Kaliteli Sperma En İyi Yatırımdır...

Ynt: Kaliteli Sperma En İyi Yatırımdır...

insertend link=topic=61204.msg677962#msg677962 date=1357163943' Alıntı:
bu spermada cinsiyeti belirleme olayını babam söylüyordu da ben inanmıyordum. demekki böyle şeyler varmış. :) bizde 5 yıldan beri damızlık sıkıntısı çekiyoruz. toplam 8 yıldan beri aşı yaptırıyoruz.

ama ben yinede cinsiyeti belirlenmiş spermaya girmemeni tavsiye ediyorum, zaten çoğu veteriner hekimde bu yönde söylemde bulunacaktır, hem spermalar pahalı hemde düvelerde gebe kalma oranı %60 larda olduğu söyleniyor, sonuçta ben iki düveyi 7 tohumda tutturdum

Hakkaten benim de dikkatimi çekiyor bu konu.2005 yılında tekirdağdan damızlık düve ve inek almıştık,15 hayvandan sadece 1 tane erkek oldu.Birkaç sene böyle gitti,ondan sonra tam tersine dikkat çekici şekilde erkek olmaya başladı.Bu aralar biraz tohumlama işini tutmamasından ötürü boşladık,erkek sayısı azaldı tekrar dişiler artmaya başladı.Açıkçası böyle giderse destekten vazgeçip,verimli bir dana besleyip damızlık olarak kullanmayı düşünüyoruz.Özellikle elimizde birkaç tane simental-holstein melezi hayvanımız vardı,süt verimi gayet iyi olduğu gibi et verimi de güzeldi.Yıllarca destek sevdasına haddinden fazla tohumlama yaptırdık,alacağımız 300 lirayı taksit taksit veterinere verdik.Toplu para aldatıyor insanı.

murat_saribas link=topic=61204.msg677392#msg677392 date=1357078910' Alıntı:
kaliteli sperma diye bişey olduğunu sanmıyorum artık erkek dişi diye ayırıyorlar ve son 10 buzağıdan 8 i erkek 2 si dişi çiftliğin sonu olacağını düşündüğüm için montblerde boğa besledim ve son 4 buzağısından 2 si holsteınden kırmızı dişi oldu 3. dişi ise akkafa siz karar verin
fotoraf0124.jpg

fotoraf0141d.jpg

fotoraf0162.jpg

4 buzağınında babası bu dişi sperma attırsam tutmasa tekrar attırsam 300 tl ye mal olurdu
fotoraf0091r.jpg

Bence doğrusunu yapmışsın. Fotoğraflarda güzel. Allah ziyade etsin. Hem böyle olunca çevrendeki yakınların da damızlıktan faydalanır. Tabi sen istersen.

tohumlama ıslah için süper bişi ama en iisi kopyalama ben yüksek lisansta kopyalama konusunu ele alacağım

serdar atılgan link=topic=61204.msg677370#msg677370 date=1357077564' Alıntı:
ithal spermada dişi olasılıgı çok az oluyor bu sürekli dikkatimi çekiyor aceba sizlerde nasıl ?
Bu konudaki fikrim biraz komplo teorisi gibi gelebilir ama arkadaşın dişi çıkma ihtimali yüksek dediğine hak veririm. Konunun başında anlatılan test edilen spermlerin buzağı ve düvelerinin performansı yanında cinsiyet potansiyeli de ortaya çıkmakta. bazı boğaların spermalarından çoğunlukla dişi veya çoğunlukla erkek buzağı olma ihitimalli olanlarından Türkiyenin inek genetiğinin zayıf kalması için erkek buzağı olma ihtimali yüksek boğaların spermalarını getirmelerine şaşırmam. Biz ithal sperma kullanmıyoruz. Fakat veterinerimiz bize soruyor erkek mi dişi mi olamsını istediğimizi, çoğunlukla isabet ediyor.

