iyi kabayem, kötü kabayem (otyem, kuruot)


otyemlerde kaliteyi ne etkiler...
1-yemdeki nem/su miktarı (%)
2-yemin sindirilme derecesi

1-kuruot kalitesi, silaj kalitesi, yemdeki nem/su miktarından etkilenir
1a-kuruot kalitesi:
kurumadde >%86 --->kaliteli (iyi kaliteli)
kurumadde<%80 ---->kalitesiz (kötü kaliteli)

1b-silaj kalitesi
kurumadde >%30 (>%25)--->kaliteli (iyi kaliteki)
kuru madde <%25 (<%22) (<--->kalitesiz (kötü kaliteli)

2-kuruot kalitesi, silaj kalitesi, yemin sindirilme derecesinden (%) etkilenir
2a-kuruot kalitesi
sindirilme derecesi %60 iyi kaliteli
sindirilme derecesi %50 kötü kaliteli
(samanın sindirilme derecesi, %38-45)

2b-silaj kalitesi
sindirilme derecesi %70 --->iyi kaliteli
sindirilme derecesi %58 --->kötü kaliteli

silajın kalitesi asitlik derecesinden de etkilenir

kaliteli silajlarda asitlik (pH)
pH: 3,8-4,2 kaliteli silaj
pH<3 ya da pH>5 kötü kaliteli silaj

<: daha az, daha küçük ise
>:daha çok, daha büyük ise
 
Son düzenleme:
Günümüz imkanları teknolojisi uygun kaba yem hasat ve depolamaya
Kalite bununlada alakalı biraz
Uygun zamanda hasat edilen kaba yem ve uygun zamanda yerde ve sekilde depolanan kaba yem
Kaba yem hasat şekilleri iklim ve imkan ihtiyaca göre değişiyor
Kaba yem bazi bölgelerde silaj bazen kuru depolanır
Silaj imkana göre bazen paket bazen havuzlarda depolanır
Kuru kaba yem bazen örtü altında bazen uygun depolarda depolanır
Yukarida dediğimiz gibi imkanlar bol günümüzde
Tabi öncelik maliyetler imkanlar
Maliyet enerji yakıt sorunu
İşin devamlılığı için iyi imkan ucuz maliyet uygun yer
 
En kaliteli kaba yem vaktinde hasat edilmiş ve oksidasyona ugramayacak şekilde korunmuş mısır silajıdır.

En garanti ürün paketlenmiş kaliteli mısır silajı ama plastik maliyetlerindeki artış ve tarım girdi fiyatlarındaki artış sebebi ile 2022 de paketli iyi kalite mısır silajı ton fiyatı şimdiden 1000 lira seviyesinde olacak gibi görünüyor. Gelişmelere göre artmasida muhtemel.
 
Kaba yem de kaliteyi arttırmak için bu yıl yoncalari sıkmalı çayır biçme makinesi ile biçmeyi düşünüyorum. Tamburla biçildiğinde kuruyana kadar sap ağarıyor ve besin değerlerini kaybediyor. Bununla ilgili bir makale aradım ama bulamadım bilgisi olan varsa bilgilendirirse sevinirim. Birde işin makine kısmı var yerli sıkmalı diskli makinelerden ne kadar randıman alınabilir? Dekara yakıt, arıza, masraf olarak Tamburlu ile kıyaslayabilecek varmı?
 
Kaba yem de kaliteyi arttırmak için bu yıl yoncalari sıkmalı çayır biçme makinesi ile biçmeyi düşünüyorum. Tamburla biçildiğinde kuruyana kadar sap ağarıyor ve besin değerlerini kaybediyor. Bununla ilgili bir makale aradım ama bulamadım bilgisi olan varsa bilgilendirirse sevinirim. Birde işin makine kısmı var yerli sıkmalı diskli makinelerden ne kadar randıman alınabilir? Dekara yakıt, arıza, masraf olarak Tamburlu ile kıyaslayabilecek varmı?
Eren ne yaptın, sıkmalı çayır biçme makinası ile biçme işini...
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt