Kabak çekirdeği ayırma makinesi

Arkadaşlar, bu yıl ilk defa çekirdeklik kabak ektim ve makine 1 saat çalışınca bu hale geliyorve hem taneyi yere atıyor hem de çuvala geleni parçalıyor. Devir 540E de 1000 devir.

20170924_174119_HDR.jpg

20170924_174128_HDR.jpg

received_10212834058260083.jpeg

Konu uzma i değilim de merak ettiğim bi konuydu bu sulu mu susuz mu kabak yetistirdiniz. İnternette kuru tarim alanlarindada yetisebilecegini söyluyorlar. Aksaray bu konuda ön planda imis. Ankara yozgat çorum gibi yerler de görmedim. Suyun olmadigi yerlerde yetişiyor ise harika

Kabağı topladığımız gibi atıyorum hiç beklemeden. Aksine kimisinde yumuşama var ve cok su saliyorlar ama 540 devirde degil de 400 civari calistirdim

Makina elek geçişleri tıkanır sonra eleklerde çekirdek dolar fırçalar çekirdek dolunca sıkıştırır ve kabuklar yolar . Makinayı durdur cuval takılan yere elini sok temizle. Bide önde vardır anahtarla sök orayıda temizle

Kirpi ve depolu makina var elimde 2009 model depo kirpi sonradan taktırdım. Hersene 100 dekar kendi işimde kullandım 15.000 tl ye satmayı düşünüyorum almayı düşünen varsa bilgin olsun

Makine 500-540 devirde çalışmalıdır.Kabaklar toplanınca içinin gevşemesi için 4-5 gün bekletilir.Makinenin içindeki lastik getinden yapılan fırçalar düzgün olmalıdır.Tanenin soyulmasının sebebi erken toplanmış, kabuk zayıf kalmış, olgunlaşma beklenmelidir.Helezonundaki fırçalar eski olabilir, helezonu iyi çekmiyorsa kabuğu soyabilir.