Ynt: KİLİSLİ VATANDAŞIN ÇİFÇİLER İÇİN SOLEDİĞİ SÖZ
ByFreST0N link=topic=66799.msg757887#msg757887 date=1373587152' Alıntı:
abicim işin içinde değilim belki ama bir kaç yıl sonra zaten içinde olacağım ama çiftçilik riskli bir iş ben 5 sene öncesine kadar köyde yaşadığımızı bilirdim tabi o zaman mazot bu kadar pahalı değildi çok güzel para kazanırdı şimdi dedem yavaş yavaş yaşlanmaya başladı tüm tarlaları işleyemiyor ama tarlaların çoğu icarda ve icardan gelen parayla bile çok çok güzel paralar kazanıyor onun emekli maaşının zaten yarısı sigaraya gidiyor diyebilirim bu yüzden az tarla ekiyor onlardanda ben hiç zarar ettiğini ettiğimizi görmedim çiftçi madem kazanamıyor satsın traktörünü alet edevatını yatsın evinde icarla bile geçinir.
Benim dediğim hovardalık yapanlara abicim adam traktörüyle uzun yıllar işleyebilecek durumdayken el yakan 0 traktörü alıyorsa bu adam kazanamaz
Ama az ilede olsa yetinen çiftçi bir aksilik olmazsa zaten kazanır adamın boş masrafı yoktur çünkü
Ben şimdi gider 0 traktör almayı bilirim,ama ihtiyacımı şuan için karşılıyor traktörüm boş masrafa gerek yok böyle düşünen çiftçi yukarıda dediğim gibi aksilik olmazsa kazanır hatam varsa affola.
traktör konusunda keyfi olarak traktör alanlara yada keyfi olarak traktör degiştirenlere bende karşıyım yalnız şuda var insan saglıgı herşeyden önemlidir eger bir çiftçi kendini azda osla zorlayarak traktörünü yeniliyorsa bunu çok görmemek lazım
birde şu var eskiden dedem ler öküzle birsürü arazi işlermiş sonra 1950 lili yıllarda dedem köyün ilk traktörünü almmış paletli bir traktör ve köyün araziisnin yarıdan fazlasını o işliyormuş millette traktrör yokmuş ama tabi saglık konusu burdada öne çıkıyor dedemin sol kolu bir traktör kazasında felç oluyor falan daha sonraki yıllarda 3000lik fordlar 480ler 540lar falan kullanıyor babam direksiyon dert çekiş dert hidrolik dert yani dertler bitmiyor 3-4 yıl önce 6 ay içinde 2defa boyun fıtıgı ameliyatı oldu ve bitti artık onun için traktör kullanma sevdası
düşünsene şimdiki traktörler olsa saglıgı bukadar yıpranırmıydı
sana bir örnek vereyim
ben epey arazi işliyorum fakat traktör konusundada bir dezavantajım var arazilerim parçalı oldugundan çok traktöre ihtiyacım var beygiri düşükde olsa arta sınıfda olsa sayısı çok olmak zorunda
normalde arazide çalışırken dogal olrak tek başıma iş yapmıyorum yanımda yevmiyeyle çalışan kişiler oluyor
şuan için en düşük yevmiye 35 lira en yüksek yevmiye 100lira
bazen hesap ediyorum 100 liralık yevmiyeyide istemiyorum 50liralık yevmiyeden çalışsam birde yanında çalıştıgım adam bagkurumu yatırsa köyde krallar gibi yaşarım hemde kafam agrımaz
inan tiksindim artık
geçen balya yükletmeye adam aradım kömü r makarna alanlar senden ebnden daha aga daha bey yan gelip yatıyor yevmiyeyle falan ugraşmıyor en sonunda 4 adam buldum 80 lira istediler adam başı 75 verdim fazla vermem dedim
düşün yani bütün riski alan tarla sahibi ama kazanç oldukça cüzileşti
bırakıp gitsen gittigin yerde asgari ücretle çalışacaksın bilemedin binliraya çalışacaksın bırakamıyorsunda
tarlaları satsan adama söverler icar versen milletin yüzüne bakamazsın
birde mazot gübre vs çok arttı mazota 20 günde 2 defa zam geldi son olarak
mazot dünya piyasasında varili 150 doları gördügünde bile bukadar pahalı degildi türkiyede
ama şuanda dünya piyasasında varili 105-110 dolar arası varili ve mazot fiyatları uçtu vergilerden dolayı
gübreyi söylemiyorum bile sırf bugdayın gübre mazot masrafı çok diye gübre atmadıgımız için ayçiçegi ekmeye başladık birkaç yıldır
yani saymakla bitmeyecek dertler var
bakalım hayırlısı ile bizde birgün güzel günler görürüz inşallah