereceye kadar donlar bitkiye zarar vermemektedir. Yer yer donda alt yaprakları dökülür. Günlük ihtiyaca göre hasat edilerek yaprak ve yumrularıyla beraber yedirilir, yaprakları kesilip sılaj yapılabilir. Yumrularını daha uzun süre muhafaza etmek için yumru yığınları toprakla örtülerek tazeliği korunur. (Ayrıca kök bölgesinde yumruları varmış, cahilliğimi bağışlayın, bilmiyordum

)
Yağışta hasat yapılmazsa yumrular toprak ve çamur olmaz. Elle hasat edilen yem şalgamının %60-70 i toprak üstünde olduğu için çabucak çıkar. Aynı anda bir kişi 8-10 kökü topraktan sökebilir.
Hayvan beslemede süt hayvanlarında süte koku nüfuz etmesin diye yem şalgamı sağımlardan sonra verilir. Yem şalgamının yanında mutlaka kuru madde takviyeleri (yem, kuru ot, saman, sılaj) yapılmalıdır.
Günlük tüketim 40 kg ' ı geçmemelidir. Hayvanlar severek iştahla yer. Süt hayvanlarında yüksek süt artışı sağlar.
Pamuk-pamuk veya Buğday-pamuk ekim sisteminde kışlık 2.ürün yem şalgamı tarımı ile hayvanları kuru otla beslendiği dönemde bir miktarda özsulu bir kabayem elde edilmektedir.
Yem şalgamı bol sulu ve yumrularında az miktarda şekeri içerir. Yumrularında kuru madde oranı yaklaşık %8 dir. Yapraklarında kuru madde oranı %9 dur.
Hayvan pancarı gibi özsulu yem bitkileri grubunda yer alan yem şalgamı gevrek yapılı topraklarda daha iri yumrular oluşturur.
Yem şalgamı, hayvan pancarı gibi hayvanların böbrek ve karaciğerlerini yormaz. Bir hayvanın canlı ağırlığının %2,5 ' i kadar kuru ot veya %10 ' u kadar yeşil ot tüketmesi gerekmektedir.
Yem şalgamı kaba yem açığının karşılanmasında önemli bir görevi üstlenmektedir.
- Yaprakları ve kökü koyun, düve, sığır ve süt inekleri tarafından iştahla yenir.
- Dönüme atılan tohum miktarının az, alınan verimin çok olmasından dolayı maliyeti çok düşüktür.
- Düzenli olarak yedirildiğinde süt veriminde günlük 4-5 Kg artış sağlanır
EKİM ZAMANI : Ege ve Akdeniz Bölgelerinde Ağustos/Eylül aylarında, Marmara, Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz de Ağustos ayında ekimi yapılmaktadır.
TOHUM YATAGI : Tohum yatağının yapısına göre 250- 300 gr/dekar ' m2 ' ye 25-40 arası tohum yoğunluğu yeterlidir.
EKİM DERİNLİĞİ : 1,5- 2 cm
SIRA ARALIGI :Yem Şalgamı Tohumu 20- 35 cm sıra aralıklı veya serpme ekim yapılabilir. Tohumun atılmasından sonra tohumu örtmek üzere arazi tırmıklanır.
GÜBRELEME : Ekimden önce; 7- 10 kg (saf) N/dekar (Erken ekim için 10kg, geç ekim için 7 kg ) 10 kg (saf) P2O5/dekar
5- 10 kg (saf) K2O/dekar çıkıştan sonra hiç azot (N) uygulanmamalıdır.
SULAMA : Genellikle tohumlar ekimden 5 gün sonra çıkarlar. Çimlenme, çıkış ve fide aşamalarında toprağın üst tabakasının nem oranının korunması için, ekimi takip eden 2-3 hafta içinde az miktarlarda ancak sık sık sulama yapmak gereklidir. Bitkinin gelişmesinden sonra ise sulama, buharlaşma oranına bağlı olarak yapılmalıdır. Her sulama için uygulanması gereken en uygun su miktarı 30 mm dir (30.000 It/dekar). .
YABANCI OT KONTROLÜ: Bitki boyu yüksekliği 3- 7 cm iken, eğer serpme yapıldıysa araziyi tırmıklamak suretiyle, sıra aralıklı ekim yapıldıysa araziyi çapalamak suretiyle yabancı ot kontrolü yapılır.
BESLEME : Hayvanlara köklerle birlikte yaprakları da yedirilmektedir. Yem şalgamları taze olarak yedirilmelidir. Böylece çiftçi her gün mahsulün bir kısmını hasat edecektir. Yumrular topraktan arındırılmalıdır. Süt sağımından sonra yedirilen Yem Şalgamı , günde 40 kg ' den fazla yedirilmemelidir. Genelde, hayvanların kuru madde alımının %50 ' sini geçmemelidir.
VERİM : Dekara verimi 7,5-10 ton arasındadır. Bunun %45 ' i kök, %55 ' i yapraklardan oluşmaktadır. Köklerdeki kuru madde oranı %8,5 yapraklardaki ise %9,5 ' tir. Her 1 kg kuru madde için sindirilebilir ham protein miktarı 150 gr ' dır. Kuru maddedeki protein oranı yumrular için %11, yapraklar için %18 ' dir.