keltaşlı link=topic=61204.msg678104#msg678104 date=1357204281' Alıntı:
Bu konudaki fikrim biraz komplo teorisi gibi gelebilir ama arkadaşın dişi çıkma ihtimali yüksek dediğine hak veririm. Konunun başında anlatılan test edilen spermlerin buzağı ve düvelerinin performansı yanında cinsiyet potansiyeli de ortaya çıkmakta. bazı boğaların spermalarından çoğunlukla dişi veya çoğunlukla erkek buzağı olma ihitimalli olanlarından Türkiyenin inek genetiğinin zayıf kalması için erkek buzağı olma ihtimali yüksek boğaların spermalarını getirmelerine şaşırmam. Biz ithal sperma kullanmıyoruz. Fakat veterinerimiz bize soruyor erkek mi dişi mi olamsını istediğimizi, çoğunlukla isabet ediyor.

yukarda ben bir konudan bahsettim. inanın bunun doğruluk payı çok, ithal sipermalarının hemen hemen % 50 sinin cinsiyeti belirlenmiş yani dişi sperması var, yani örneklemek gerekirse demsa firmasının LOGAN isimli boğasını ele alalım, demsa firmasında LOGAN normal, LOGAN dişi diye iki ayrı sperması var, . işte konu burada başlamakta LOGAN spermalarını labarotuvar üretirken spermaların Y kromozomlarını alıp dişi logan diye payetler halinde üretiyor peki Y kromozomları ayrılmış geride kalan ağırlıklı X kromozomları içeren spermalar çöpe atılmıyor, onlarda LOGAN diye piyasaya sürülüyor. tabiki bu spermanın erkek olma olasılığı %90.
bende görüştüğüm bir sperma firmasının prf. hocasının bana söylediğini söylüyorum. eğer buzağıların dişi olmasını istiyorsan tohum seçerken seçtiğin tohumun aynı zamanda dişi sperması üretimi olmamasına dikkat et diye bir fuar ortamında sohbetimiz oldu. bunu arkadaşların bilgisine sunuyorum bencede gerçeklik payı çok yüksek.

subaykan link=topic=61204.msg678113#msg678113 date=1357207117' Alıntı:
yukarda ben bir konudan bahsettim. inanın bunun doğruluk payı çok, ithal sipermalarının hemen hemen % 50 sinin cinsiyeti belirlenmiş yani dişi sperması var, yani örneklemek gerekirse demsa firmasının LOGAN isimli boğasını ele alalım, demsa firmasında LOGAN normal, LOGAN dişi diye iki ayrı sperması var, . işte konu burada başlamakta LOGAN spermalarını labarotuvar üretirken spermaların Y kromozomlarını alıp dişi logan diye payetler halinde üretiyor peki Y kromozomları ayrılmış geride kalan ağırlıklı X kromozomları içeren spermalar çöpe atılmıyor, onlarda LOGAN diye piyasaya sürülüyor. tabiki bu spermanın erkek olma olasılığı %90.
bende görüştüğüm bir sperma firmasının prf. hocasının bana söylediğini söylüyorum. eğer buzağıların dişi olmasını istiyorsan tohum seçerken seçtiğin tohumun aynı zamanda dişi sperması üretimi olmamasına dikkat et diye bir fuar ortamında sohbetimiz oldu. bunu arkadaşların bilgisine sunuyorum bencede gerçeklik payı çok yüksek.
Hımm anlıyorum biomeganın concord adlı boğasının dişi sperması mevcut normal sperma attırdım dişi buzağı doğdu ama dediğiniz olabilir y kromozamlarını çöpe atmadan üretim yapıp satıyorlarsa.

hacimmet link=topic=61204.msg678254#msg678254 date=1357229361' Alıntı:
Hımm anlıyorum biomeganın concord adlı boğasının dişi sperması mevcut normal sperma attırdım dişi buzağı doğdu ama dediğiniz olabilir y kromozamlarını çöpe atmadan üretim yapıp satıyorlarsa.

zaten arkadaşım bu bir ihtimal, dişi sperma az üretiliyor, bütün spermalar X-Y diye ayrılmıyor biliyorsun, hani olurda ayrılan partiye denk gelirsin o zaman dişi buzağı olasılığı zayıflar , yoksa normal üretimde böyle bir sıkıntı yok. hocanın bana söylediği hani ihtimali bile düşün almamaya çalış anlamında söyledi herhalde söylediklerinde doğruluk payı var diye düşünüyorum adamdan iyi mi bilicez sonuçda adamın işi. samimi bir açıklama yaptı bence

Bu yıl Simental için en iyi seçenekler bence şöyle:
Vanstein (Firma: Vetar) 80 tl
Wille (Firma: Çelik Çesa) 90 tl
Winnor (Firma: Vetar) 60 tl
GS MG (Firma: Çelik Çesa) ?
Ruegen (Firma: Vetar) 25 tl

:)
keltaşlı link=topic=61204.msg678104#msg678104 date=1357204281' Alıntı:
bizdede ankara DSYB nin bir veterineri vardı tohumlama yaparken dişimi olsun erkekmi diye sorardı ama hep erkek olurdu http://www.trakkulup.net/Smileys/default/smiley.gif

simentalci link=topic=61204.msg689516#msg689516 date=1358795310' Alıntı:
6 Ocak ' ta ilk WINNOR buzağımız doğdu. Çiftliğimin en iyi ineklerinden olacak inşallah. :)

vyzu3yga.jpg

tu5a3y9u.jpg
Maşallah hocam çok güzel bir yavru. Nasip olursa yanınıza gelmeyi istiyorum bu ara dönemde. :)

Hermiyas link=topic=61204.msg676446#msg676446 date=1356986489' Alıntı:
Kaliteli Sperma En İyi Yatırımdır...

Bir süt sığırcılığı işletmesinde giderleri gözden geçirirsek en büyük gider kaleminin yem olduğunu görürüz. İşletmenin durumuna göre çok küçük farklılıklar görülse de yem giderleri toplam giderlerin %74 ' ü civarındadır. Biraz daha ayrıntıya girersek yem giderlerinin %60-62 ' si kesif yem alımında, %18 ' i silaj alımında, geri kalan kısmı, yani %20-22 ' si ise diğer kaba yemlerin alımında harcanır.

Buna göre kesif yem giderlerinin toplam giderlere oranı %46, silaj giderlerinin oranı %13, diğer kaba yemlerin oranı ise %15 civarında olur.

Çiftlikteki diğer gider kalemleri işçilik, enerji ve bakım giderleriyle, yönetim giderleri olarak sayılabilir.

İşletmedeki küçük giderler ise; ilaç giderleri %2, aşılama giderleri %2, tohumlama giderleri, sperma dahil olmak üzere % 2 ' dir.

İşletmenin gelirlerine bakarsak doğal olarak en büyük gelir tahminen toplam gelirlerin %62 ' sini oluşturan süt satışlarıyla oluşan gelirdir. Diğer gelirler dana, düve satışları ve teşvikler olarak sıralanabilir.

Görüldüğü gibi yem, işçilik, enerji gibi harcamalar bugünün harcamalarıdır. Ancak; boğa tohumu harcamaları çiftliğin yarınına etki eder. Bir işletmenin geleceğine en başta etki eden boğa tohumu harcaması sadece toplam giderlerin %2 si civarındadır. Ucuz tohum kullanmakla bu oran çok az düşer, ama işletmenin geleceğine kötü yönde etki eder. Kaliteli tohum kullanmakla bu oran çok az yükselir ama, işletmenin geleceği parlak olur. Zaten %2 ' lik bir harcamanın geleceğe etkisi göz önüne alındığında, sperma seçimindeki kararların fiyata göre değil, bilimsel, teknik kriterlere göre verilmesinin en doğru yaklaşım olduğu ortaya çıkacaktır.

Duruma tekrar bakacak olursak, yem, işçilik, enerji gibi harcamalar masraf, sperma harcamaları yatırımdır.

