otyemlerde kaliteyi ne etkiler...
1-yemdeki nem/su miktarı (%)
2-yemin sindirilme derecesi
1-kuruot kalitesi, silaj kalitesi, yemdeki nem/su miktarından etkilenir
1a-kuruot kalitesi:
kurumadde >%86 --->kaliteli (iyi kaliteli)
kurumadde<%80 ---->kalitesiz (kötü kaliteli)
1b-silaj kalitesi
kurumadde >%30 (>%25)--->kaliteli (iyi kaliteki)
kuru madde <%25 (<%22) (<--->kalitesiz (kötü kaliteli)
2-kuruot kalitesi, silaj kalitesi, yemin sindirilme derecesinden (%) etkilenir
2a-kuruot kalitesi
sindirilme derecesi %60 iyi kaliteli
sindirilme derecesi %50 kötü kaliteli
(samanın sindirilme derecesi, %38-45)
2b-silaj kalitesi
sindirilme derecesi %70 --->iyi kaliteli
sindirilme derecesi %58 --->kötü kaliteli
silajın kalitesi asitlik derecesinden de etkilenir
kaliteli silajlarda asitlik (pH)
pH: 3,8-4,2 kaliteli silaj
pH<3 ya da pH>5 kötü kaliteli silaj
<: daha az, daha küçük ise
>:daha çok, daha büyük ise
1-yemdeki nem/su miktarı (%)
2-yemin sindirilme derecesi
1-kuruot kalitesi, silaj kalitesi, yemdeki nem/su miktarından etkilenir
1a-kuruot kalitesi:
kurumadde >%86 --->kaliteli (iyi kaliteli)
kurumadde<%80 ---->kalitesiz (kötü kaliteli)
1b-silaj kalitesi
kurumadde >%30 (>%25)--->kaliteli (iyi kaliteki)
kuru madde <%25 (<%22) (<--->kalitesiz (kötü kaliteli)
2-kuruot kalitesi, silaj kalitesi, yemin sindirilme derecesinden (%) etkilenir
2a-kuruot kalitesi
sindirilme derecesi %60 iyi kaliteli
sindirilme derecesi %50 kötü kaliteli
(samanın sindirilme derecesi, %38-45)
2b-silaj kalitesi
sindirilme derecesi %70 --->iyi kaliteli
sindirilme derecesi %58 --->kötü kaliteli
silajın kalitesi asitlik derecesinden de etkilenir
kaliteli silajlarda asitlik (pH)
pH: 3,8-4,2 kaliteli silaj
pH<3 ya da pH>5 kötü kaliteli silaj
<: daha az, daha küçük ise
>:daha çok, daha büyük ise
Son düzenleme: