Ynt: İneklerin Süt Yağlarını Artırmanın Yolları Püf Noktaları Nelerdir?
ismail_17 link=topic=68874.msg784951#msg784951 date=1381600854' Alıntı:
En güzelini sen biliyorsun hacı benim bildiğim rasyonda kuru otu arttırmak kuru madde ve yağ oranını yükseltiyor ama aynı anda süt verimide düşüyor, yüksek verimli holsteinlerde oluyor bu sorun, sütçülerin işine gelmediği için içeriği düşük süt istemiyorlar .
Sİmental melezi bir hayvanım var benim, sütü holsteinlerden az ama kuru madde ve yağ oranı yüksek ben eve kendime hep onun sütünü alıyorum.
Yorum için sağolun abi işin aslı süt verimini düşürmeden sütteki yağ oranını arttırmaya çalışıyorum o yüzden detaylı ninceliyorum.
Nobran link=topic=68874.msg784957#msg784957 date=1381601432' Alıntı:
sorduğun soruların yanıtını kendin vermişsin zaten

yağlık küspe türü şeylerin faydası olur sanırım hem protein hem yağ oranı yüksek. dediğin gibi simental ve montofon ırk hayvanların sütteki yağ oranı holstein ırkına göre yüksek olur. rasyonundan memnunsan dengeli veriyosan maddi imkanın varsa simental ve montofon ırk hayvanlardan sürüye katarsan sorunun çözülür
Haklısınız sürüye simental ve mandafon türü ırklardan katmamın faydası olur ama şu an için mümkün değil seneye İnşallah.
Hermiyas link=topic=68874.msg784959#msg784959 date=1381601657' Alıntı:
Hacım Selülöz oranından ziyade, Sindirilebilir Selülöz oranı daha da önemli....
ATK28de girebilirsin, rasyona Eskil ' deki fabrikadan çok uygun fiyata, uygun nakliye ile alabilirsin....Adana-Mersin çıkışlı PTK falan ne alırsan al nakliyesi tonda 35-40TL+KDW...
Abi sindirile bilirliği yüksek selüloz deyince süt ineklerinin rasyonuna bildiğimiz sap saman balyesini 500 gr civarında giriyorum geri kalan kısmı ağırlıklı olarak kaliteli mısır sılajı ve kaliteli yonca balyesi ama burada sap balyesinin miktaını artıracağım şu anki rasyonu hayvanlar anca tüketiyor o yüzden yonca yada sılajda azaltma yapmam gerekiyor oda doğrudan süt verimine eksi yönde etki yapacak,ekstra protein kaynaklı yağlı tohum küspeleri girmem için kesif yem miktarını girdiğim miktara göre düşürmem gerekecek yoksa kesif yem miktarını artırmak yağ oranını dahada düşürecektir sanırım o yüzden kesif yemi azaltıp yerine protein kaynaklı küspelerden girmem gerekecek netten bu konunu hakkında araştırdığım bilimsel makalelerde proteinin sütteki yağ oranına pek etkisi olmadığı yazıyor bana görede protein kaynaklı kesif yem girmek süt verimini dahada arttıracak yağ oranını düşürecek.
Geçen yıl sütaşın eğitim çifliğinde gördüğüm hayvanlar %95 holstein karma Türkiye genelinden toplanmış 23 protein,3200 enerji yem hayvan başı 13 kgr veriliyor süt ortalaması 32 lt civarında harici sadece hayvan başı 120 gr sodyum bikarbonat veriyorlardı yağ oranlarıda burada 4 ün üzerindeymiş.
Ağırlıklı olarak mısır sılajı veriyorum ama daha önceden işi tam bilmediğimiz için geçen yılki mısır sılajının partükül büyüklüğü çok küçük bu yıl 1.8,2 cm civarında yapmaya çalıştım sılajda kullandığım sılaj makinasının firmasını aradım adam hiç böyle bişey soran olmadı dedi makinenin bıçak yarını oynama daha büyük yapamassın dedi yine bu yılki sılajında partükül büyüklüğü küçük yağ oranınada bunlarında etkisi var galiba.