'Kaliteli Sperma' Deyince Ne Anlamalıyız?
Öncelikle, döl kontrolü yapılmış, yani dişi buzağıları inek olduktan sonra izlenerek puanlanmış olan boğaların spermaları 'kaliteli sperma' olarak değerlendirilir. Döl kontrolü bir ispatlama yöntemidir. Bu yöntemle, boğanın döllerine ne aktardığını biliriz. Çok sayıda çiftlikte, farklı coğrafi koşullarda, çok farklı iklim ve bakım koşullarında yavruları (dölleri) test edilen boğaların spermaları ise 'en kaliteli spermalar' olarak değerlendirilmelidir. Bu yüzden ABD ' den ithal edilmiş spermaları 'en kaliteli spermalar' olarak görebiliriz. Zaten dünyadaki Holstein ırkı genetiğini etkileyen efsane boğaların hepsi ABD boğalarıdır. 1970 ' li yılların efsane boğası Elevation, 1980 ' li yılların efsanesi Blackstar, 1990 ' ların efsaneleri Durham, Emory, Integrity, 2000 ' lerin efsanesi OMAN, ABD boğaları olup dünya ' nın Holstein genetiğinde büyük rol oynamışlardır. Yine Holstein tarihinde etkin olarak kullanılmış boğalardan Potter, BW Marshall, Chief Mark gibi boğalar da ABD boğalarıdır. Blitz ismindeki ABD boğasının dünyadaki satışı 1.562.444 adede ulaşmış olup, dünya ' daki birçok ünlü boğanın babasıdır. Avrupa ' da nam salmış boğaların babaları veya büyükbabaları da yukarıda saydığımız boğalardan biridir.

Bir Holstein süt sığırcılığı işletmesi eğer ABD ' den ithal edilmiş boğa sperması seçecekse, boğanın kızlarının süt verimine bakmasa bile olur. Zaten çok, çok üstün bir süt verimi söz konusudur. Bunu gösteren PTAM değeridir. Bu değer +1000 in altında olursa ülkemize ithaline izin verilmez. Dolayısıyla ABD ' den, süt verimi bakımından, çok üstün boğa spermaları ithal edilmektedir.

Her işletme kendi ihtiyacı yönünde sperma seçmelidir. İhtiyacı ise son yılların en yararlı teknolojisi olan 'Bilgisayarlı Eşleştirme' yöntemiyle belirlemek gerekir. Bilgisayarlı Eşleştirme hem sürünün eksiklerini belirleyip, gelecek nesli o yönde düzeltecek şekilde sperma seçimi sağlayacak, hem de 'akraba evliliğini' yani kan yakınlığını önleyecektir.

Bu yönden bakıldığında ayak-bacak puanı(FLC), meme puanı (UDC) ve verimlilik ömrü (PL) değerlerinin yüksek olması ülkemiz için doğru boğa seçimini sağlayacaktır. Dünya ' da en çok bakılan değer TPI ( Toplam Verim Puanı) olmaktadır. TPI, 11 ayrı konuda boğaların incelenmesi sonucunda oluşan karma bir puandır. Ağırlığı protein ve yağ değerleri oluşturur. TPI değeri yüksek olan boğaların kızlarının genellikle protein ve yağ yüzdeleri yüksek olur. Protein ve yağ değerlerinin şu andaki TPI formülünde etkisi %43 ' tür. Sperma seçilirken bunları bilerek davranmak gelecek için büyük önem taşır.

İsteğimiz memesiyle, ayağıyla, tipiyle, verimiyle 'dengeli inekler' olmalıdır.

Sadece tipi güzel veya sadece verimi yüksek inekleri değil, her iki yönü de kuvvetli olan inekleri bize verebilecek olan boğa tohumlarını seçmeliyiz.

İyi boğa seçimi gelecek için en büyük yatırımdır ve geleceği belirleyen bu yatırım, müthiş etkisine rağmen, çok ucuza mal olur. Eğer 100 başlık bir Holstein çiftliği üzerinden örnekleme yaparsak; işletmenin 17 günlük yem gideriyle veya 2,5 aylık işçilik gideriyle bütün geleceğin genetik yapısını garanti altına almak mümkündür. Yine 100 başlık bir Holstein işletmesinin gelirleri bakımından duruma bakarsak; işletmenin 10-11 günlük geliri kadar bir parayı en iyi boğa tohumlarına ayırarak harika inekler elde etmek mümkündür. Gelirler bakımından işletmenin sadece 1 haftalık gelirini geleceğe tahsis ederek, ya da devlet teşviklerinin %17 ' sini veya hayvan başına teşviklerin sadece %28 ' lik bir kısmını kaliteli spermaya yönlendirerek üstün genetiğe sahip inekler elde edilebilir.

