İz kabartıcı ayak

Cümleten selamün aleyküm.
Bahar aylarında yeşil mercimeği ve nohutu ektikten sonra hem biçim kolay olsun hem de taş vs varsa toprağa gömülsün diye ekim sonrasında lastik tekerlekli merdane çekiyoruz. Fakat traktör teker izine gelen toprak, sıkıştığı için merdane buraları tam olarak düzlemiyor hâl böyle olunca da tarlada tekerin bastığı yerler kanal kanal şeklinde çirkin bir görüntü oluşturuyor.
İnternette mibzerleri incelerken bazı mibzerlerde mibzerin önüne traktör teker izini kabartan ayakların yerleştirildiğini gördüm. Lakin bu ayakların şekli ve yukarı-aşağı veya sağa-sola hareketlerinin nasıl yapılacağı hakkında bir fikir edinemedim.
Merdanede mibzerdekilere benzer iz kabartıcı ayak olarak neyi nasıl kullanabiliriz?

İz kabartıcı ayakların pistonlu olması gerekir.
Her sıra başında kaldırılıp, sıraya girince yeniden indirilmesi şart.
Bu da kullanım açısından ciddi zorluk demek.
Er ya da geç kaldırmayı unuttuğun bir an olacak ve geri dönerken ayak tertibatı yamulacak ya da kırılacak.
Bu yüzden ben gerekli görmüyorum.

Bunun yerine mibzerin arkasına lastik merdane seçeneğini değerlendirin.

Ayrıca tohum yatağını hazırlarken, eğer toprak çok tavlı ya da çamur değilse son geçişi merdaneyle; yer fazla tavlıysa lastik merdaneyle kombine edin.

Bu şekilde iz bırakma sorunu büyük oranda ortadan kalkacaktır.

İz kabartıcı ayakların pistonlu olması gerekir.
Her sıra başında kaldırılıp, sıraya girince yeniden indirilmesi şart.
Bu da kullanım açısından ciddi zorluk demek.
Er ya da geç kaldırmayı unuttuğun bir an olacak ve geri dönerken ayak tertibatı yamulacak ya da kırılacak.
Bu yüzden ben gerekli görmüyorum.

Bunun yerine mibzerin arkasına lastik merdane seçeneğini değerlendirin.

Ayrıca tohum yatağını hazırlarken, eğer toprak çok tavlı ya da çamur değilse son geçişi merdaneyle; yer fazla tavlıysa lastik merdaneyle kombine edin.

Bu şekilde iz bırakma sorunu büyük oranda ortadan kalkacaktır.
Mibzerden hem geniş olduğu için hem de tekerli olmadığı için merdaneyi mecburen tek başına kullanıyoruz. Merdaneyi de çekilir şekilde değil kazayağı kullanır gibi askıda kullanıyoruz, dolayısıyla merdanenin geri geri kullanılma ihtimali çok düşük.
100 beygirlik traktörün ağırlığıyla teker izindeki toprak çok sıkışıyor merdane bu sıkışmayı düzlemiyor.

IMG-20251129-WA0005.jpg

Buna benzer merdanemiz var. Profil 5 mm kalınlığında ve 80*80 ebatlarında. Kullanacağımız iz kabartıcı ayağın fotoğrafı yukarıda. En büyük mesela montaj nasıl yaptırsam acaba?

İz kabartıcı Ayak kullandığın zaman ektiğin tohumlarda dışarı çıkacak.
Bir endişem bu aslında. Fakat tavlı toprağa nohut, mercimek ektikten hemen sonra tırmık çekilince tohumların toprak üstüne çıkmaması bana cesaret veriyor. Gerçi tırmık ayakları ile iz kabartıcı ayağın uçları genişlik olarak farklı.
Neden tohumu dışarı çıkar dediniz, biraz izah eder misiniz?

Tekerler 8 cm kadar ezdiğini düşünürsek. Tohumu 4 cm ektin. Ezilen yerde Tohumu derinliği 3 cm olur. Merdane ise 3 cm sıkıştırdı. 5 cm kabartma yapacaksın . Bazı tohumlar toprak üstüne gelir diye düşünüyorum.

Traktör teker izi biraz toprağın tav durumuna bağlı.Nemli kabarmış toprakta çok iz kalıyor.İki haftalık şu fotoğrafta, JD 6120M nin ektiği ve fotoğrafınızdaki lastik merdaneyle çiğnediğim toprakta teker izleri görünüyor.Derin olmadığı için bir yağmurda erir.Hep balta ayakta ektiriyordum diskli mibzerin farkını anladım.Teker izi dinlemedi toprağı jilet gibi kesip ekti.Dışarda tek tohum bırakmadı. Ben ekimi yakından izledim.Mibzeriniz diskliyse endişe etmeyin.Ben buğdaya göre yazdım,nohut mercimek mibzerinin ekim ayakları farklı olabilir.

Resimler ve ekler

• IMG_0381.jpeg
    IMG_0381.jpeg
    310.5 KB · Görüntüleme: 7