hayvancılık işine girmeyi düşünüyorum!!!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ynt: hayvancılık işine girmeyi düşünüyorum!!!

bende hayvancılık işine girmeyi düşünüyorum. her hangi bir köyde. 5-10 keçi alır bir ev ve ahır kiralar öyle başlarım diye düşünüyorum. 3-5 kovan arı ufaktan girmeyi düşünüyorum. yapılmaz yapılmayacak gibide görmüyorum. eğer yapılmayacak bir iş ise yapanlar nasıl yapıyor ? kazanmasalar neden adam tutup çalıştırıyorlar ? hoş ben para kazanmak için girmeyeceğim bu işe karnım doysun yeter. dünyanın en güzel işini sevmessen o dünyanın en güzel işi değildir. okumaklada bir şey olmaz. şairin dediği gibi okumak cahilliği giderir, eşşeklik bakidir.

Araştırmanızı öneririm sanal ortamda ve gerçek ortamda.
Hayvancılığı yapmak istediğiniz yörede araştırma yapmanız çok çok önemli küçük baş mı büyük baş mı ?
Bu yerinde araştırma neden önemli.
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde doğal ortamda yabani hayvanlar kendiliğinden yetişmekte (Konya taş koyunu,Anadolu ala geyik,Anadolu dağ keçisi)
Bu hayvanlar bu hayvanları kim beslemekte ilaçlarını kim vermekte altlarını kim temizlemekte ve hangi mekanda yatıp kalkmakta .
Derseniz ki benim param çok ben yapabilirim kutuplarda Afrika antilobu Afrika da ren geyiği yetiştirebilirsiniz para gücü ile hepsi olur ama üreticimi olursunuz yoksa tüketici mi orası karışık .
Doğaya karşı koymak zor yapılan iş doğa ile uyumlu olmalı .
Doğaya karşı koymak enerji ister maliyet ister enerjide ülkemizde çok pahalı olduğunu hepimiz biliyoruz .
Son yıllarda ülkemizde hayvancılık işi bir çok kişi ve şirketlere gümüş tepsi içinde sunuldu hibe ve destekler sağlandı ama yanlış yer yanlış seçim yapanları görüyoruz .
İyi araştıralım iyi düşünelim hayvancılığı yapmak istediğimiz yerde bu işi başarı ile yapanlara danışalım onları gözlemleyelim mekanlarının şekline dikkat edelim .
Plansız işe mekana başlamayalım.Mesela planın 4/1 ni ilk yılda imkan oldukça da planın kalan kısımlarını tamamlayalım.
Herkese Allah kolaylık versin. Ben 30 , 35 yıldır hayvancılık ile geçiniyorum. Küçük çaplı.

Bu başlık altındaki tartışma gerçekten çok ilginç..
Bence çiftçiliğin zor mu kolay mı, yapmaya değer mi değmez mi olduğu çok tartışma götürür ve götürüyor da zaten..
Çiftçilikten çok anlamamakla beraber köyümüzde 400 dönüm civarı tarlamız var.. Benim bildiğim kesintisiz 35 yıldır (ki çok daha uzun bir süredir, muhtemelen 100 yıl) arpa, buğday, yulaf ekilmiş..

1) Eşim öğretmen ve aldığı maaş 2,200-TL (30 gün çalışma karşılığında yani).. Diğer bir deyişle 15 gün için alacağı maaş 1,100-TL.
2) Köyde yaklaşık 400 dönümlük bir tarlaya 30 yaşında genç bir çiftçi 7 günde arpa/buğday/yulaf ekebilir ve hasat zamanı yine 7 günde biçerdöver vs. gibi makinelerle hasat edebilir/ettirebilir ve depolayabilir/satabilir.

Soru:
1-Bu tür bir çiftçi 15 günlük çalışmasının karşılığında ne kadar kazanç elde etmeli veya ne kadar kazanç beklentisi olmalı?

Çiftçinin sahip olduğu tarla/makine ekipmanın bir bedeli olsa bile bir öğretmenin bu mesleği elde edebilmesi için en az 5+3+3+4 yıl okuması gerekiyor (toplam 15 yıl öğrenim belki 1 yıl da dershane)... Ama çiftçinin bu tarımsal faaliyeti yapabilmesi için bu kadar öğrenim görmesi gerekmiyor.. Dikkate alınması gereken daha birçok parametre/değişken de var aslında...