Diğer bir bakışla 100 baş sağmal ineği olan bir Holstein süt sığırcılığı işletmesi yıllık gelirlerinin sadece %1,8 ini ayırarak geleceğin tüm inek ve düvelerini çok yüksek verimli, ayak-bacakları sağlam, memeleri düzgün, uzun ömürlü hale getirebilir.

Görüldüğü gibi günlük işleri sürdürmenin yanısıra, geleceği kurmanın yolu kaliteli boğa tohumu seçmekten geçer. Bu da işletmenin bütçesinde gayet küçük bir miktar tutacak, ancak; geleceğe etkisi ise çok büyük olacaktır.

öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. zaten bu kriterleri biliyoruz. burada amacımız nokta atışı yapmak, yani bizzat denenmiş test edilmiş, buzağıları görülmüş spermaları burada teşhir etmek. ben mesela bizzat denediğim memnun olduğum tohumları size söylemek istiyorum
abs den- ambar, winston,shotle
demsadan- lexus,logon

bu tohumlardan çok memnunum sizlerden de böyle direk isim vermenizi beklerim

6 Ocak ' ta ilk WINNOR buzağımız doğdu. Çiftliğimin en iyi ineklerinden olacak inşallah. :)

Bereketli olsun hocam. Doğduğu gibi dışarı mı koydunuz?

simentalci link=topic=61204.msg678294#msg678294 date=1357231466' Alıntı:
Bu yıl Simental için en iyi seçenekler bence şöyle:
Vanstein (Firma: Vetar) 80 tl
Wille (Firma: Çelik Çesa) 90 tl
Winnor (Firma: Vetar) 60 tl
GS MG (Firma: Çelik Çesa) ?
Ruegen (Firma: Vetar) 25 tl
bu fiyatları siz kendiniz firmalardan mı alıyorsunuz ? sıraladıgınız tohumların hepsi süper ruegen i de bi veteriner tavsiye etmişti ama diger seceneklere göre geride kalıyor.. diger 4 boga da bir birinden şahane puanlara sahip..

vyzu3yga.jpg

tu5a3y9u.jpg

çok tesekkur ederim paylaşım için özellikle istemiştim resimlerini görmeyi keske yeni bi konuda paylaşsaydınız vinnor harika bi boga yavrularınında süper olacagını düşünüyorum dunya nın en iyi bogalarından biri bu yıl allah nasip ederse bende tüm hayvanlarıma vinnor attıracagım. mandy nin yavruları 3gün sonra dogmaya başlıcak dogunca bende resimlerini atacagım.

Arkadaşlar ineklerinize GZW değeri yüksek olan boğaların spermasını attırın. Çünkü doğacak olan buzağılar annelerinde daha üstün olsunlar. Zaten veteriner yol ve emek masrafı alıyor. ha 80 vermişsin ha 120. 40 lira senin sürünün geleceğini kurtarır. Daha fazla et ve daha fazla süt. Bi de kolay doğum olmasına dikkat edin. Simental için; Wille, Vanstaine, Winnor benim favorilerim. Caya23 sayesinde bu boğaları araştırma sansım oldu. Buradan kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.

Firmalardan tohumları ben satın alıyorum. Veterinere yönlendiriyorum. Götürüp veterinerin tankına koyuyorlar. Ben veterinerime sadece tahumlama ücreti ödüyorum.
2 yıl önce Vanstein dan 6 tane dişi buzağım olmuştu. Şimdi onlar inek olmaya başladılar. Doğuruyorlar. Görüntü olarak biraz beyaz ağırlıklı oldular ama verimler süper. 6 tane Vanstein kızından iki tanesi doğurdu. Diğerleri de 1 ay içinde doğuracak. Verimler ilk laktasyondaki bir inek için rekor seviyede. Onun için geçen gün 20 tane daha Vanstein tohum aldım Winnor un yanında. Sadece sanki Vanstein kızlarının boyları biraz kısa gibi geldi bana. Resimlerini paylaşırım ilerleyen günlerde.

Bu yıl WINNOR yavruları doğuyor, PEPSI kızları tohumlanıyor, VANSTEIN kızları da sağılmaya başlandı çiftliğimde.

VANSTEIN
e7ymeje6.jpg

PEPSI
rateruhe.jpg

WINNOR
8u8a3yme.jpg