Önceden eğer kesek azsa ayağımla ezerek, daha sonra ters çevirerek öteki tarafı da ezerek fabrikadan çıktığı gibi granül-toz hale getiriyordum. Çok aşırı ve sert kesekli olanları çekiçle dakikalarca döverek anca toz hale getirebiliyordum.
Şimdi az kesekli, çok kesekli ayırt etmeden bu şekilde bir sıra halinde diziyorum. 2 gel-git yapınca un ufak oluyor. Gübre torbaları 1 senelik kadar eski olursa ve traktörü kaydırırsanız torbalarda yırtılma olabiliyor. Traktörü aşağı kaydırmamak için geri geri gitmeyerek, ilerden manevra yapıp tekrar gelebilirsiniz.
Bir diğer yöntemim ise sulama sistemleriyle entegre çalışan gübre tankları. Tankın ağzı ne kadar geniş olursa kesekli gübreleri içine doldurması o kadar kolay oluyor. Eritmesi de suya kalıyor zaten. Aşağıdaki resimdeki kontrol vanası yazan yerdeki vanayı sıkınca ( 90 dereye yakın açı oluşturunca) kesekli gübreler daha hızlı eriyor. Bu normal gübreleri atarken de uzun süre gübrenin gitmesini beklememek için çok önemli. Hortumları bağladığımız yerdeki vidaları-gergileri iyi sıktıktan sonra, kontrol vanasını çok sıkınca her hangi patlama vs olmuyor.