Merhaba arkadaşlar 8 dişi toklu ve 1 koç ile küçükbaş yetiştiriciliğine başladım nelere dikkat etmeliyim düzenli olarak hangi aşıları yapmalıyım mayıs ortasına doğru koçu sürüye katmayı düşünüyorum kuzunun gebelik süreci ve sonrasına anne ve bebeğin aşları hangi aylarda neler olmalıdır değerli yorumlarınıza ihtiyacım var teşekkür ederim
merhaba,
yılda 2 kez karma aşı yapabilirsiniz,
bu aşının içinde genel olarak karşılaşabileceğiniz 9 hastalığın antikoru var,bu aşı birkaç gün sersemletebilir.bu aşıyı yapmak istemezseniz bunun yerine sadece enteretoksemi için muhakkak aşılama yapmanızı öneririm.(yem değişikliği ve buna bağlı ani ölümler açısından)
bunun yanında yılda 2 kez iç-dış parazit için ilaçlama yapmanızı öneririm.(burun kurdu ve delibaş için)
koyunların gebelik süresi 5 aydır.doğumu takiben 2 buçuk 3 ay gibi kuzusu emer.bu süreçte annelerin bakımı güzel olursa doğumu takip eden 3 ay içinde koyunlar tekrar koç almaya başlayacaktır.aklınıza birşey takılırsa yardımcı olurum,
birde ahırınızda muhakkak antiseptik yara spreyi(mavi sprey)
acil durumlarda kullanılmak üzere tercihen keskin bir bıcak,(hayvan kesmek gerekirse)
5ml ve 10 ml lik kısa uçlu şırınga,
steril eldiven,(doğuma müdahale edilmesi gerektiği durumlarda)
1 tane madensuyu şişesi,(ağızdan ilaç içirmek için)
1 not defteri(aşı-koç alma tarihi vs not almak için)
dijital ateş ölçer (makattan ölçüm için kalem şeklinde olanlardan)
bulundurmanızda fayda var.
şimdilik aklıma gelenler bunlar.
forumumuzda benim gibi birkaç küçükbaş üreticisi var.
bazen konuları görmüyorum,özeldende msj atabilirsiniz,