Kuru tarım yapan bir çiftçinin örneğin buğday eken bir çiftçinin yeterince gelir elde edebilmesi için en az 5.000 dönüm falan tarla işlemesi gerek galiba... Hatta bunu daha net hesaplamak gerekir kanımca...

Amerikan filmlerinde uçsuz bucaksız tarlaların ortasındaki çiftlik evinin sundurmasında oturan çiftçiyi düşünün. Bir elinde av tüfeği diğer elinde kahve, oraya buraya küfürler yağdırıp bir yandan da kahkahalar atan çiftçi ile bizim çiftçi arasındaki farkların en büyüğü işledikleri tarlaların büyüklüğü......

Hayvancılığa girmek isteyen arkadaşlar;55 hayvan kapasiteli,hem açık hem kapalı alanı bulunan,3+1 işçi evine sahip,gölgelik 40 adet dut ağacı mevcut olan,tarım bakanlığı onaylı bir adet ahır mevcut bende.İçerisinde şu an fare,kumru,yılan,serçe vb...Hayvanat ve haşerat besliyorum.İsteyen gelsin kiraya vereyim.Daha önce 3 kişi icarladı fakat istediklerini bulamayıp yılını dolduran kaçtı.Haberiniz olsun.Yaptığım maliyeti çıkarmadım.Şimdi bende çatısını yükseltip,kenarları ördürüp,ambar yapmayı planlıyorum.Allah herkesi muvaffak etsin.

Arkadaşlar konu gereksiz tartışmalara mekan olmuş,gerek yok bu tür kırıcı tartışmalara kimsenin kimseyi sorgulama hakkı yok.Formumuzda bu tür tartışmalara izin vermiyoruz o yüzden bu konuyu kilitliyorum.
( Form içerisinde bu tip ben şu işe girmek istiyorum tarzında fikir yorum istenen konulara özellikle faydalı olabilir diye birçok arkadaşımız yorumunu yazıyor bu şekilde kırıcı tartışmalara çevirmeyelim konuyu açan arkadaşın düşüncesi hakkındaki fikrim ise hayvancılık doğru planlanıp doğru yerinden başlanırsa çok karlı bir iş olabilir ama ülkemizdeki hayvancılık sektöründeki dalgalanmaların büyük bir nedenide bu bence hiç hayvancılıkla işi olmayan,elinde sermayesi olsun olmasın bu işte kar var diye doğrudan bu işe girenler özellikle son yıllarda çok olduğu için piyasada istikrar sağlanamıyor üretim sürekli bir artıyor bir azalıyor)

Mehmet abi gerekli açıklamayı yapıp konuyu kilitlemiş,ben de ek olarak şunu söylemek isterim.Bu sitede eğitiö seviyesi olarak en üst mertebede eğitim almış insanlar da mevcut,en alt seviyede insanlar da.Önemli olan kimin ne kadar eğitim aldığı veya zenginlik vs gibi kriterler değil.Burada herkes eşittir,sitenin genel kurallarına uyduğu sürece bir problem yok.Kimsenin kimseyi aşağılamasına ve hor görmesine de müsaade edilmeyecektir bunun bilinmesini isterim.

Ayrıca küçük bir önerim var.Oturduğu yerden gün/çalışma/para hesabı yapan,çiftçilikten bihaber arkadaşlar abiler.Bu hesaplar peşinde koşmaktansa siz kendi bildiğiniz işi yapın,bizler de bildiğimiz işi yapalım.Herkesin karı zararı kendine.Çalışma şartları vs bir sürü etken var içinde bulunmayanların anlayamayacağı.Bu iş sadece matematik hesabıyla olmuyor.Onun için benim önerim ya gerekli araştırmayı yapsınlar ve bu işi yapanları 3 gün çalışıyo şikayet ediyor mantığıyla eleştirmektense,dinleyip anlamayı denesinler.Tabi ki kimse anasının karnında çiftçi,öğretmen,mühendis doğmuyor.Sonradan öğreniliyor bu işler.Ancak işi yapanlar da hiçbirşey bilmiyor,sadece biz biliyoruz havasında sadece matematik hesabı yapmak yanlış.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...